Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 2025 februárjában kiadott hivatalos engedélye arról szól, hogy két békalencsefaj (Lemna minor és Lemna gibba) új élelmiszerként termeszthető, és emberi fogyasztásra szánt zöldségféleként forgalomba hozható az EU-ban. Az EFSA engedélye a teljes Európai Unióra, így Magyarországra is vonatkozik. Az engedélyezést a Wageningeni Egyetem csaknem tízéves kutatása előzte meg.
Egy évtized a békalencséért
A világ top élettudományi egyetemeinek legszűkebb elitjében számon tartott holland intézmény, a Wageningeni Egyetem tudománynépszerűsítő negyedéves kiadványa, a Wageningen World idei harmadik számában Ingrid van der Meer kutatóval beszéltek, aki maga nyújtotta be az EFSA-hoz az engedélykérelmet.

Mint elmondta, átfogó dokumentációt kellett benyújtaniuk, amely bizonyítja, hogy a békalencse higiénikus és fenntartható módszerekkel termeszthető, valamint, hogy egészséges és biztonságos az emberi fogyasztásra. A kutatáshoz a békalencse üvegházi termesztését dolgozták ki, majd részletesen elemezték a növényt, egyebek között a fehérje- és keményítőtartalmát, az ásványi anyagok mennyiségét, illetve a kórokozók, allergének, növényvédő szerek és toxinok esetleges jelenlétét. Ezt követően tesztalanyok bevonásával vizsgálták a termék emészthetőségét, egészségi hatásait és persze az érzékelt ízét is. Az ízzel foglalkozó kutatásrészben különféle ételeket kóstoltak a vállalkozók, egyebek között leveseket és hot potban főtt dolgokat.
Fontos szerepe lehet az állati fehérjéről való leválásban
Ingrid van der Meer szerint a békalencse kulcsszerepet játszhat a fehérjeforrásokat illető struktúraváltásban, vagyis abban az erőfeszítésben, hogy étrendünkben növeljük a növényi eredetű fehérjék arányát az állatiak rovására.


