A kutató jelenleg is egy ehhez kapcsolódó projekteken dolgozik: vállalatok és fogyasztók érdeklődését szeretnék felkelteni a békalencse iránt, valamint vizsgálják a csomagolási és tárolási lehetőségeket is. „Lehetne frissen árusítani, vagy fagyasztott tömbökben, illetve felhasználva különféle termékekben, például pesztóban, levesben vagy ravioliban. Most az élelmiszeriparon a sor, hogy eldöntse, mit kezd a békalencsével. Csodálatos lenne, ha egy év múlva a szupermarketek polcain láthatnánk a békalencsét”, nyilatkozta a Wageningen World lapnak.
Jogszabályi háttér
Az idén január végén kihirdetett és februártól hatályos (EU) 2025/153 rendelet engedélyezi a Lemna minor és Lemna gibba forgalomba hozatalát új élelmiszerként.

A rendelet indoklásában szerepel, hogy a Wageningen Plant Research vállalat 2020. május 20-án nyújtott be kérelmet nyújtott be kérelmet a két békalencsefaj új élelmiszerként történő forgalomba hozatalának engedélyezésére.
Első körben az engedélyezésért felelős élelmiszerbiztonsági hatóság túl magasnak tartotta a friss Lemna mangántartalmát, második körre a kérelmező módosított a termesztéstechnológián, sikerült az új élelmiszer mangántartalmát olyan szintre csökkentették, amely nem haladja meg az egyéb levélzöldségekben mérhető mangánmennyiséget. Minderre tekintettel az EFSA úgy ítélte meg, hogy az új élelmiszerben lévő mangán maximális specifikációs szintjét friss tömegben kifejezve 6 mg/kg értékben indokolt megállapítani, szól az uniós rendelet szövege.


