0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. december 13.

Növényi illatok – illatos gyökerek

Léteznek föld alatti illatok? Van a vakondnak szaglása? Van bizony, nem is akármilyen! A közönséges vakond alig lát, viszont a szaglása nagyon fejlett, ez segít neki a tájékozódásban, a táplálék megtalálásában.

A rovarevő vakondhoz hasonlóan a növényevő pockok és egyéb rágcsálók szaglása is kiváló, vagyis a föld alatti növényi szervek, gyökerek, rizómák és hagymák illatának is lehet szerepe, elsősorban a védelem, az állatok elriasztása.


Növényi illatok nyomában

A kertnek nemcsak látványa, hangja, hanem illata is van: föld, avar, fű és elsősorban a virágok aromája tölti be a levegőt. Az ember ős­idők óta illatosítja magát és a környezetét, amiben kiemelkedő szerepet töltenek be a növények.


gyömbér kurkuma
Fotó: Andrea , Pixabay

Gyömbér és kurkuma – ízesít, gyógyít, fest

A gyömbér levelei két sorbanállnak, fehér virágai tömött füzérvirágzatban nyílnak
A gyömbér levelei két sorban állnak, fehér virágai tömött füzérvirágzatban nyílnak
Fotó: Fráter Erzsébet

Jól ismert illatos „gyökér” a gyömbér (Zingiber officinale) aromás, húsos gyöktörzse. Ezt a 1,5 m magas évelő növényt Kínában már 3000 évvel ezelőtt termesztették. A föníciaiak közvetítésével már az ókorban elkerült Egyiptomba, Görögországba és Itáliába. A 9. század óta Európában elterjedt asztali fűszer volt.

Frissen zöldségként, vagy szárítva-őrölve fűszerként használják, a délkelet-ázsiai hús- és halételek, levesek egyik legfontosabb alapanyaga.

Keményítőt, cukrot, gyantát, illóolajokat s gingerolt tartalmaz, utóbbiak adják a gyömbér enyhén csípős aromáját, jellegzetes átható ízét és illatát. Fűszerként húsételeken kívül pácokat, csatnikat, curryt, valamint édességeket, különböző likőröket ízesítenek vele, sört főznek belőle, savanyítva tartósítják. Kínában cukorral összefőzve bonbon készül belőle. A szárított, őrölt gyömbér teák, pékáruk, sütemények, mézeskalács, kenyerek jellegzetes aromájú ízesítője.

Az üzbég piacokon sokféle növényi gyökeretárulnak gyógyításra és illatosításra
Az üzbég piacokon sokféle növényi gyökeret árulnak gyógyításra és illatosításra
Fotó: Fráter Erzsébet
A kurkuma fürtvirágzatánakfelső virágzati fellevelei rózsaszínűek
A kurkuma fürtvirágzatának felső virágzati fellevelei rózsaszínűek
Fotó: Fráter Erzsébet

Rokona, a kurkuma (Curcuma longa) aromás, kissé a narancsra és a gyömbérre emlékeztető illatú, enyhén csípős, kesernyés ízű gyöktörzse főzött, szárított, porított formában 4000 év óta fontos fűszer. A legjobb minőségű fűszert a vaskos főágak adják, és minél sötétebb sárga, annál értékesebb.

A híres indiai fűszerkeverék, a curry egyik alapanyaga. Dél-Ázsiában bab- és lencseételek, mártások, levesek, húsételek, raguk, nyugaton elsősorban mustárok ízesítője és élelmiszeripari színezék.

Élénk színe miatt gyakran helyettesítik vele a nagyon drága sáfrányt, jóllehet semmi más hasonlóság nincs köztük. A középkorban „indiai sáfránynak” is hívták, az isztambuli piacon ma is ilyen néven szerepel.

Forrás: Kertbarát Magazin

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: