A pipe ugyanis 40 grammos, amikor kikel, és abból 20-21 hét múlva 20-22 kilogrammos madár (legalábbis a kakas pulyka) lesz. Ehhez takarmány kell, mégpedig az erősebb fajtából. Ma már energia- és amminosavakban dús takarmányokról beszélünk, nem a fehérje a legfőbb mutató. Az energiát olajjal és zsírral viszik be, a takarmányozásban a szakma jelenleg az amminosavakra gyúr. Ezen a területen óriási a fejlődés.
A pulykánál az átlagos testtömeget vegyes ivarra számítják ki. Az egyfázisú nevelésnél a madarakat életük során nem mozdítják ki, ahová letelepítették, onnan értékesítik őket. A madárinfluenzás időszakban ez óriási előny. A hathetes előnevelés (ez nem hizlalás!) során az állatot nem vágják agyon energiával, mert azt a pulyka csontozata nem bírná el. Ilyenkor a fajlagos takarmány-felhasználás 1,5-1,6 kilogramm táp, és a vegyes ivarú állatok átlagos testtömege 2,3 kilogramm. A pulykák hizlalása 6 hetes kortól kezdődik és eltart a 20-21 hetes korukig. Itt a fajlagos takarmány-felhasználás 2,65-2,70-2,85 kilogramm között váltakozik. A pulyka egész életére számított fajlagos takarmány-felhasználás végül is 2,5 kilogrammra jön ki. A pulykatáp ára érthető okok miatt drágább, mint a brojleré. A csirketáp átlagosan 145 forintba kerül kilogrammonként, a pulykáé ennél 10 százalékkal több, tehát 155-160 forint. Az utóbbi időszakban a takarmányár csökkent, ami jó hatással volt az állattartásra.
A pulykát 20-21 hétig kell tartani, nevelni (szemben a brojlerrel, amit 6 hétig), ennek megfelelően a pulyka drágább is. Az állatok a felnevelésük során összességében 40 kilogramm tápot fogyasztanak el, és ez annyit tesz, hogy 2,5 pulyka hizlalásához 100 kilogramm táp szükséges. Emellett tény, hogy a pulykatáp beltartalmilag sokkal erősebb, ezért drágább is.

Zsírszegény, kiváló fehérjeforrás
A hosszabb vesszőfutás után a pulykatartók erős másfél éve immár folyamatosan nyereségesen gazdálkodnak, valljuk be, ez igen jó hír. Még akkor is, ha az egész főként a drasztikus méretű állománycsökkenés miatt következett be. A karácsony szezon a pulykánál, de a húsa még akkor sem drágul, legfeljebb a nagyobb a forgalom. A tojót 9 (egyhetes túletetéssel már 10), a bakot 18,5-21 kilogrammos testtömeggel adják el, az állatok testtömege nyáron kevesebb, télen nagyobb. Nálunk nem a hatalmas pulykák a háziasszonyok kedvencei, mert nincs akkora sütő, amiben el lehetne készíteni. Itthon sokkal inkább elfogadott babi pulyka, ami élve 6-7, levágva 4-5 kilogrammot nyom. Kedvelt termék a pulykamell és a pulykacomb is.
A pulykahús fogyasztása az elmúlt három és fél évtized alatt nagy ívű pályát futott be Magyarországon. Úgy 15-20 évvel ezelőtt a világon Izrael és USA után mi voltunk a 3. helyezettek a 6,5-7 kilogrammos egy főre jutó pulykahúsfogyasztással. Ám az utóbbi időszak már a brojlernek kedvezett és kedvez ma is. A csirkét nagyon könnyű elkészíteni, a pulykasütéshez- főzéshez jobban kell érteni, több idő kell. Illik tudni, hogy meddig áztassuk a pulykamellet a fokhagymás tejbe, bár igaz, hogy a közösségi médiában se vége, se hossza a jobbnál jobb recepteknek. Tudnunk kell azt is, hogy a pulyka húsa rendkívül egészséges, egyszerre energiadús és zsírszegény, egészen kiváló fehérjeforrás. Szerencse, hogy a fiatal generáció körében roppant népszerű ez a termék, az egészséges táplálkozásnak meghatározó részét adja. Az 1 főre jutó pulykahúsfogyasztásunk 2023-ban évente 3,2 kilogramm volt, és a gazdasági adatok változásából az valószínűsíthető, hogy az elmúlt másfél évben elértük a 3,5 kilogrammot. Ebben az is közrejátszik, hogy az összes többi húsféléhez képest még a legkurrensebb pulykatermék, a pulykamell ára sem magasodik ki.



