A gasztronómia világának egyik legnagyobb presztízsű eseményén, a „World’s 50 Best Restaurants” díjátadón idén Peru fővárosa, Lima került reflektorfénybe. A 2025-ös listán nem csupán egy, hanem két limai étterem is bekerült a top tízbe, a legnagyobb elismerést pedig a Maido kapta. A Nikkei konyhát képviselő étterem — ahol a japán technológiák találkoznak a perui alapanyagok gazdagságával — ezzel a világ legjobb éttermévé vált az idei évben – írja a cnn.com.
A Maido tulajdonosa és séfje, Mitsuharu “Micha” Tsumura büszkén vette át a díjat Torinóban. Beszédében hangsúlyozta, hogy a vendéglátás és a gasztronómia képes valóra váltani az álmokat, és Maido története immár tizenhat éve bizonyítja, milyen ereje van a kulturális találkozásoknak. Az étterem egy évvel ezelőtt még az ötödik helyen állt, így idei győzelme látványos előrelépés.

A második helyezett a spanyol Asador Etxebarri lett, amely híres faszenes technikáiról és letisztult ízeiről. A dobogó harmadik fokára a mexikóvárosi Quintonil került. A negyedik helyet a madridi Diverxo, az ötödiket pedig Koppenhága avantgárd étterme, az Alchemist szerezte meg. A verseny ugyan globális, ám idén Bangkok emelkedett ki igazán Ázsiában: a város éttermei közül hat is bekerült a legjobb ötven közé, köztük a hatodik helyen álló Gaggan és a 13. helyen debütáló Potong.
Csak egy amerikai
A listán az Egyesült Államokat egyetlen étterem képviselte, a New York-i Atomix, amely a 12. hely mellett az „Outstanding Hospitality” díjat is elnyerte. Európa is erősen szerepelt: a párizsi Plénitude, a londoni Ikoyi és számos olasz étterem is a rangsor élmezőnyében kapott helyet. Az Ikoyi különösen figyelemre méltó teljesítményt nyújtott, hiszen 27 helyet javítva most a 15. pozícióig jutott.

A listát az 1 100 tagból álló, nemzetközi szakértőkből felépülő World’s 50 Best Restaurants Academy készíti, amely minden kontinens gasztronómiai változásait és újító technikáit figyelemmel kíséri. A szabályok szerint az első helyezettek csak egyszer nyerhetnek, utána automatikusan átkerülnek a „Best of the Best” kategóriába — itt található többek között a Noma, a Geranium és a Central is.
A 2025-ös lista egyértelmű üzenete, hogy a világ gasztronómiája továbbra is sokszínű és rendkívül dinamikusan változik. A kulturális kapcsolódások, az innovatív technológiák és a helyi alapanyagok tisztelete együtt formálják azt a kulináris jövőt, amelynek élére idén a Maido állt.
A teljes lista:
-
-
Maido (Lima, Peru)
-
Asador Etxebarri (Atxondo, Spanyolország)
-
Quintonil (Mexikóváros, Mexikó)
-
Diverxo (Madrid, Spanyolország)
-
Alchemist (Koppenhága, Dánia)
-
Gaggan (Bangkok, Thaiföld)
-
Sézanne (Tokió, Japán)
-
Table by Bruno Verjus (Párizs, Franciaország)
-
Kjolle (Lima, Peru)
-
Don Julio (Buenos Aires, Argentína)
-
Wing (Hongkong)
-
Atomix (New York City, USA)
-
Potong (Bangkok, Thaiföld)
-
Plénitude (Párizs, Franciaország)
-
Ikoyi (London, Egyesült Királyság)
-
Lido 84 (Gardone Riviera, Olaszország)
-
Sorn (Bangkok, Thaiföld)
-
Reale (Castel di Sangro, Olaszország)
-
The Chairman (Hongkong)
-
Atelier Moessmer Norbert Niederkofler (Brunico, Olaszország)
-
Narisawa (Tokió, Japán)
-
Suhring (Bangkok, Thaiföld)
-
Boragó (Santiago, Chile)
-
Elkano (Getaria, Spanyolország)
-
Odette (Szingapúr)
-
Mérito (Lima, Peru)
-
Trèsind Studio (Dubai, Egyesült Arab Emírségek)
-
Lasai (Rio de Janeiro, Brazília)
-
Mingles (Szöul, Dél-Korea)
-
Le Du (Bangkok, Thaiföld)
-
Le Calandre (Rubano, Olaszország)
-
Piazza Duomo (Alba, Olaszország)
-
Steirereck (Bécs, Ausztria)
-
Enigma (Barcelona, Spanyolország)
-
Nusara (Bangkok, Thaiföld)
-
Florilège (Tokió, Japán)
-
Orfali Bros (Dubai, Egyesült Arab Emírségek)
-
Frantzén (Stockholm, Svédország)
-
Mayta (Lima, Peru)
-
Septime (Párizs, Franciaország)
-
Kadeau (Koppenhága, Dánia)
-
Belcanto (Lisszabon, Portugália)
-
Uliassi (Senigallia, Olaszország)
-
La Cime (Oszaka, Japán)
-
Arpège (Párizs, Franciaország)
-
Rosetta (Mexikóváros, Mexikó)
-
Vyn (Skillinge, Svédország)
-
Celele (Cartagena, Kolumbia)
-
Kol (London, Egyesült Királyság)
-
Restaurant Jan (München, Németország)
-


