A holstein fríz marha ugyanis egyhasznú: tejtermelésre szelektált fajta, melyen felesleges hús nincs, igaereje sincs, viszont tejtermelő képessége a legkimagaslóbb. Olyannyira, hogy ha a fajta magas takarmányozási igényeit nem elégítik ki kellően, akkor bizony az állat képes önmagát feláldozni a tejtermelés oltárán, azaz akkor is termel tejet, ha saját erőnléte látja kárát, lényegében „elfogyhat”, ami akár végzetes is lehet számára.
Az állatok kiállításra való felkészítése külföldön mára külön szakmává fejlődött. A szakemberek a tehenek felkészítését 3-4 héttel a megmérettetés előtt kezdik el intenzíven. Bár a holstein fríznek rövid a szőre, mégis, az e célra gyártott szarvasmarhanyíró géppel egy-egy szakember nem több mint négy tehenet tud lenyírni naponta. Ráadásul a tehenek gyorsan visszanövesztik szőrüket, így a nyíróknak bőven van munkájuk.
Jellemzően a tőgyet kopaszra nyírják, melyre egy másik, külön e célra kifejlesztett gépet használnak. Ahogy nálunk, embereknél is vannak divatfrizurák, úgy ma már a holstein fríz nyírásánál is vannak különféle trendek. Napjainkban a legmenőbb, ha a hátat igen rövidre nyírják.
A jó nyíró a tőgy előtti részt is rövidre nyírja, ezzel kiemeli azt, így a tőgy erezettsége is markánsabban jelenik meg. A megfelelő erezettség a jó tehén egyik ismérve, mivel 1 liter tej előállításához 400 liter vért kell a szívnek átpumpálnia.
A holstein frízeknél a feszes, egyenes hát a kívánatos, s amikor a bírálatra való felkészítés során hajszárítóval és különleges kefével felállítják a szőrt a háton, arra is ügyelnek, hogy az azon található apró kinövések ne legyenek láthatók. Ezután egy különleges „hajlakkal” is fixálják a szőrszálakat, mely mintegy 24 órán át tartja a kívánt pozícióban a szőrszálakat. Ezután fekete és fehér spray segítségével emelik ki a foltok kontúrjait, majd az utolsó simításokat egy különleges ollóval végzik el.
A fejési bemutató az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően alakult, ahol az érdeklődők láthatták, hogyan is kerül a tőgyből a fejőgépbe a tej. Itt a módszerek lényegében az előző évek gyakorlatához képest nem változtak, az viszont még egyes szakemberek számára is újdonságot jelentett, hogy ma már a gazdaságokban sokszor nemcsak háromszor fejnek, hanem a frissen ellett teheneket négyszer is.
Hazánkban rohamos mértékben terjed a robotfejés, de mivel ezeket a gépeket Nyugat-Európában elsősorban a családi gazdaságok méreteihez gyártják, így nálunk a nagygazdaságok fejésének robotizálása még várat magára, de mivel a technológiai fejlődés és a gyártók egyre inkább az ilyen nagygazdaságokat kezdik megcélozni, úgy tűnik, hogy pár év múlva már hazánkban is a robotfejés lesz a meghatározó.