0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Élelmiszer-biztonság, termésnövelés (I)

A gabonafélék toxikus gombákkal szembeni szennyezettsége sok évtizedes és máig megoldatlan probléma. Ennek számos oka van. A nemesítők hosszú évtizedekig a természetes fertőződésen alapuló szelekcióban hittek.

Egy járvány esetén az nagyjából eldönthető, hogy a nagyon fogékonyak selejtezése célszerű. Az 1970-es években legalább 7-8 járványos év volt, azóta ezek ritkábbak. Ezt búzában jól mutatják a Nébih 50 éves adatai, de így is minden harmadik év búzában járványos, hasonlóan a többi kalászosnál, ha eltérő mértékben is. Kukoricában a ’65–79-es évek a F. graminearumról és a zearalenonról szóltak. A DON, a fumonizinek még felfedezésre vártak, az aflatoxint pedig raktári kórokozónak tartották, így az aratáskori aflatoxin-szennyezést szántóföldről eredő mintákban 2013-ig senkinek se jutott eszébe mérni. A kukoricában e két újabb kórokozó a melegebb, szárazabb viszonyoknak is köszönhette felszaporodását, no meg annak, hogy a hibridek túlnyomó része fogékony a betegségre, ahogy ez a F. graminearumra is igaz. Cikkünk első részében a búza, következő, második részében pedig a kukorica rezisztenciavizsgálatáról lesz szó.

Súlyos kalászfuzárium-járvány
A mikotoxinok okozta fertőzött részarányt globálisan 25 százalék körülire becsülik (FAO). A mi becslésünk alapján (2020) a termés 3-4 százaléka aratás előtt veszik el, ezt már be sem takarítják.

Tíz százalék körül van a betakarításkor már szennyezett termény aránya, a raktározás globális vesztesége pedig – alsó hangon – 20 százalékra tehető, ez egyharmad részben (7%) a mikrobiológiai romlás eredménye (400 millió tonna), de néhány nem reprezentatív becslés alapján elérheti az akár 50-60 százalékot is. Ez 500 millió tonna termést érint évente. Ha ezt a három tételt összeadjuk, akkor a FAO-becslés közelében járunk, ami 500 millió tonnás kiesést jelent. Ennek a felét biztosan meg lehet takarítani, a 250 millió tonna plusz legalább kétmilliárd embernek adna kenyeret, a költségszint pedig nem növekedne.

Szélesebb körű vizsgálatokra van szükség

Honnan lehet tudni, hogy mely kórokozókkal kell foglalkozni? A hagyományos megközelítés, ami ma is szükséges ahhoz, hogy a kórokozó fajokat izoláljuk, megnézzük, melyik fordul elő a legnagyobb arányban, megnézzük a jellemző toxinjaikat és elkezdünk dolgozni. Mivel mindkét növénynél legalább 15 Fusarium faj fordul elő hazánkban, nyilvánvaló, maradhat „lyuk” a rendszerben, ha csak egy fajjal foglalkozunk. A másik információforrás az újabban erősen terjedő multitoxin módszer, amelyben az adott terményben megnézzük az előforduló toxinokat, és itt nem egyszer akár 10-15 toxin is előfordul, száraz időben többnyire határérték alatt, de járvány esetében akár több is messze határérték felett lehet, ilyen volt a kukorica 2014-ben.

A helyzet évjáratonként, régiónként, sőt táblánként és azon belül is lehet igen eltérő. Nem egy toxinnál még határérték sincs, de innen már lehet tudni, hogy növényoldalról mivel állunk szemben.

Legújabban sok dolgozat jelenik meg emberi és állati vér- és vizeletminták multitoxin analíziséről, az 5-10 toxin előfordulása normális. Közöttük nem egy olyan található, mint az enniatinok, a HT-2, a T-2, az ochratoxin, az aflatoxinok, a beauvericin stb., a normálisan előforduló DON, zearalenon, fumonizinek és újabban Magyarországon is előforduló aflatoxinokon túl, amelyek miatt az élelmiszer-biztonságot a növényenként ma figyelembe vett 1-2 toxinon túl is figyelni kellene, és az is vizsgálandó, hogy ezek csökkentésében mi a nemesítés és egyéb eljárások lehetséges szerepe. További gondot okoz mindkét növénynél, hogy egy gombafaj a kötött toxinformákkal (masked toxin) akár 8-10 különböző toxint is tud szintetizálni, a körülményektől függően eltérő arányban, illetve ugyanazt a toxint akár 2-6 Fusarium faj is elő tudja állítani, vagyis önmagában a kórokozó faj jelenléte nem mondja meg, milyen és mennyi toxin van az adott tételben, és azt sem, hogy milyen arányban. Ha van egy toxinom, amit akár 3-4 faj is előállíthat, a kérdés, hogy mi lehet a kórokozó, vagyis sokkal szélesebb körű vizsgálatokra van szükség, mint korábban gondoltuk.

Fogékony genotípus súlyosan fertőzött lila kalásztengelyrésze (kék nyíl), erősen fertőzött szem hófehér micéliummal (piros nyíl), aszott szemek az elhalt kalászrész felett (zöld nyíl)
Jó ellenálló fajta (Pilis). A kalász alsó fele ép, a szemek kibontva zöldes színűek, normál alakúak. A fertőzött kalászka felett kibontott szem még fertőzött, utána a többi ép. Itt a kalásztengely csak részlegesen károsodott. Terméscsökkenés korlátozott
Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magyar Mezőgazdaság