
Ez az egyik legrövidebb élelmiszer-ellátási forma, amelyben a családok egy teljes szezonra szerződnek közvetlenül a gazdával, aki cserébe friss, sokszor aznap leszedett zöldséget vagy más terméket szállít számukra.
Itthon március végéig tart az az időszak, amikor a vásárlók csatlakozhatnak az aktuális szezonhoz és átalánydíjért cserébe minden héten jó minőségű, helyi, szezonális és vegyszermentesen termelt élelmiszerekhez juthatnak.
A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy
Ez mindkét fél számára biztonságot jelent, mivel a vásárlókat nem fenyegeti áremelkedés, a termelőket pedig, hogy eladhatatlan lesz az esetleges felesleg. A termék lehet zöldség, gyümölcs, tojás, hús, de akár vágott virág is, gazdaságtól függően, az egységcsomagot pedig jellemzően hetente, ugyanabban az időben és helyen kapják meg a háztartások, amíg a szezon tart.
Magyarországon már több mint 12 éves a közösségi mezőgazdálkodás, amelyhez eddig 17 gazdaság csatlakozott, amelyek
A rendszer nemcsak Budapesten, hanem több vidéki kis- és nagyvárosban, például Mosonmagyaróváron, Szombathelyen, Keszthelyen, Székesfehérváron, Veszprémben, Balatonfüreden, Szegeden, Pécsen, Balassagyarmaton, Miskolcon és Debrecenben is működik. A legtöbb átadópont pedig érhetően az agglomerációban – például Szigetmonostoron, Vácon, Szentendrén, Dunakeszin, Gödön, Nagymaroson, Szokolyán, Sződön, Törökbálinton, Gyömrőn, Maglódon – található.
