A Szekszárdi Borvidék legnagyobb területtel – csaknem 200 hektár – rendelkező és mára Magyarország egyik meghatározóvá vált borászata a Twickel Szőlőbirtok. Mint a vállalkozás tulajdonosa, báró Twickel György elmondta, a család mindig kapcsolódott a borvidékhez. Édesanyja, Zichy Mária Terézia grófnő magyar nemesi családban született, azonban 1956-ban hazája elhagyására kényszerült. Németországba költözött, ahol megismerkedett majdani férjével, az Észak-Rajnai Westfalia-i származású Clemens Twickel báróval.

A Twickel család 1993-ban vásárolta meg a Szekszárdi Borkombinátot, majd Liszt pincészet néven vezette be a piacra. A névadással Zichy Mária Terézia grófnő a család Liszt Ferenccel való barátsága előtt tisztelgett.
A két és fél évtized alatt felújították az ültetvényeket, a pincét, sőt új pincét is építettek.
Báró Twickel György – a magas minőség mellett továbbra is elkötelezve – az európai és hazai trendeknek megfelelően a borászatot a tulajdonosról nevezte el, 2010 óta Twickel Szőlőbirtok Kft. néven viszi tovább a céget.

Az átlagnál magasabb transz-rezveratrol tartalommal rendelkeznek a szekszárdi Twickel Szőlőbirtok vörös borai, derült ki a bevizsgálás során. Az eredmények azt mutatják, hogy több borcsalád is bővelkedik abban a vegyületben, amely kifejezetten jó hatással van az egészségünkre.
Ebben nagy szerepet játszik a minőségi előállítás, amely mellett a Twickel Szőlőbirtok már több mint két évtizede elköteleződött.
Korábban az év molekulájának is megválasztott transz-rezveratrol egészségvédő hatása már hosszú évtizedek óta kutatott, és mára már bizonyított, állítja Dr. Márk László kémikus, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának kutatója. A közelmúltban végzett vizsgálatokból kiderült, hogy a magas transz-rezveratrol tartalommal rendelkező borok nagy mértékben hozzájárulnak közérzetünk és egészségi állapotunk javításához.
A kutató elmondása szerint a vörös borok átlagos transz-rezveratrol tartalma 2 mg/l. Ez egyes Twickel borok esetében azonban jóval magasabb értéket mutat. A bevizsgálás során kiderült, hogy a 2015-ös Kajmád Merlot 2, 67 mg/l, a Kajmád CF 3, 38 mg/l transz-rezveratrolt tartalmaz, míg a 2012-es Zichy Merlot 5,37 mg/l-t.
Hadobás Béla élelmiszermérnök, a Twickel ügyvezetője az eredmények kapcsán kiemelte:
Az, hogy a Twickel vörös borai, főleg a Merlot ilyen nagy mértékben tartalmazzák ezt a jótékony polifenol vegyületet annak köszönhető, hogy a minőségi feldolgozásra nagy hangsúlyt helyezünk; kiemelten figyelünk a kék szőlő héjon történő erjesztésére, áztatására, a héjon áztatás idejére, hőmérsékletére és a maceráció technológiájára.”

Gódor Attila, a cég főborásza elmondta, az ültetvények két területen, Görögszón és Bátaszéken fekszenek. A minőség érdekében csak saját szőlőt dolgoznak fel. A növényvédelem szerves része a megfelelő zöldmunka. Az idei meleg időjárás miatt nagyobb terhelést hagytak a tőkéken, hogy megfelelő savat tudjanak megőrizni. A szakember úgy érzi, hogy
a szélsőséges időjárás miatt szinte minden évben újra kell tanulniuk a borászkodást.

A Twickel Szőlőbirtok négy borcsaládjának köszönhetően mindenki megtalálja az egyéniségéhez és az alkalomhoz legjobban illő bort, a Twickel Liszt a mainstream, a Twickel Kajmád a prémium, a Twickel Zichy borok pedig a szuperprémium kategóriában keresettek. A Twickel Baronesse borcsalád pedig a legkülönlegesebb Twickel ikon borokat foglalják magukba. A Twickel Szőlőbirtok felelősen gondolkodó vállalkozásként fontosnak tartja a társadalmi szerepelvállalást is, ezért Báró Twickel György édesanyja előtt tisztelegve létrehozta a Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítványt, mely többek között Jószolgálat-díj pályázatával


