0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Ősi kása, mely védi egészségünket

A házilag történő kása készítésnek nincs túl nagy tábora napjainkban, pedig változatosabban és pontosabb tápanyag összetétellel, például kevesebb cukorral készíthetők, mint a boltban vásárolt zacskós, konyhakész társaik...

Őseink „étlapján” a kása az első fogások között szerepelt és évezredeken keresztül az emberek egyik legfontosabb eledele maradt.  Ragaszkodásunk a gabonafélékhez mélyen gyökerező emberi vonás, mivel szinte a kezdetek óta az életünk része. Megkedveltük, megszoktuk, fogyasztásuk nem is kérdéses, viszont az idők folyamán feledésbe merült az az ősi tudás, hogy hogyan lehet ezt helyesen tenni.

kásaA változatosság megörvendeztet

Őseink idejében ez még természetes volt, hiszen azt fogyasztották, amit találtak. Ezért a kásáikat is magvak szokatlanul bőséges keveréke alkotta, nem pedig egyfajta gabona. Kásánk alapja tehát lehet egyféle gabona, de még jobb, ha magok, gabonafélék keverékét használjuk. Vagy legalább váltogatjuk a gabonaféléket, például mindig az adott naphoz illőt fogyasztjuk.

Az emészthetőség lényeges szempont

Az egész gabonamagvak főzés, illetve csíráztatás nélkül emészthetetlenek. A pelyheket áztatással, főzéssel, vagy pirítással tehetjük könnyebben emészthetővé. Akinek kicsit gyengébb az emésztése, jobban fogja tolerálni a főzött, vagy sült (granola) müzliket, mint a „nyerseket”. És a fermentálás is egy érdekes lehetőség.

 „Adalékanyagok”

Végre elértünk a legizgalmasabb részhez, vagyis hogy miket tehetünk bele, amitől egyedibb és értékesebb lesz. A friss, és az aszalt gyümölcsdarabok csodásak, de az aszalt gyümölcsökből érdemes kénezetlent keresni, amely ugyan kevésbé tetszetős, mint kénezett társai, de sokkal finomabb és jóval egészségesebb. Olajos magvakat is tehetünk hozzá ízlés szerint, minél változatosabban, és egy kevéske magvaj is pompás ízt ad. És akkor jöhetnek még az egyéb magfélék: a lenmag, azték zsálya, stb. Szenzációs energiabomba még a zúzott kakaóbab. Végül, amikor gyümölcs is van benne, feltétlenül javasolt egy csipet erjedésgátló fahéjat is beleszórni.

Minden napra más kása

Ha pedig „kása kedvünk” úgy tartja, mindig az adott nap gabonájából készíthetjük a reggelinket.

Hétfő: a rizs napja.
Tejben rizs datolyakaramellával (2 adag): főzzünk meg 60 g rizst 300 ml kókusztejben, egy teáskanál cukorral kis lángon, lefedve. Amikor már fogyasztható hőmérsékletűnek ítéljük, csorgassunk rá datolyakaramellát.
Datolyakaramella: egy marék megmosott, kimagozott datolyát tegyünk egy befőttesüvegbe. Öntsünk rá annyi forró vizet, amennyi éppen ellepi és hagyjuk puhulni 15-20 percig. Botmixerrel turmixoljuk össze 2-3 evőkanál kókuszkrémmel. Aki szereti az ínyencségeket, tehet bele egy csipetke sót. Hűtőszekrényben néhány napig eltartható. Jobb egyszerre kisebb adagot készíteni, mert gyorsan romlik.

Forrás: www.magyarmezogazdasag.hu