0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 21.

Júliusig várni kell a mézédes magyar görögdinnyére

A megszokottnál később kezdődhet az idén a hazai dinnyeszezon, a hűvös tavasz komoly fejtörést okozott a gazdálkodóknak.

Az elmúlt években végrehajtott termesztéstechnológiai újításoknak, a fajtahasználatnak és a gazdálkodók magasszintű tudásának köszönhetően a kezdeti időjárási nehézségek ellenére a fogyasztók az idén is kiváló minőségű magyar görög- és sárgadinnyéből válogathatnak majd.

Kedvező kilátásokkal kezdődött az idén a palántanevelő időszak a hazai dinnyetermesztésben, ugyanakkor a korán – március végén, április elején – kiültetett növények esetében jelentkeztek fagykárok. Április közepén aztán megjött a felmelegedés, a kedvező időjárásnak köszönhetően a dinnyetermesztéssel foglalkozó gazdák tömegesen kezdték meg a palánták kiültetését. Ezt követően a növények gyors ütemben fejlődtek, a folyamatot azonban a hűvös május vetette vissza.

(Fotó: NAK)

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Országos Kertészeti és Beszállítóipari Osztályának Dinnye munkacsoport ülésén elhangzottak szerint a dinnyeszezon kezdete így várhatóan elmarad majd a korábbi évektől.

A fóliasátrakban nevelt görögdinnye – ami a dinnyetermesztésnek csupán kis szeletét teszi ki hazánkban – június közepe körül megtalálható lesz a kisebb üzletekben, míg a nagy árualapot jelentő szabadföldi dinnyék várhatóan július első hetében jelennek majd meg a kínálatban.

A legkorábbi termés idén is a békési és baranyai régióból érkezik, míg az augusztusi görögdinnyeellátást nagyobb mértékben a kelet-magyarországi régió biztosítja. Utóbbi esetében még csak a napokban indultak el a takarás nélküli ültetések, a termelők pedig jó szezonban bíznak.

(Fotó: NAK)

Az elmúlt években végrehajtott termesztéstechnológiai újításoknak, a fajtahasználatnak és a gazdálkodók magasszintű tudásának köszönhetően a kezdeti időjárási nehézségek ellenére ebben a szezonban sem lesz panasz a magyar görög- és sárgadinnyék minőségére. Mára a hazai termesztésben is meghatározóvá vált a magasabb minőséget adó oltott dinnyék használata és folyamatosan nő a magnélküli dinnyék aránya is.

Forrás: NAK/Fruitveb közlemény