0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Újratervezés a konyhában – tudatos menütervezéssel az élelmiszerpazarlás ellen

Új, hasznos menütervezővel segít a Nébih, hogy kevesebb étel menjen veszendőbe – online előadás és játék is várja az érdeklődőket.

A fenntartható étkezést és a pazarlásmentes főzést támogatja legújabb kiadványával a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja. A Menütervezés maradék nélkül című útmutató praktikus ötletekkel és könnyen alkalmazható tanácsokkal támogatja a háztartásokat abban, hogyan csökkentsék az élelmiszerpazarlást, használják fel kreatívan a maradékokat, és alakítsanak ki hosszú távon is fenntartható főzési szokásokat. Az érdeklődők egy ingyenes online előadáson is elmélyíthetik a tudásukat, ahol szakértői válaszokat is kaphatnak kérdéseikre. A kiadvány megjelenését a Nébih közösségi média játékkal is ünnepli, amelyhez bárki csatlakozhat, aki elkötelezett a pazarlás visszaszorítása iránt.

étel előkészítés főzés maradék mentes cukkini tészta paprika
Fotó: Werner Heiber , Pixabay
Az élelmiszerpazarlás környezeti, gazdasági és társadalmi szempontból is komoly kihívás: a magyar háztartásokban évente fejenként átlagosan 62 kg élelmiszer végzi a szemetesben, amelynek jelentős része megelőzhető lenne.

A keletkező élelmiszerhulladék legnagyobb részét az elpazarolt készételek teszik ki, évi 11,8 kg/fő/év mennyiséggel. A Menütervezés maradék nélkül kiadvány célja, hogy ezt a problémát a konyhai gyakorlatok oldaláról közelítse meg – egyszerű, mégis hatékony megoldásokat kínálva mindenki számára.

A több napra előre történő menütervezéssel és előkészítéssel nemcsak időt, energiát és pénzt spórolhatunk, hanem mindez az élelmiszerpazarlás megelőzésének is az egyik leghatékonyabb eszköze. A Nébih Maradék nélkül programjának kiadványa bemutatja, hogyan érdemes megtervezni a heti menüt, miként használjuk fel a maradékokat és a közeli lejáratú alapanyagokat, de kitér arra is, hogy mire figyeljünk az élelmiszerek biztonságos tárolása és fagyasztása során.

zöldség edény tál leves pazarlás ellen
Fotó: Steve Buissinne , Pixabay

A Menütervezés maradék nélkül útmutató a mindennapi rutinba is könnyedén beilleszthető, gyakorlati módszerekkel segíti a háztartásokat abban, hogy tudatosabban tervezzék meg étkezéseiket és csökkentsék az élelmiszerpazarlást. A kiadvány egyik legfontosabb üzenete, hogy már néhány apró változtatással is jelentős hatást gyakorolhatunk környezetünkre, pénztárcánkra és a fenntartható jövőre.

A kiadvány megjelenéséhez kapcsolódva a Nébih ingyenes webináriumot szervez, ahol az érdeklődők a tudnivalók elmélyítése mellett kérdéseiket is átbeszélhetik a szakemberekkel. A július 10-ei online eseményre ezen a linken regisztrálhatnak.

Az új útmutató megjelenése alkalmából a Maradék nélkül közösségi média felületein nyereményjátékkal egybekötött kampány is indul. A cél, hogy minél több emberhez eljusson az üzenet: az élelmiszerpazarlás csökkentése mindannyiunk kezében van.

Forrás: Nébih

Magazin ajánló: