A hosszú, hideg tél után kifejezetten üdítő látványt nyújtanak a zöldséges pultokon sorakozó spárgaszárak. Minél zsengébb, annál jobb – a megfelelő tárolással pedig akár egy hétig is megőrizhetjük a spárga frissességét, elkerülve az élelmiszer-pazarlást. A BHG életmódportál megosztotta, mit kell tennünk ehhez.
Minden a kiválasztással indul spárga
Fontos, hogy a lehető legfrissebb zöldséget emeljük le a polcról. Ha a spárga szárai kemények, simák, illata enyhén földes, színe élénkzöld, a teteje sötétebb színű, zárt, az alja nem száradt ki túlságosan, zöld utat adhatunk neki. Arra is érdemes odafigyelni, hogy a választott kötegben egyenlő vastagságúak legyenek a szárak, mivel így egyszerűbb lesz főzni vagy sütni őket.

Nem mindegy, mi mellé kerül spárga
A citrusfélékhez és a csonthéjas gyümölcsökhöz hasonlóan a spárga is rendkívül érzékeny az etilénre. Az etilén nem más, mint egy természetes, gáz halmazállapotú növényi hormon, melyet bizonyos gyümölcsök és zöldségek termelnek érés során. Ilyen növény például az alma, a banán, az avokádó, a kivi, az őszibarack, a körte, a paprika és a paradicsom is. Etilén hatására gyorsabban bomlik le a sejtfal, így könnyebben romlik meg a termés. Ezért sose tároljunk az említett növények közvetlen közelében spárgát!

Így tárold, hogy friss maradjon
– hívta fel a figyelmet a portál.
Rövid időn belül: ha már aznap felhasználnánk, nincs más dolgunk, mint hogy becsomagoljuk a spárgaköteget egy nedves papírtörlőbe vagy konyharuhába.
Később: ha csak napokkal később készítenénk el, úgy kell tárolni a spárgát, mint a friss fűszernövényeket. Miután levágtunk a szárak végeiből, helyezzük befőttesüvegbe őket, majd öntsünk bele annyi vizet, hogy a végek víz alatt legyenek. Ezután borítsuk be a spárgákat egy műanyag zacskóval, és tegyük hűtőbe. Érdemes naponta cserélni a vizet, így akár egy hétig is friss maradhat a spárga. Mivel felesleges nedvesség hatására könnyebben megromlik, csak közvetlenül felhasználás előtt mossuk meg a szárakat.

Cukros vízben a legjobb
Az igazán profik kipróbálhatják a Parade javaslatát is: a portál szerint cukros vízben áll el a legtovább. Ugyanúgy, a befőttesüveg módszerét kell alkalmazni, annyi különbséggel, hogy 2,5 dl vízhez négy teáskanál cukrot is adjunk.
Ráadásul a zöldség színe is jobban megmarad, ha cukros vízben tároljuk.

Le lehet fagyasztani a spárgát?
Természetesen! Ám mielőtt lefagyasztanánk, érdemes blansírozni a spárgaszárakat, hogy megőrizhessék élénk színüket és roppanósságukat.
Ehhez nem kell mást tennünk, mint először is egy fazékban vizet forralnunk. Egy másik tálat töltsünk meg jeges vízzel. Vágjuk le a spárgavégeket, majd alaposan mossuk meg a szárakat.
Ezután csepegtessük le őket, majd miután megszáradtak, tegyük zacskóba, zárjuk le légmentesen, és már mehetnek is a fagyasztóba, ahol több hónapig is elállnak.
