A november 13-ára szervezett esemény újra két téma köré szerveződik. Az első a szakmát lázban tartó fitoplazmás megbetegedés, de legalább ekkora figyelem kíséri a csökkentett alkoholtartalmú borokat. Az eseményről sajtótájékoztató keretében számoltak be a szervezők.

Gyuricza Csaba, a MATE rektora elmondta – bár maga a hagyományos borászati termékek mellett teszi le a voksát –, nem mehetünk el az új irányzatok mellett sem. Így került fókuszba az alkoholmentesítés. Ugyanakkor a szakember felhívta a figyelmet, hogy
Ez jól beleillik az intézményi oktatás átalakításába, amit más területeken is követni fognak. Másrészt a szőlészeket-borászokat a 2-3 évfolyamon moduláris képzésben részesítik, ami lehetővé teszi, hogy minikurzusok révén ne csak jobban elmélyüljenek egy-egy témában a diákok, de más érdeklődők is ismereteket szerezhetnek. Ilyen lesz a szőlő fajtaismeret és a terroire, valamint a borászati mikrobiológia.


Frittmann János, a HNT elnöke kiemelte, a hetedik alkalommal megrendezett konferencián mindig aktuális témák kerülnek napirendere, így próbálnak a piacra is fókuszálni. Fontosnak nevezte, hogy a szakma szereplói megismerjék a piaci mozgásokat, s tanuljanak azokból.
Az aranyszínű sárgaságról szólva elmondta, a szervezeten belül megalakult a Fitoplazma Bizottság, hiszen megoldást a termelőkkel közösen lehet találni. Ugyanakkor rámutatott, a házikerti fertőzésgócok, az elhanyagolt ültetvények komoly fejtörést okoz a szakmának.
Koch Pálma, a Junibor Egyesület elnöke kijelentette, a szervezet 53 tagjából legalább 45-en ezen az egyetemen tanultak, fontos számukra a tudásátadás, egymás fejlődésének segítése. A szakember hozzátette, a konferencia végén szervezett szokásos borkóstoló élére a juniborosok álltak.
Nyitrainé Sárdy Diána, a MATE dékánja elárulta, a konferencián szereplő két külföldi vendégelőadó Szlovéniából és Olaszországból érkezik.