Az első adatok szerint az éves globális bortermelés 232 millió hektoliter lett, ami 3 százalékos növekedés 2024-hez képest, de továbbra is 7 százalékkal elmarad az ötéves átlagtól – írja a Reutrers.
– nyilatkozta John Barker, az OIV főigazgatója. Mint mondta, egyes régiókban aszály és hőhullámok váltakoztak heves esőzésekkel vagy váratlan fagyokkal, ami szinte minden kontinensen éreztette hatását.

Franciaország mélyponton, Olaszország az élre tört
Európában Franciaország 1957 óta nem látott mértékű terméscsökkenést szenvedett el, míg Spanyolország 30 éves mélypontra jutott. Ezzel szemben Olaszország kedvező időjárási feltételeknek köszönhetően 8%-os növekedést könyvelhetett el, és újra a világ legnagyobb bortermelője lett.
Az Egyesült Államok, amely a világ negyedik legnagyobb bortermelője, 21,7 millió hektolitert állíthat elő 2025-ben – ez szintén 3%-kal magasabb a tavalyi szintnél, de 9%-kal elmarad az ötéves átlagtól, és messze van a korábbi rekordoktól.
Déli félteke
A déli félteke bortermelése három év csökkenés után 7%-kal nőtt, különösen Dél-Afrika, Ausztrália, Új-Zéland és Brazília húzta felfelé a mutatókat. Ez némileg ellensúlyozta a Chile visszaesése, de a térség összteljesítménye még mindig 5%-kal marad el az átlagtól.
Kiegyenlítettebb piac, bizonytalan kereslet
Barker szerint bár az alacsonyabb termelés komoly kihívás lehet a borászatok és régiók számára, makrogazdasági szinten mégis stabilizáló hatása lehet a globális borpiacon. A mérsékelt kínálat segíthet ellensúlyozni a pangó keresletet a fejlett piacokon, a fogyasztás csökkenését Kínában, valamint a kereskedelmi bizonytalanságokat.
„A termelés és a fogyasztás most közelebb került egymáshoz. Ez hosszú távon jót tehet a piac egészségének” – fogalmazott Barker.
Az OIV év végére újabb pontosítást ígér. Összehasonlításként: egy hektoliter bor 133 szabványos palacknak felel meg.



