
2020. január 15-ig hosszabbították meg a benyújtási határidőt a 9. Nemzetközi Szamóca Szimpóziumra szánt előadások összefoglalóira. A négy szekcióban eddig elfogadott előadások izgalmas nemzetközi kutatások eredményeibe engednek bepillantást.
Aaron Liston, az Oregoni Egyetem botanikaprofesszora az oktoploid szamóca genetikai eredetét követi nyomon. Steven J. Knapp (Kalifornia Egyetem) a hagyományos és a genom-információra alapozott nemesítési stratégiákat ismerteti. Qing-Hua Gao professzor (Sanghai) a gombakórokozók és a szamóca kapcsolatát boncolgatja és új, betegségellenálló változatokat mutat be. Béatrice Denoyes (Bordeaux) a gyümölcsminőséget és -mennyiséget, valamint az indanövényfejlődést célzó nemesítésről beszél.
A technológiai szekcióban súlypontos téma lesz az automatizálás, a mesterséges intelligencia és a robottechnika alkalmazásának bemutatása (Yiannis Ampatzidis, Florida Egyetem). Norvég előadó (Anita Sønsteby) beszél a szamóca virágzásának és nyugalmi állapotának összefüggéséről, valamint az égahajlatváltozás és a technológia hatásairól. Peter Melis (Hoogstraten, Belgium) mutatja be, hogy milyen lehetőségeket kínálnak a modern termesztőközegek a szermaradékmentes szamócatermesztéshez. Zhang Yuntao pedig beszámol arról, hogy milyen nagy hatással volt a kínai szamócakutatásra- és -termesztésre az előző szimpóziumnak.
A certifikáció, növényvédelem és posztharveszt szekcióban az Arkansas Egyetem professzora, Ioannis Tzanetakis a 21. század certifikációs technológiáiról beszél, beleértve a bioinformatikán túli megoldásokat is. A gombás fertőzések által kiváltott védekezési választ boncolgatja Juan Carlos Díaz Ricci (Tucumán Egyetem), Sonia Osorio Algar pedig a Malaga Egyetemről a leszedett szamóca élettanát mutatja be a bomlástermékek analízise alapján.
A szamócának az emberi egészségre gyakorolt hatásáról is négy előadó beszél majd. Stefano Predieri (Bologna) azt boncolgatja, hogy mit tanulhatunk a fogyasztók szamóca-értékítéletéből. Francisco A. Tomás-Barberán professzor (Murcia) a szamócában lévő ellagitanninok emberre gyakorolt hatását mutatja be. Britt Burton-Freeman (Illinois) a szamóca polifenolos metabolitjainak hatását mutatja be a cukorháztartásra és az érrendszerre. Daniele Del Rio (Parma) a szamóca polifenoljairól és feltételezett hatásaikról beszél.


