Ez azért van, mert ez a prémium eszpresszó 100% robusta babból készül, amelyet a kávévilág sokáig olcsó tölteléknek tartott, inkább az instant kávéhoz illőnek. Azonban a prémium robusta gyönyörű cremát ad – azt a kávéhab réteget, melyet az olaszok annyira szeretnek a presszóban. Ráadásul a robusta csokoládésabb ízjegyekkel bír, mint a közkedvelt és prémiumnak tartott arabica fajta.
Változás az ültetvényeken
Ahogy az éghajlatváltozás veszélyezteti a hagyományosan prémium kávékhoz használt arabicát, a brazil robusta termesztők betakarítási és szárítási technikákba fektetnek, hogy olyan kiváló minőségű robustát állítsanak elő, amely a legigényesebb fogyasztóknak is tetszik.
Brazília a világ második legnagyobb robusta termelője Vietnám után, arabicából pedig a legnagyobb. Egy 2022-es tanulmány szerint azonban Brazília legjobb arabica-termesztésre alkalmas területeinek több mint háromnegyede alkalmatlanná válhat 2050-re a magasabb hőmérséklet és az aszály miatt.

Fotó: vandelino dias Junior, Pixabay
A prémium robustában sokan látnak fantáziát. A Specialty Coffee Association (SCA), amely a globális speciality kávé szabványokat meghatározza, idén módosította értékelési tanfolyamát, hogy vonzó legyen mind az arabica, mind a robusta kávébabok leendő minősítői számára. Mostantól bárki, aki képzett a csúcskategóriás kávék értékelésére, pontosan tudja majd leírni és jutalmazni az arra érdemes italokat, függetlenül a kávé fajtájától. Délkelet-Ázsiában már most nő az igény a prémium robusta kávékra. Sőt, a Nguyen Coffee Supply márkák, amelyek minőségi robustát kínálnak Vietnámból, már utat törtek az Egyesült Államokban. Londontól Berlinig egyre több kávézó mutatja be a robusta finomabb, különlegesebb tulajdonságait. Ilyenek például az aromás fűszerjegyek.




