0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. december 16.

Őszi teák – nem csak őszre

Az immunrendszerünket különösen igénybe veszi, amikor a meleg nyári napokat felváltja az ősz és hűvösebbre fordul az idő, hiszen a szervezetet a vírusok, baktériumok és a környezeti stressz egyszerre teszik próbára.

A meleg teák azonban ilyenkor is segítségünkre lehetnek: nemcsak felmelegítenek egy hideg reggelen vagy esős napon, de rendszeres fogyasztásukkal a magas antioxidáns-tartalmuk miatt erősítik a szervezetünk ellenálló képességét is.

A valódi teák – zöld, fekete, oolong és fehér teák – polifenolokat és flavonoidokat tartalmaznak, amelyek antioxidáns hatásukkal segítenek semlegesíteni a sejtkárosító szabad gyököket. Ez nemcsak a betegségek megelőzésében játszik szerepet, hanem a szervezet regenerációs folyamatait is támogatja egy esetleges megfázás, megbetegedés után.

őszi tea
Fotó: Kamélia Kert

Emellett a tea rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a gyulladások csökkentéséhez, a stressz mérsékléséhez, amelynek kiegyensúlyozása szintén alapfeltétele az egészséges immunműködésnek, valamint a folyadékbevitel kiegészítéséhez, hiszen az őszi–téli időszakban gyakran elfelejtünk eleget inni. Kutatások szerint napi két csésze jó minőségű teával annyi antioxidánst juttatunk a szervezetünkbe, mintha megennénk hat almát.

De mi a helyzet, ha valaki nem nagy tearajongó? Semmi baj, ezekkel az újításokkal garantáltan megkedveli majd a teázást.

Reggel és napközben

• Narancsos fekete tea

Egy teáskanál fekete tealevélből és 2 dl forró vízből készítünk egy bögre teát, majd belecsavarunk egy-két gerezd narancsot. Ha még ősziesebb ízre vágyunk, egy darab fahéjrudat is lehet a teába áztatni 2-3 percig.

Forrás: Kertbarát Magazin

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: