A teázást nem lehet elsietni. Forraljunk friss vizet, hagyjuk kissé visszahűlni, majd öntsük a szárított növényekre és 5-6 percig áztassuk: így az illóolajok megőrzik teljes aromájukat, a teánk így lesz ízletes.
A teázás ráadásul nemcsak testi, hanem lelki feltöltődés is. A lassú vízforralás, a gyógynövények illata, a csésze melege mind egyfajta rituálé, ami közelebb visz a természethez, még akkor is, ha odakint hó borítja a kertet.
Teák a kamrapolcról

Ha nyáron aktívak voltunk, termesztettünk vagy gyűjtöttünk olyan gyógynövényeket is, amelyeket egész télen teaként fogyaszthatunk: ilyen a csipkebogyó, a citromfű, a menta, a zsálya, a kakukkfű, a hársvirág, az akácvirág vagy a levendula. Ezeket a gyógynövényeket akár egymással is kombinálhatjuk, így saját, egyedi keveréket készíthetünk, amely pontosan a mi ízlésünkhöz és szükségleteinkhez illik, csak arra kell figyelni, hogy hasonló hatásúakat keverjünk össze.
Téli fűszerillat
A téli teák igazi varázsát pedig a fűszerek adják. Vannak olyan téli fűszerek, amelyekkel karácsonyi hangulatúvá varázsolhatunk bármilyen teát, az általunk gyűjtött gyógynövényeket, de akár egy klasszikus, natúr zöld vagy fekete teát is. Ezek a fahéj, a szegfűszeg, a gyömbér, a kardamom és a narancshéj, melyek nemcsak illatosabbá, hanem melengetőbbé, energetizálóbbá is teszik az italt, és még antibakteriális hatásuk is van. Íme, néhány ízpárosítás a kedvenceim közül, ami sikert arathat bárkinél, aki megkóstolja:
• a csipkebogyó–fahéj klasszikus karácsonyi hangulatot idéz,
• a citromfű–gyömbér frissítő, mégis melegítő kombináció,
• a hárs–narancshéj pedig lágy, aromás és nyugtató keveréket ad.
Fontos, hogy ne vigyük túlzásba a fűszereket, hogy a gyógynövények finom aromája érvényesüljön inkább. Egy-egy szelet friss gyömbér vagy egy fahéjrúd már elég ahhoz, hogy ünnepi illat lengje be a konyhát.



