A koronavírus generálta helyzetben azonban többekben is felmerült a kérdés, ha a bor élelmiszer, akkor a borkiméréseknek – ahol jelenleg csak eladás folyik – miért kell délután 3-kor bezárniuk? Ezzel szemben a multikban állandóan kapható bor. Különösen fájó ez a kis pincészeteknek, aki most élet-halál harcot vívnak a fennmaradásért.

Egyes vélemények szerint a tevékenységi besorolás teszi korlátozottá az értékesítést. Ha élelmiszer-, vagy vegyeskereskedésre módosítanák a tevékenységi kört, akkor talán más lenne a helyzet. Jelen állás szerint vendéglátási tevékenységben sorolt.
A bor jövedékiadó-köteles termék, de a jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény (Jöt.) szerint a szőlőbor adókulcsa nulla százalék, illetve adómentes a saját művelésben álló szőlőterületen termelt szőlőből és/vagy legfeljebb az értékesített saját szőlőtermés mennyiségével azonos mennyiségben vásárolt szőlőből a természetes személy által előállított, gazdasági évenként és háztartásonként összesen legfeljebb 1000 liter saját fogyasztásra szánt szőlőbor, valamint a szőlőterülettel nem rendelkező természetes személy által gazdasági évenként és háztartásonként legfeljebb 500 kilogramm vásárolt szőlőből előállított, saját fogyasztásra szánt szőlőbor. Tulajdonképpen ez a tevékenységi forma kedvezmény a jogalkotó részéről a bortermelők számára.
A termelői borkimérés kiskereskedelmi egység. Mivel azonban a bor jövedéki termék, ezért a termelői borkimérésre nem csak a kereskedelmi szabályok érvényesek, hanem a jövedéki termékek értékesítésére vonatkozó szabályok is. Ezek sok esetben szigorúbbak, és alkalmazásuknál körültekintőbben kell eljárni.
További híreket „koronavírus” témakörben, ide kattintva olvashat tematikus oldalunkon.


