0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 25.

Szüret szüretelők nélkül? Munkaerőhiány Toszkánában

Mintegy ötezer szüretelőre lenne szükség toszkán szőlőtermelők szerint az idei évben, közel ennyien hiányoznak majd amikor eljön az ideje. Ennek legfőbb oka, hogy többnyire kelet-európaiak mentek idénymunkára akik most nem tudnak utazni.

Nagy az esélye hogy amikor beindul a szüret nem lesz elég ember, aki leszedje a szőlőt vagy csak jóval kevesebben, így a munka tovább fog tartani és lesz akinél fennmaradnak majd a tőkén a fürtök. A Rainews.it hírcsatorna szerint nem találnak a munkára jelentkezőt, aminek fő oka hogy a sok olasz munkanélküli és diák aki évekig dolgozott az ágazatban most a bürokrácia miatt nem tud.

Működött ugyanis egy úgynevezett ‘voucher’ rendszerük, ami azt jelentette hogy idénymunkára bárki jelentkezhetett, és munka után megkapta ezeket a vouchereket amiket a bankban vagy postán másnap pénzre válthatott.

A rendszer gyors volt és egyszerű. A voucher megvételekor a tulajok egyben 25% adót is befizettek, viszont szerződés és kötelezettségek nélkül fizethettek vele bárkinek, aki pár napra vagy hétre eljött dolgozni ( elég volt reggel bejelenteni őket).

A bortermelők hozzáteszik, sokakban idealizált kép él a szürettel kapcsolatban, arra gondolva hogy egy ilyen fantasztikus tájon vidáman szedik a szőlőt. A valóság viszont az, hogy kemény munkáról van szó melyet a meleg és a terepviszonyok – erős emelkedők – is nehezít. A fizikai munkához egyre kevésbé szokott olaszok nem jelentkeznek a munkára, ráadásul a ‘redito di cittadinanza’ vagyis az olasz állampolgársággal járó alanyi kedvezmény miatt nincsenek is annyira rászorulva.

Míg jelenleg 3 eurót kapna egy munkás, a voucheres rendszerben 10 euroba került egy órára egy dolgozó ami valójában óránként 7,50 eurós munkabért jelentett az adólevonás után. Sajnos a régi ültetésű szőlősorokban nem is lehetne gépesített szedést megoldani – ráadásul nem is szeretik – tehát marad az ősrégi rendszer, hogy hétvégenként a rokonok barátok jönnek szüretelni elnyújtva így a szezont.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu