0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 23.

Így válik valóra egy álom – fehérre „festett” húsgalamb-tenyésztés

Komoly számításokat végez, felmérést készít az értékesítési lehetőségekről a paksi Cseresznyésen élő Füredi Zsolt, mielőtt megvalósítaná hús­galamb­-tenyésztési terveit. Jelenleg 64 egyedet tart, de ha megtalálja a megfelelő piacot, minimum 500 pár fehér galambot szeretne majd a felépítendő galambházban.

Látványos fotógalériánkat itt találja

Vannak azok az emberek, akik nemcsak hosszú éveken át képesek kitartani az álmaik mellett, hanem képesek azokat megvalósítani is. Ilyen Füredi Zsolt is, aki feleségével 1995-ben épített családi házat maguknak Pakson, azonban az atomerőműben dolgozó Zsolt már akkor is tudta, hogy nem erre az életre vágyik. 2013-ban vettek egy telket a közeli Cseresznyésen, ahol jórészt saját maguk felépítettek egy hamisítatlan parasztházat. „A házat megtervező építész alig akarta elhinni, hogy a saját kezemmel akarom felépíteni a házat, de én makacs ember vagyok, így közel két év alatt megépült. Az internetről tanultam meg mindent. Tízezer vályogtéglát készítettünk, abból raktam a falakat. A házunk annyiban különbözik egy százéves parasztháztól, hogy beton alapon áll, illetve van benne víz, villany és hasonlók. De pont ugyanazon elvek szerint építettem, mint annak idején az elődeink, vagyis a ház eleje keletre néz, az egyik fal befejezetlenül ér véget. Egyébként meg teljesen megfelel a mi igényeinknek.”

2017-ben költöztek ide, azóta pedig a porta olyan lett, amilyennek egy hagyományos parasztudvarnak lennie kell: tyúkokkal, lóval, galambdúccal. „Szeretek lovagolni, ezért készítettem egy kis istállót – mondja Füredi Zsolt. Idén hoztam csibéket a gödöllői génbankból.

Nagy reményeket fűzök ezekhez a régi fajtákhoz, mert a piacon kapható fajták húsa nem ízlik igazán még akkor sem, ha én magam etettem őket.

A galambdúcot ugyancsak én építettem. Ez esetben is az internet nyújtott segítséget. Megtanultam a dúckészítés elvét, utána a méreteket a magam érzései alapján alakítottam ki – Figyelek például a számokra. Sok mindent alakítottam ösztönösen – például a Fibonacci számok alapján –, így nem is tudom megmondani a galambdúcról sem, hogy pontosan mekkora. Mindazonáltal két emelet és egy „padlástér” van a dúcban, amit a 14 fészek köré építettem. Szeretek mindent a magam képére formálni, például a most elkészült kemencénk – ami a feleségem nagy vágya volt – is ilyen, ahogyan a kert, az istálló, a tyúkól és a galambdúc is. A lényeg a szépség és a harmónia.”

Ahogy Zsolt meséli, gyerekkorában otthon is tartottak galambokat, ő pedig mindig is vonzódott a madarakhoz, különösen a fehér galambokhoz, amelyek röpte elbűvölte. Ezért is készült el a ház előtt először a galambdúc – amelyről tudni kell, hogy elődeink hite szerint lélekfogó is –, azonban ma már nincsenek benne madarak, mert a környéken élő vércséktől és héjáktól nem tudta azokat megvédeni.

Egy ideig újabb és újabb párokat vásárolt, de be kellett látnia, hogy csak a ragadozókat etette, ezért egy idő után átköltöztette őket a sokkal „védhetőbb” műhelypadlásra. A ragadozók azonban az innen ki- és beszálló galambokat is megtalálták, így már csak egy fehér pár tart ki ezen a helyen.

Amikor azonban Zsolt olvasott az Agrárminisztérium által meghirdetett húsgalamb programról, úgy gondolta, ismét lehetnének galambjai nagyobb számban is.

A húsgalambok ugyanis nem híresen nagy repülők, vannak olyan fajták, amelyek inkább csak napozni szeretnek, vagyis egy kicsi röpdével is beérik. A korábbi fatárolót épp ezért átalakította galambházzá – megint az internetet hívva segítségül a berendezés elkészítéséhez. Ezen a helyen 64 galamb számára van hely – ennek megfelelően vásárolt tavasszal tenyész­párokat (ahogy mondja, 97 százalékban fehéreket), amelyek közül két pár már a beköltözést követő hetekben meg is ajándékozta fiókákkal.

„Szeretnék komolyan foglalkozni a hús­ga­lamb-tenyésztéssel. Az indulásnál nagy segítségemre volt a tapasztalt húsgalamb­tenyésztő, Bálint Csaba, akivel rendszeresen tartjuk a kapcsolatot. Hálás vagyok az önzetlenségéért. A feleségemmel szívesen élnénk a jelenleginél is termé­szet­közelibb életet, ahol csak az állatokkal és a kerttel foglalkozhatnánk. Ehhez pedig számításaim szerint elegendő lenne egy komolyabb, legalább 500 párból álló tenyészet, amennyiben az értékesítést meg tudom oldani. Egyelőre ugyanis nem látom, hogy a meghirdetett programban leírtak működnének – különösen igaz ez a felvásárlásra. Ha azonban a készterméket tudom értékesíteni, építek egy nagyobb galambházat, a jelenlegit pedig átalakítom a feleségemnek, aki nagyon szeretne nyári konyhát.”

A jelenlegi galambházból a nyári konyha könnyen kialakítható, hisz fűtés, áram minden megvan benne, ami kell.

A helyiség temperálására Zsolt hamarosan egy úgynevezett komposztkazánt készít, amit mindenféle nyesedékkel, faaprítékkal fűt majd. A tisztaságról pedig egy központi porszívóval gondoskodik. A helyiség közepén van egy cső, amely kivezet a falon túl elhelyezett porszívóhoz, bent pedig csatlakoztatható a képünkön is látható hajlékony csőhöz. A betonra fektetett két rács lécei között is könnyen be lehet vele nyúlni, így nemcsak a fészkek környéke, hanem a padló is könnyen takarítható. Két dolgon szeretne Zsolt mielőbb változtatni: megoldani, hogy nagyobb legyen a „porzsák”, és hosszítani a szívócsövön, hogy ne kelljen hajolgatnia.

A „nagybani” galambászkodásra, ebben a családi méretnél már mindenképp nagyobbnak nevezhető tenyészetben készül fel Zsolt.

Közel egykorú állományt vásárolt, vagyis mindössze pár hét van az egyes madarak között. Folyamatosan ellenőriz mindent, amit lényegesnek tart a tenyésztéshez.

Táblázatban rögzít minden adatot a napi takarmányfogyasztástól kezdve azon át, hogy éppen mely galambok költenek, a fiókák neméig és persze színéig. A galambok ugyanis hűséges madarak, ezért arra kell törekedni, hogy a galambházban ne legyen „fölösleges”, vagyis pár nélküli hím, mert az harcokhoz, sérülésekhez és rosszabb költőteljesítményhez vezethet. A cél pedig az utóbbit a legmagasabb szinten tartani, később a vállalkozást esetleg a feldolgozás felé is bővíteni. De az már egy másik történet.

Forrás: Kistermelők Lapja