„Nem ez lesz a legjobb megoldás” – mondta Christopher Gardner, a kaliforniai Stanford Egyetem orvosprofesszora. „De úgy gondolom, hogy ez egy nagyszerű és alulértékelt tápanyagforrás, amelyet többféleképpen is fel lehet használni.”
A kertjében is van egy fügefa, de ő inkább a szárított változatot választja. „Nehéz a füge csúcsérettségét elkapni” – mondta. Miután leszedték a gyümölcsöt, utána már csak öt-hét napig tartható el, de a kaliforniai fügével foglalkozó tanácsadó testület szerint hűtve akár két hétig is tárolható.
Akárhogy is, a füge rengeteg jó dologgal kecsegtet
Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma szerint egy nyers füge körülbelül 37 kalóriát tartalmaz. Ezzel együtt az ajánlott napi káliummennyiség körülbelül 2,5%-át, valamint magnéziumot (2%), vasat (1%) és kalciumot (1%) vihetünk be a szervezetünkbe.
Hat szárított fügével az USDA szerint körülbelül 125 kalóriát és nagyobb mennyiségű magnéziumot (8%), káliumot (7%), kalciumot (6%) és vasat (6%) tudhatunk magunkévá.
„A szárított füge egészséges fitokemikáliákat (növényi eredetű tápanyagokat) és antioxidánsokat (olyan vegyi anyagokat, amelyek segíthetnek megelőzni a sejtkárosodást) is tartalmaz, bár nem olyan mennyiségben, hogy ez kiemelkedő lenne” – mondta Gardner.
A füge édes ízének az az oka, hogy sok természetes cukor van benne. Hat szárított füge körülbelül 24 grammot tartalmaz. Gardner szerint ezt ésszerű mennyiségű rost ellensúlyozza – körülbelül 5 gramm, vagyis az ajánlott napi érték több mint 17%-a. Ez a rost segít lassítani a cukor felszívódását a véráramba. A szárított füge glikémiás indexe 61, glikémiás terhelése pedig 16, ami a középmezőnybe sorolja a vércukorszintre gyakorolt hatása szempontjából.
Floridában és 1621-ben már a virginiai Jamestown településen is megtalálható volt. A nagy múlt ellenére a modern amerikaiak valószínűleg csak a népszerű szögletes süteményből ismerik. Gardner maga is fiatalkorában falta a fügés szeleteket.
Sajnos a süti nem a legjobb választás az egészségtudatosak számára – mondta, hozzátéve, hogy a hagyományos süti olyan összetevőket tartalmaz, mint például a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup.
A valódi fügét a hagyományos gyógyászatban hashajtóként használták és a modern kutatások megerősítik ezt a hatást. Más tanulmányok a füge különböző lehetséges felhasználási módjait vizsgálták. Egy kísérlet során a füge kivonata csökkentette a vérnyomást a patkányoknál. Egy másik vizsgálatban, amelyben 10 felnőttet vizsgáltak, és akik a vizsgálat előtt magas cukortartalmú üdítőt fogyasztottak, úgy tűnt, hogy a fügekivonat mérsékeli a vércukorszintet.
A füge a szívbarát mediterrán étrend része.
Akár szárítva, akár frissen fogyasztva, a füge kitűnő választás annak, aki egy kis változatosságot akar az étrendjébe csempészni. Ha valakire rátör a cukor utáni vágy és úgy gondolja, hogy itt az ideje megbontani egy tábla csokit, akkor gondoljon arra, hogy a füge hozzáadott cukor nélküli természetes édességforrás, ráadásul sokkal egészségesebb, mint a csokoládé.
MMG Direkt
Horváth Benedek számtalan szabadalmat jegyez. Legismertebb találmánya a forgókapa, mely egy alapjaiban új működésű magágykészítő és szántáselmunkáló munkagép. Fia, Bence is fejlesztőmérnök. Együtt keresik a legtökéletesebb, gyakran egyedi megoldásokat a gazdák számára. Bár két generáció, akik eltérően állnak a kutatáshoz, fejlesztéshez, mégis a közös a munka az alapja, hogy a Busa Bt. nem csak itthon, de a nemzetközi piacon is ismert. Cégük mezőgazdasági munkagépek gyártásával, fejlesztésével és kereskedelmével foglalkozik. Hogyan zajlik egy új termék fejlesztése? Miként tud apa és fia együtt dolgozni? Erről beszélgetett a Horváth családdal Halmos B. Ágnes, a Magyar Mezőgazdaság Kiadó újságírója.
youtube://v/TLprPYZkmxo


