0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 20.

Minek kell megfelelni ahhoz, hogy jó minőségű bort lehessen készíteni?

Budai hegység nyugati, valamint a Gerecse délkeleti lejtőivel határolt Zsámbéki medencében, Tökön találjuk a Nyakas Pincét. Ültetvényeik a 250-300 méter tengerszint feletti magasságban lévő domboldalakon Tök és Budajenő falvak határában fekszenek.

youtube://v/2F878O6o8-Y

 

A tradicionális Etyek-Budai borvidék, kevésbé szem előtt lévő zugában találjuk a Nyakas Pincét, melyet ma már nem csak hazai, hanem nemzetközi szinten is jegyeznek. Kíváncsiak voltunk, mit láttak meg benne a szakemberek?

„Minek is kell megfelelni ahhoz, hogy jó minőségű bort lehessen készíteni? Ebben meghatározó a terület” – hívta fel a figyelmet Nyúlné Pühra Beáta, a töki Nyakas Pince főborásza A régmúltra, a hagyományokra lehet építeni, s az elődök már letették az alapokat, tudták, hol érdemes szőlőt termeszteni. Ezt a munkát folytatták tovább.

Az Etyek-Budai borvidék a Budai régiójában dolgoznak. Régen kékszőlőket talált az erre járó, melynek sorsa a filoxéra révén kérdőjeleződött meg, miközben megjelent az igény a fehérborok iránt.

A szakember nagy szerencsének tartja, hogy a volt Kertészeti Egyetem munkatársai sokat segítettek tanácsaikkal, milyen szőlőt telepítsenek, melyek a legalkalmasabbak a minőségi bor készítésére.

Tökön a tudomány, az elmélet és a gyakorlat kéz a kézben jár. Régen úgy tartották, tipikus pezsgő alapbort adó borvidék, mivel barna erdőtalajon dolgoznak, amelynek magas az aktív mésztartalma, s ezáltal magasabb a borok savtartalma is. Így készülhetnek az üde, reduktív borok. Emellett a kései szüretre is nagy figyelmet fordítanak, a majdnem botritizált tételek is előkerülnek, amivel a Menádok borcsaládon keresztül ismerkedhetnek meg a fogyasztók.

A főborász nagy szerencséjének tartja, hogy 21 évvel ezelőtt Malya Ernő kezei alá kerülhetett, aki óriási kitartással, a minőséget mindenek előtt szem előtt tartva dolgozott.

A pincészetet életében az indulás óta a folyamatos fejlődés, a kísérletezés a hétköznapok része. Mindezt úgy végzik, hogy a hagyományt, a már bevált módszereket megtartják. Ugyanakkor az éghajlatváltozás a szélsőségek – a túl meleg, a túl sok csapadék – kihívások elé állítja a csapatot.

Hazai és nemzetközi borversenyeken értékelik kiválóra a munkájukat, a fogyasztók körében is népszerűek. Nyúlné Pühra Beáta vajon melyik díjára a legbüszkébb?

Nem válogat, minden eredményt sikernek él meg. Jó érzéssel tölti el, ha egy borbemutatón egy különleges tétel, vagy egy újboruk elkápráztatja a fogyasztót. Ugyanakkor fontosnak tartja a nemzetközi megmérettetést, nem szabad a „pincevakság” hibájába esni. Véleménye szerint Magyarországon nagyon sok jó borral találkozni. „Néha sajnálom is a fogyasztókat, hogyan tudnak választani?”- fogalmazta meg dilemmáját. Lényeges a megmérettetés határon belül és túl. Érmeket nyernek, melyek egytől-egyig azt bizonyítják, hogy jó úton haladnak. Pedig csak hajszál választja el a bronz-, az ezüst- vagy az aranyérmeket.

Azért arra is válaszolt, mire a legbüszkébb. A Chardonnay du Monde versenyen régóta részt vesznek. Egy egyszerű 2014-es Budai Chardonnay boruk nem csak aranyat nyert, hanem bekerült a világ legjobb első tíz Chardonnay-ja közé.

Nem csak az érmek és oklevelek sorakoznak, de sikerüket jelzi, hogy folyamatosan megújulnak. A közel 200 hektárnyi szőlőjük állandó beruházásra kényszerít, a közelmúltban 700 hektoliter új tárolótérrel bővültek. Ezek a tartályok alkalmasak az irányított erjesztésre.. A legutóbbi beruházás megadja a lehetőséget, hogy nem kell kapkodva a különböző tételeket összeházasítani. Lesz idő kivárni a megfelelő állapotot.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu