Az infláció elsősorban a nyersanyagok és az alapanyagok drágulására, valamint az energiaárak emelkedésére vezethető vissza. Az Európai Mezőgazdasági Gépgyártók Szövetsége (CEMA) a gépek előállításakor felhasznált alapanyagok és energia árának változását vizsgálta.
Az acéltermékek tonnánkénti ára 550 euróról 1250 euróra emelkedett 1 év alatt, ami 127 százalékos áremelkedést jelent. Mivel a mezőgazdasági gépek előállításának költségeiből 30–40 százalékot képviselnek az acéltermékek, ennek arányában jelent meg az áremelkedés a fogyasztói árban.
A petrolkémiai anyagok és a műanyagok árai 70 százalékkal emelkedett az elmúlt félévben, az alumínium alkatrészeké 22 százalékkal, a rézből készülteké 63 százalékkal, az öntvények pedig átlagosan 90 százalékkal drágultak ugyanebben az időszakban.
Nemcsak a nyersanyagokért, az alapanyagokért és az energiáért, hanem a logisztikai szolgáltatásokért is többet kell fizetnie a gyártóknak. A szabványos tengeri konténerek ára – amikben a részegységeket és az alkatrészeket is szállítják – a háromszorosára nőtt, 2,5 ezer amerikai dollárról 7,5 ezer dollárra, ami az Ázsia és Európa közötti szállítást különösen megdrágította. Mivel a gépgyártók árat emeltek, a mezőgazdasági termények ára részben ennek ellensúlyozására emelkedett az elmúlt 1 évben.
Az árak emelkedése ellenére a CEMA felmérése pozitívnak találta az európai mezőgéppiac légkörét. A gépgyártó szövetség havi rendszerességgel gyűjt adatokat tagszövetségein keresztül a mezőgépek európai piacának változásairól, a megrendelések és az értékesítés alakulásáról, ami alapján minden hónapban -100 és +100 pont közötti skálán ábrázolják a mezőgéppiac helyzetét és kilátásait.
Az idei üzleti klímamutatókat a CEMA legutóbbi ülésein ismertették, és eszerint 2008 óta nem voltak ilyen jók az üzleti várakozások, +72 pontot mértek. Ennek a közelében is csak 2011-ben és 2017-ben volt, 65 és 59 ponttal, a legutóbbi negatív csúcsot pedig tavaly, 2020-ban érte el, akkor -70 ponton állt a mutató.
Az első félévi eredményeik alapján 74 százalékuk árbevétele növekedését prognosztizálta, 24 százalékuk pedig stabilnak értékelte, és csupán 2 százalékuk várja a csökkenését.