A pálmafélék családjába tartozó datolyapálma a száraz szubtrópusok növénye, a Közel- Keletről származik, őshazája vélhetően Mezopotámiában lehetett. Elő- Ázsiában és Észak- Afrikában már évezredek óta termesztik. A keleti népek mindig tisztelettel viszonyultak hozzájuk, Babilóniában híres jósfák voltak, egyesek az eridui pálmákban az édenkert növényeire asszociáltak. Az élet, a termékenység és a születés jelképe.
A datolyapálma titka
Rendkívül mélyre húzódó gyökérzetének köszönheti, hogy sivatagi körülmények között is képes vígan virulni. Az akár 30 méter magasra növő, kétlaki növényeken a megporzást több ezer év óta kézzel végzik, vagyis a hímvirágzatokat összegyűjtik, hogy beporozzák a termős növényeket.
Ezt követően hatalmas mennyiségben fejlődnek a sárgás, vörösesbarnás termések; egy fürtben akár 200- 300 db is lehet. A húsos, édes gyümölcsből keveset fogyasztanak nyersen, többnyire inkább feldolgozzák: főzik, sütik, szárítják, zseléket, dzsemeket, szirupot és bort készítenek belőlük. Magvetéssel és a tősarjak leválasztásával könnyen szaporítható, a csemeték szépen fejlődnek, és akár 4- 5 éves korukban teremhetnek. Hazánkban nem télálló, kifejlett példányai ugyan elviselhetik a -15 °C-os hideget, de biztonságosabb védett helyen teleltetni.
Édes, mint a karamell
A döbbenetesen édes falatkák fogyasztását könnyű túlzásba vinni, pedig nincs rá szükség, mert minden darab kincs. Egyszerre ugyan csak keveset ajánlott enni, de bátran elrágcsálhatunk néhányat minden nap. A lelkiismeretünk megnyugtatása végett azért következzen néhány fogyasztása mellett szóló nyomós érv.
Gazdag antioxidánstartalma révén segíti a szervezetet a káros szabadgyökök elleni harcban. Egy vizsgálat kiderítette, hogy a szárított gyümölcsök közül a datolya tartalmazza a legtöbb antioxidánst.
Rostjai támogatják a bélrendszer egészségét. Helyreállítják a perisztaltikát, könnyebbé teszik a béltartalom haladását és ürülését, csökkentik a vastagbélrák kialakulásának esélyét. Megtisztítják a beleket a kártevőktől és a nehézfémektől.
Vitaminjai és ásványi anyagai erősítik a csontokat és az izmokat.
Előnyös a szív, a máj, a vesék és a mellékvesék egészségére.
A benne található béta-D-glükán támogatja a daganatok elleni védekezést.
Segíti az agyműködést, javíthatja a tanulási képességet és a memóriát. Csökkenti a gyulladásos markereket, amik magas koncentrációja elősegíti a degeneratív betegségek kifejlődését. Rendszeres, mértékletes fogyasztása javítja a mentális egészséget és csökkenti a szorongást.
Még egy okkal több
Talán sokaknál azért válik elhanyagolttá, mert önmagában túl édes, esetleg még nem találták meg azokat az ételeket, amelyeket szívesen gazdagítanának datolyával. Néhány előáztatott datolyával édesíthetünk turmixitalokat, édességeket, mártásokat, szószokat, süteményeket, kásákat, müzliket. Sok esetben már néhány szem elegendő édességet ad táplálékainknak, ezért szükségtelen több cukrot hozzátenni.
Datolyapasztával a legtöbb esetben 1:1 arányban kiválthatjuk a receptekben a fehér répacukrot. Csak egy kis rutint kell szerezni és utána sokkal könnyebb lesz vele dolgozni.
Ünnepi tortácska sós datolyakaramell szósszal
Áztassunk be néhány órára meleg vízbe 16 darab magozott datolyát, majd öntsük le a vizet és turmixoljuk krémesre ¾ csésze kókusztejjel, ¼ csésze olvadt kókuszolajjal, 65 g barnacukorral, 75 g érett banánnal és ½ teáskanál valódi vaníliaporral. A masszát öntsük át egy közepes tálba. Mérjünk ki 1 csésze lisztet, keverjünk el benne 1 teáskanál szódabikarbónát, 1 teáskanál őrölt fahéjat és egy csipet sót. A nedves részhez apránként adjuk hozzá a száraz keveréket, keverjük meg fürgén és forgassunk bele ¼ csésze durvára vágott natúr napraforgómagot. Simítsuk egy kisebb kb. 20 cm átmérőjű sütőformába és 180 °C- ra előmelegített sütőben süssük kb. 25-30 percig, tűpróbával ellenőrizzük az elkészültét.
Egy kis marék medjool (vagy „hagyományos”) datolyát turmixoljunk selymesen simára (szószos állagúra) kb. 6-7 evőkanál kókuszkrémmel és egy csipet sóval, ízlés szerint vízzel hígíthatjuk, majd ezt kenjük vagy csorgassuk a kihűlt torta tetejére. Már így önmagában is mennyei, karamellás íze van, de lehet egy kicsit fokozni egy csipet vaníliaporral vagy reszelt tonkababbal.
A datolya több egy egyszerű édességnél, megérdemli, hogy szupertáplálékként tekintsünk rá.