Az antibiotikumok túlzott használata olyan probléma, amely évtizedek óta sújtja a baromfiipart. Becslések szerint az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) által a baromfik számára engedélyezett antibiotikumok 70 százalékát még ma is használják a gazdaságokban. Az antibiotikumok ilyen aránytalan használata antibiotikum-rezisztenciát eredményezett, amely nemcsak a madarakat érinti, hanem az emberekre is hatással van.
Míg a kutatás ezen a területen a probiotikumokra, immunstimulánsokra, nanorészecskékre és növényi alapú növekedésserkentőkre összpontosít, egy kutatócsoport a kannabiszban talán egyszerű és hatékony megoldást talált.
A kannabisztól nem betegednek meg a baromfik
2021 januárjában a Chiang Mai Egyetem Vízi- és Állattudományi Tanszékének kutatói egyedülálló kísérletbe kezdtek: antibiotikumok helyett kannabiszt adagoltak a gazdaságban használt takarmányhoz. Az állatok takarmányához és ivóvízhez zúzott kannabiszt adtak, miközben a hagyományos baromfitartásban használt antibiotikumokat és gyógyszereket kivonták a forgalomból.
A kutatók azonban nem tudják pontosan, hogy a kannabisszal etetett madarak esetében miért hasonló az elhullási arány, mint az antibiotikummal etetett madarak esetében a szokásos szezonban.
Chompunut Lumsangkul, a tanszék adjunktusa az Insidernek elmondta, hogy valószínűleg a kannabisz bioaktív vegyületeket tartalmaz, vagyis olyan anyagokat, amelyek elősegítik a madarak jobb anyagcsere-aktivitását, és erősítik immunrendszerüket. A kutatók azonban nem tesztelték a madarak túlélését olyan betegséggel szemben, mint a madárinfluenza vagy más súlyos betegségek, amelyeknek a madarak áldozatul esnek.
Ezeknek a madaraknak az antibiotikummentes címkéje jobb eladási árat is hozott a gazdáknak. Lumsangkul elmondta, hogy a thaiföldi fogyasztók tisztában vannak a csirkék iránti növekvő kereslettel, és azzal, hogy a gazdák antibiotikumokat használnak ennek kielégítésére.
A „GanjaChicken” névre keresztelt csirkehús állítólag zsengébb és jobb ízű.
„Repülhetünk-e”, ha GanjaChicken-t eszünk vacsorára?
A thaiföldi kormány csak nemrég legalizálta a kannabisztermékek árusítását, és 0,2 százalékban határozta meg a tetrahidrokannabinol (THC) határértékét, amely a kannabiszhasználóknak a kábulatot okozó hatóanyag.
Arra a kérdésre, hogy „repülhetünk-e” a GanjaChicken fogyasztásától, a válasz nem. A THC a csirke szervezetében metabolizálódik, mielőtt levágnák, így ha el is fogyasztanánk a húsát, nem maradnak olyan THC-nyomok, amelyeket a szervezetünk feldolgozhatna.


