0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. november 8.

A kutatók antibiotikum helyett kannabiszt etetnek a csirkékkel

Egy észak-thaiföldi biofarmon már több mint egy éve etetik a csirkéket kannabiszzal, antibiotikumokat viszont nem kapnak a szárnyasok - számolt be a Business Insider. Úgy tűnik, a módszer eddig bevált.

Az antibiotikumok túlzott használata olyan probléma, amely évtizedek óta sújtja a baromfiipart. Becslések szerint az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) által a baromfik számára engedélyezett antibiotikumok 70 százalékát még ma is használják a gazdaságokban. Az antibiotikumok ilyen aránytalan használata antibiotikum-rezisztenciát eredményezett, amely nemcsak a madarakat érinti, hanem az emberekre is hatással van.

Az antibiotikum-használattal kapcsolatos tudatosság növelte a keresletet a biotermesztett baromfi iránt, de szükség van olyan módszerek meghatározására is, amelyekkel a madarak betegségmentesen tarthatók, miközben biztosítják a magas hozamot.

Míg a kutatás ezen a területen a probiotikumokra, immunstimulánsokra, nanorészecskékre és növényi alapú növekedésserkentőkre összpontosít, egy kutatócsoport a kannabiszban talán egyszerű és hatékony megoldást talált.

A kannabisztól nem betegednek meg a baromfik

2021 januárjában a Chiang Mai Egyetem Vízi- és Állattudományi Tanszékének kutatói egyedülálló kísérletbe kezdtek: antibiotikumok helyett kannabiszt adagoltak a gazdaságban használt takarmányhoz. Az állatok takarmányához és ivóvízhez zúzott kannabiszt adtak, miközben a hagyományos baromfitartásban használt antibiotikumokat és gyógyszereket kivonták a forgalomból. 

A kutatók azonban nem tudják pontosan, hogy a kannabisszal etetett madarak esetében miért hasonló az elhullási arány, mint az antibiotikummal etetett madarak esetében a szokásos szezonban.

Az 1000 madár kevesebb mint 10 százaléka pusztult el betegség miatt, ami az antibiotikummal etetett baromfihoz hasonló. 

Chompunut Lumsangkul, a tanszék adjunktusa az Insidernek elmondta, hogy valószínűleg a kannabisz bioaktív vegyületeket tartalmaz, vagyis olyan anyagokat, amelyek elősegítik a madarak jobb anyagcsere-aktivitását, és erősítik immunrendszerüket. A kutatók azonban nem tesztelték a madarak túlélését olyan betegséggel szemben, mint a madárinfluenza vagy más súlyos betegségek, amelyeknek a madarak áldozatul esnek. 

Ezeknek a madaraknak az antibiotikummentes címkéje jobb eladási árat is hozott a gazdáknak. Lumsangkul elmondta, hogy a thaiföldi fogyasztók tisztában vannak a csirkék iránti növekvő kereslettel, és azzal, hogy a gazdák antibiotikumokat használnak ennek kielégítésére.

Egyes vásárlók azonban biztonságos terméket keresnek, és kétszer annyit képesek fizetni, mint egy hagyományos csirkéért, mivel antibiotikummentes.

A „GanjaChicken” névre keresztelt csirkehús állítólag zsengébb és jobb ízű. 

„Repülhetünk-e”, ha GanjaChicken-t eszünk vacsorára? 

A thaiföldi kormány csak nemrég legalizálta a kannabisztermékek árusítását, és 0,2 százalékban határozta meg a tetrahidrokannabinol (THC) határértékét, amely a kannabiszhasználóknak a kábulatot okozó hatóanyag.

Kutatásuk során a csapat 0,4 százalékos THC-t etetett a csirkékkel, hogy lássák a hatást. A madarak normális viselkedést mutattak, bár a kutatók nem zárták ki, hogy a csirkék bódult állapotba kerültek – számolt be az Insider. 

Arra a kérdésre, hogy „repülhetünk-e” a GanjaChicken fogyasztásától, a válasz nem. A THC a csirke szervezetében metabolizálódik, mielőtt levágnák, így ha el is fogyasztanánk a húsát, nem maradnak olyan THC-nyomok, amelyeket a szervezetünk feldolgozhatna.

Forrás: interestingengineering.com