0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Svájcban is kedvelik a fagyérzékeny articsókát

A fagyérzékeny articsóka eredetileg a Földközi-tenger térségéből származik, és a mai napig főként a mediterrán területeken termesztik ezt a zöldségkülönlegességet. A fő európai termelők Olaszország, Spanyolország, Egyiptom és Franciaország, ám az alpesi Svájcban is kedvelt és termesztett növény.

A réspiaci termék szezonja júliustól októberig tart.

Mindössze néhány gazdálkodó vágott bele a termesztésbe, de 2022-ben így is mintegy 1,9 tonna svájci articsókát takarítottak be.

A művelés alatt álló terület valamivel több mint 5 hektár. A saját termesztés mellett mintegy 1700 tonna articsókát vásárolt Svájc, a személyenkénti éves fogyasztás ugyanis körülbelül 200 gramm. Az articsóka gazdag ásványi anya­gokban, vitaminokban és anti­oxidánsokban. Gyógyhatásait már a Római Birodalomban és az ókori Görögországban is felismerték, a középkorban pedig az egyik legdrágább gyógyszer volt. Az articsókának a fészekpikkelyek eltávolítása után az elhúsosodott virágzati tengelyét fogyasztjuk,

a bimbónak legföljebb egyharmada az ehető rész, ezt hívjuk az articsóka szívének.

Elkészítése nem egyszerű, nagy ügyességet igényel, de a nehézségért kárpótol az ízletes, kissé édeskés diós ízű finomság. Olaszországban Cynar néven még likőrt is készítenek belőle.

Forrás: Kertészet és Szőlészet/freshplaza.de