0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Megkóstolná a nyomtatott tortát?

Egy kutatótcsoport olyan robotot tervezett, mely képes egy torta megsütésére, elkészítésére maximum hét összetevő felhasználásával. Ez jelenleg a legtöbb összetevő, melyeket kezelve egy robot képes ételt "nyomtatni".

A tudósok a programozható „cukrászuk” létrehozásához speciális fúvókákkal láttak el egy 3D nyomtatót, melyek képesek a kiválasztott élelmiszer összetevő adagolására. Ezután pedig beprogramozták, hogy ezeket egymásra rétegezzék, ezzel létrehozva a süteményt – számol be az innovációról a Science.

Az első próbálkozások háromszögletű édes trutyikat eredményeztek, azonban a kutatóknak végül sikerült kidolgozni a nyerő receptet, mellyel a létrehozott alakzat már megtartotta a formáját.

A lágyabb összetevőket, például a zselatint vagy a banánpürét olyan szilárdabbakba ültették be, mint a földimogyorókrém vagy a nutella, és mindezt gondosan adagolt kekszmorzsával erősítették meg. Ezután a külső kérget lézerrel pirították meg, és a tetejét tortabevonóval és cseresznye glazúrral díszítették. Így sikerült egy sajttortához hasonló édességet alkotniuk.

youtube://v/ECCLUIe3Lus

Az újdonság varázsának ellenére azonban nem valószínű, hogy egyhamar cukrászversenyeket fog nyerni ez a „robot cukrász”.

Egyetlen szelet „kinyomtatása” ugyanis nagyjából 30 percet vesz igénybe.

A jövőben azonban ennek a rendszernek egy továbbfejlesztett változata már segítségére lehet azoknak, akik utálnak a konyhában tevékenykedni. Egy „étel nyomtató” pedig abban is segítségünkre lehet, hogy precízen beállított tápanyag- és kalóriatartalmú ételeket alkosson, ami a szigorú diétát követő emberek számára óriási segítség lehet.

Forrás: Science