0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Szép állatok, elégedett bírák

Az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazdasági Napok egyik legnépszerűbb és leglátogatottabb rendezvénye a húsmarha-tenyészállatok showbírálata. Az idei alkalommal hat tenyésztőszervezet, huszonnyolc kiállítója, több mint száz tenyészállatával vett részt a bírálatokon, melyeken kor és ivar szerint is eldöntötték, melyik egy-egy fajta legjobb egyede. Végül a legjobbak legjobbját is kiválasztották.

A tenyészállatok bírálatánál megvannak azok a főbb értékmérő szempontok, amelyek alapján a bírók meghozzák a döntéseiket – mondta Fabian Gaudet francia bíró, de ezek szubjektív ítéletek. Nem biztos, hogy egy másik bíró pont ugyan azt az eredményt hozná, mint amelyiket most én. Nagyban persze nem térne el, de még az is lehet, hogy holnap már én is más sorrendet állítanék fel.  A főbb szempontok, amelyeket a húsmarháknál vizsgálunk állandóak, de az állatok kondíciója, vérmérséklete, a felvezetők hangulata változhat szinte percről percre, s ezek befolyásolhatják a pillanatnyi megítélésüket. A hosszú törzs, a nagy ráma, az arányos izomzat, a magas marmagasság, a mellkas mélysége és szélessége, továbbá a jó lábszerkezet alapján döntünk, ezek határozzák meg leginkább egy húsmarha tenyészértékét – tette hozzá Fabian Gaudet.

A bírák véleménye szerint nagyon szép tenyészállatokat mutattak be a hazai tenyésztők, jó néhányuk Franciaországban is előkelő helyezést érhetne el egy ottani  bemutatón. Voltak ugyan olyan tenyészállatok, amelyek még nem teljes kondíciójukat mutatták, de az jól látható, hogy megvan az a szaktudás az országban, amely biztosítja és fenntartja a biológiai alapokat. Ennek a munkának a zömét a törzstenyészetek végzik, amelyek közül évről-évre egyre többen mérettetik meg munkájuk eredményét Hódmezővásárhelyen.

Az idén a showbírálaton bemutatott húshasznú fajtagyőztes tenyészállatok közül a tenyésztési nagydíjat Mozsgai József magántenyésztő kapta Sellyéről limousin tenyészbikájáért.

A Magyar Állattenyésztők Szövetsége összevont tenyésztési nagydíját a Kiállításon legeredményesebben szereplő Abaúji Papp Charolais Kft., Alsóvadász kapja.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu