0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Nyúlritkaság Hódmezővásárhelyen

Már szinte hagyomány, hogy az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda napokon kiállítanak 1-1 ritka fajtát is. Az idén sem volt ez másképp, sokunk számára először adatott meg, hogy például marburgi mókusnyúlban gyönyörködhettünk. A háztáji nyúltenyésztés hazánkban – már úgy tűnik – lassú növekedésnek indult.

Vannak, akik ritka fajták tenyésztésére vállalkoznak, s ilyen fajta a marburgi mókusnyúl is. Ez, a németországi Marburg városában, illetve annak környékén 1912 és ’16 között kitenyésztett fajta nálunk a II. világháborút megelőző korszakban viszonylag elterjedtebb volt. Ez azzal is magyarázható, hogy kitenyésztése során felhasználták a havanna és a bécsi kék nyulat. Ez utóbbi nálunk a történelmi gyökerek miatt is közkedveltnek számított.

A marburgi mókusnyúl szőrköntösének színe nem a mi mókusaink kültakarójáéra emlékeztet, ugyanis a szürke színű szibériai mókus utánzása céljából a szűcsipar igényeinek kielégítésére tenyésztették ki. Értékes prémje mellett kiváló súlygyarapodás is jellemzi a marburgi mókusnyulat, így háztáji körülmények között kettős hasznosítású fajtaként is jól megállja a helyét.

Mára jóval ritkábbá vált a magyarországi tenyésztése, ezért is volt kellemes meglepetés, hogy az idén Hódmezővásárhelyen a kiállításon közelebbről is megszemlélhették az állatbarátok. 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu