Back to top

Az atkaszúrás végzetes ilyenkor!

A varroa elleni zárókezelésnek ősz végén és tél elején van itt az ideje, de önmagában nem sokat ér. A célért, hogy jövő szeptemberre legyen minél kevesebb atkaszúrt méh a családban, már most el kell kezdeni dolgozni. Az oxálsav csurgatás 95 százalékos hatékonyságú a fiasításmentes, fürtbe húzódott családban, de csak egyszer alkalmazzuk.

Régi méhész mára jól megtanulta, a kezdő pedig jobb ha annak megtanulásával indít, hogy a méhészeti szezon ősz végén, illetve tél elején kezdődik, amikor megszűnik a méhcsaládoknál a fiasítás.

Furcsán hangzik? Sajnos, nem az.  Ironikusan nevezhetnénk a méhészetet manapság “atkászatnak” is, hiszen a varroa-atka biológiáját jól ismerve tud csak a méhész hatékonyan fellépni ellene.  

Varroa atka a méhen
Fotó: Hevesi Mihály
Az atka elleni küzdelem, ha a méhész jót akar magának és a szomszédos méhészeteknek, egész évben zajlik, persze úgy, hogy közben ügyel a méz vegyszermentességére is. Az egyik legfontosabb mozzanata ennek a közdelemnek, amikor a méhcsaládban már nincs fedett fiasítás, ahová az atka elbújhatna az ellene bevetett szerek ellen.

Ilyenkor az a cél, hogy minél nagyobb hatásfokkal irtsa a méhész a méheken ülő atkapopulációt. Fontos itt tudni, hogy bár ez az úgynevezett zárókezelés a legfontosabb atkaellenes mozzanat az atkairtás során, önmagában nem sokat ér, és ha mégoly lelkiismeretesen is hajtja végre a méhész, érhetik meglepetések tavasszal.

A FŐ CÉL ugyanis az: szeptemberre legyen minél kevesebb atkaszúrt méh a családban.

Miért ez a cél?

Nyáron - vagyis  tavasztól szeptemberig - egy méhecske 5-6 hétig él. Az egyre nagyobb környezeti behatások miatt, mint a vegyszerszennyezettség, sajnos előfordul, hogy csak 3-4 hétig.

A szeptemberben kikelő méhek vastagabb zsír és proteinréteggel születnek és 5-6 hónapig kell élniük. Az ő feladatuk az, hogy átvészeljék a telet, és februárban elkezdhessék a fiasítás táplálását és melegen tartását.

Ha ezek az őszi kelésű méhek atkaszúrtan mennek a télbe, az immunrendszerük jelentősen legyengül, és a hosszan tartó mínuszokat aligha képesek átvészelni.

Így történhetett, hogy a tavalyi hideg tél sok tapasztalt méhész számára is katasztrófával végzódött. A magyar méhállomány 30-45 százaléka elpusztult. Voltak olyan méhészek, akiknek több száz családból csak néhány maradt.

Az utobbi években az atkairtásban Magyarországon is jelentős szerepet játszanak a szerves savak, melyek bizonyos idő után a kaptárban lebomlanak és nem képeznek szermaradványt. Ez azért jó, mert a méhész így nem juttat be olyan szereket a méhcsaládba, melyek a mézet vagy a viaszt szennyeznék. A szerves savak  használata viszont -  bár nem bonyolult -, igényel némi odafigyelést, és jó tudni, hogy mikor számíthatunk hatékony kezelésre.

Dr. Gerhard Liebig, német nyelvterületen közismert méhész és méhészeti szakíró, már több mint húsz éve gyűjti a szerves savakhoz, többek között az oxálsavhoz füződő tapasztalatokat. A Deutsches Bienenjournal legújabb számában leírja, hogy az oxálsav csurgatás, spriccelés illetve a párologtatás mikor és milyen körülmények között a leghatékonyabb.

Nyáron jobbnak tartja az oxálsavval való spriccelést, legalábbis a családmegosztás vagy műrajok készítésének az esetében - természetesen fiasmentes családokról beszél. Ez nagyobb méhészetekben persze kivitelezhetetlen. Viszont családmegosztás során ott is megéri a savval való spriccelés.

Oxálsavoldattal átitatott szivacs, rajta cukrolepény
Fotó: Deutsches Bienenjournal 2017/11

Dr. Liebig tapasztalata szerint az oxálsav csurgatása (3,5-4 százalékos oxáloldatos sziruppal) zárókezelés esetén, amikor már nincs fiasítás, és ha a család fürtbe húzodott, 95 százalékos hatásfokú (+5 és -5 Celsius fok között). Amikor pedig a méhek nem ülnek sűrű fürtben pusztán 50 százalékos hatásfokot mutat. A csurgatást kétszer nem javasolja, mert az erőteljesen károsítaná a méheket.

Az oxálsav párologtatása, szublimálása akkor is nagy hatásfokú, ha a méhek nincsenek fürtbe húzódva, de már megszünt a fiasítás. Viszont ez a módszer az emberre is veszélyes, ezért elővigyázatosan és védőfelszereléssel érdemes csak végrehajtani.

Új módszerként megemlíti a tartós hordozón történő oxálsavas kezelést, melyet a Méhészet egyik korábbi számában már ismertettünk. (Tiszta mézet a hordóba!). Igaz, kicsit másképp ajánlja, mint ott az amerikai Randy Oliver.  Liebig a téli beetetés után (szept. 15) egy szivacskendőt (20x18x0,5 cm) helyez a fészekre, melybe 100 milliliternyi cukros oxáloldatot tesz (glicerint nem említ), és rá egy nagyjából 20 dekányi cukorlepényt, melyet a méhek úgy tudnak csak elhordani, hogy rámennek erre a tartós hordozóra.

Figyelem, a savaknak van egyfajta fiasításcsökkentő hatása, ezért tavasszal inkább nem, vagy kellő odafigyeléssel érdemes csak alkalmazni.
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Országszerte megkeződött a szúnyogirtás

Idén a tavalyinál másfél hónappal korábban, április 23-án kezdődik az országos szúnyoggyérítési program. A vérszívók ellen a tenyészőhelyeken lépnek fel egy környezetbarát, úgynevezett biológiai eljárással, mely a méhekre nem jelent veszélyt. A vegyszeres irtás két hét múlva kezdődik, melyről a katasztrófavédelem részletes tájékoztatást ad.

Szűkítés-bővítés

Már lázasan figyeljük a méhek fejlődését és az épp beindult repcehordást. Bízunk benne, hogy a családok felfejlődnek akáchordásra, és lehetőség szerint ezt nem bíztuk a véletlenre. Aki tehette az első átnézés során, szűkítette és takarta a fészket, annyi lépet hagyva benn a családnál, amennyit a méhek lefednek.

Egyetlen virággal is segítheti a méhek több milliárd eurós munkáját

Életterük csökkenése miatt pusztulnak a méhek. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület és a Budapest Voices énekkar természetbarát tagjai egy akció során a problémára hívták fel a figyelmet és megoldást is javasolnak a fennálló helyzetre.

Pénteken kezdik a légi biológiai szúnyoggyérítést Szolnokon

Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata ebben az évben 60 millió forintot biztosít a szúnyoggyérítés és az ehhez kapcsolódó szakértői tevékenység elvégzésére. Az első légi biológiai kezelés április 20-án várható.

Gyenge lesz az idei repce- és akácméz szezon

Az átlagostól eltérő tél (januári meleg - márciusi hideg) megviselte a méhcsaládokat, sok éhen pusztult, illetve leállt a tavaszi fejlődésben. Sok méhész lemaradhat a repce, sőt, az akácvirágzásról is a méhcsaládok fejlődési sajátosságai miatt.

Méhészek figyelem! Itt a lista a méhegészségügyi zárlatokról

A szaktanácsadói hálózat információi alapján a cikkünkben felsorolt települések érintettek nyúlós költésrothadás miatti egészségügyi zárlattal. A méhegészségügyi okok miatt zárlat alatt álló települések listáját az Országos Magyar Méhészeti Egyesület tájéjoztatója szerint állítottuk össze.

Hogyan tároljuk a mézet?

Német kutatók különböző helyeken tárolt mézek vegyi összetételének változását és fogyaszthatóságát vizsgálták két éves időszakban. A mézek többsége két év után még a német mézelőírásnak megfelelő összetételt mutatott. A legjobb eredményt a száraz, hűvös (12 fok) fénytől védett kiüvegezett mézeknél, és a „méhesházban” tartottaknál figyelték meg.

Másfél év múlva jelenhet meg a jogszabályokban a mézjelentés

Másfél év múlva születhetnek meg a jogszabályok az Európai Parlamentben (EP) március 1-jén elfogadott mézjelentés alapján - mondta Erdős Norbert jelentéstevő, a Fidesz európai parlamenti képviselője kedden sajtótájékoztatón, Békéscsabán.

Stratégiai megállapodás az agrártárca és a méhészek között

Stratégiai keretmegállapodást kötött az agrártárca és a méhészek egyesülete, az ágazat további fejlesztésével kapcsolatos együttműködésről szóló dokumentumot pénteken írta alá Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára és Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke.

Méhek, propolisz, egértetem

A propolisz fontos a méhek egészségének megőrzése szempontjából. Amikor egy potenciális fertőző góc, egy egértetem kerül a kaptárba, rögtön hozzálátnak a semlegesítéséhez. A kaptárba került tetemeket először "szőrtelenítik", majd bevonják propolisszal. De vajon elég-e a tetem szaga ahhoz, hogy kiváltsa ezt a viselkedést, vagy tapintaniuk is kell azt?