Back to top

Támogatná a kormány az agrárium napenergia fejlesztéseit

A kormány támogatja, hogy a földművesek, a földművesek tulajdonában álló gazdasági társaságok és mezőgazdasági vállalkozások kis teljesítményű erőművekből álló napelemfarmokat hozzanak létre legalább 600 darabos és legalább 300 megawatt összteljesítményt elérő naperőmű kiépítésével. A munkát a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara koordinálja nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásként.

A Magyar Közlönyből az is kiderül, hogy a kormány besegítene a napelemparkok hálózati csatlakozásának finanszírozásába és működtetésébe is. Szorgalmazza továbbá, hogy kedvezményes hitelprogram induljon az előbb felsorolt potenciális beruházói kör számára a napelemfarmok termőföldön való létesítéséhez.

A miniszterelnökséget vezető miniszternek kell (a nemzeti fejlesztési miniszter bevonásával) javaslatot készítenie a fenti beruházásokhoz igénybe vehető támogatási keretösszegre, valamint a működési támogatási keretösszegre. Szintén e miniszternek kell megjelölnie a kormány számára 2018. január 31-ig a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara javaslata alapján, hogy mely naperőműprojektek nyilváníthatók nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé. Ugyanerre a határidőre kell javaslatot tenni a napelemfarmok csatlakozását is megkönnyítő elosztóhálózati mintaprojektekre.

További feladat egy olyan földvédelmi szabályozási környezet kialakítása január 31-re, amely kizárja a spekulációt, és jogi akadálymentesítést jelent e beruházások számára. Így például fontos, hogy a naperőmű céljára történő földhasznosítás miatt önmagában ne keletkezzen adminisztratív teher, és ne legyen szükség földvédelmi eljárásra sem.

Arra már február 28-ig vár javaslatot a kormány, hogy mely kis teljesítményű erőművek hálózati csatlakozását kellene támogatni. Ideértendő az alállomások, illetve a csatlakozóvezetékek kiépítése és üzemeltetése is azzal, hogy biztosítani kell a kiemelt naperőművek által termelt áram kötelező átvételét. Ezeket a naperőműveket az érintett elosztótársaságoknak ingyen kell csatlakoztatniuk az áramhálózatra.

A hálózati csatlakozás költségeire legfeljebb 8 milliárd forintnak kell rendelkezésre állnia a költségvetésben a nemzetgazdasági szempontból kiemelt naperőmű-beruházások számára, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara pedig százmillió forintot kap a munka koordinálására. Február 28-ra kell kidolgozni a kedvezményes hitelprogram feltételeit is.

Lendületben

A kormány a közelmúltban mintegy száz naperőmű-beruházást minősített nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek, vagyis könnyítette meg számukra a projektek előkészítését, ügyintézését. E beruházások mindegyikén vagy majdnem mindegyikén az MVM Hungarowind dolgozik. Egy másik intézkedés révén a sikerrel pályázó közintézmények kedvezménnyel kapnak az MVM Hugarowind tüskésréti naperőművének áramából, ezzel csökken a fosszilisenergia-felhasználási igényük. Minden projektet érint, hogy ez év január 1-jétől kilogrammonként 114 forintról 57 forintra csökkent a napelemek után fizetendő termékdíj. A 2012 óta fizetendő összeg megfeleződése élénkítheti az ilyen eszközök telepítésére vonatkozó kedvet.

 

Forrás: 
Világgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Így kéne átalakítani az agráradózást

„Merész tervek: teljes reform előtt az agráradózás?” című beszélgetés során a NAK egyik közelmúltbeli javaslatát vitatták meg szakemberek Hajdúböszörményben. Az áfacsökkentés folytatását és a családi mezőgazdasági vállalkozási forma bevezetését egyöntetűen kedvezően fogadták.

Már fizetik a szőlőültetvény szerkezetátalakítási támogatásokat

A Magyar Államkincstár (Kincstár) 2018. augusztus első hetében elindította a jogos támogatási igények kifizetését, így 123 kérelem alapján, 81 szőlész-borász gazdálkodó részére mintegy 230 millió forint összegű támogatás kifizetéséről gondoskodott.

Migránsok dolgoznak a földeken

Meghosszabbítják és jelentősen kiterjesztik Svájcban a menekülteket a mezőgazdaságban alkalmazó programot, miután többségében pozitív tapasztalatokkal zárult a termelők és a szaktárca korábbi kezdeményezése.

Augusztus végéig tart a diákmunka

Az idén a mezőgazdaságban és a vendéglátásban augusztus végig támogatott a diákfoglalkoztatás. A program minden 16–25 év közötti, nappali tagozatos tanuló előtt nyitva áll, és még augusztusban is be lehet jutni. A munkáltatók azonban már most sajnálják, hogy nem tart tovább, hiszem számos gazdaságban a munka dandárja csak ezután jön.

Az anyatehéntartóknak jelenteni kell a kiesést és a pótlást!

Az anyatehéntartási támogatására jogosult gazdálkodóknak 60 napon belül pótolni és jelenteni kell a tenyészetükből kikerült egyedeket.

A mezőgazdaság reformja visszafordíthatja a klímaváltozást

Fennáll a kockázata annak, hogy a Föld tartósan és visszafordíthatatlanul üvegházzá válik, még akkor is ha a szén-dioxid-kibocsátást sikerül a párizsi klímaegyezményben megfogalmazott korlátok (1,5-2 Celsius-fokos felmelegedés) között tartani.

Mit, mikor? Természeti károkkal kapcsolatos termelői bejelentés és a vis maior

Az elmúlt időszakban országszerte fordultak elő kedvezőtlen időjárási jelenségek, aszály, vihar és felhőszakadás. A károk adott esetben megalapozhatnak kárenyhítő juttatási igényt, de alkalmasak lehetnek támogatási jogcímek egyes feltételeinek (pl. termeléshez kötött fehérjenövény támogatás minimális hozamra vonatkozó előírása) nem teljesítése utáni jogkövetkezmények alóli mentesítésre (vis maior).

Kevesebb jövedéki bírságot szabtak ki tavaly

A jövedéki eljárásokat tekintve az elmúlt évben 11 624 esetben csaknem 7,45 milliárd forint jövedéki bírságot állapított meg jogerősen az adóhivatal. Számos aktuális jövedékiadó-változásra is érdemes figyelni. Például a NAV. Augusztus 1-jén hatályba lépett rendelkezése szerint adófelfüggesztési eljárás keretében megnyílt a kisüzemi bortermelők előtt a habzóbor bejelentésének lehetősége.

A parlagfű egyre jobban teljesít

A szerény külső adottságokkal rendelkező, de csodás latin nevet viselő parlagfű minden nyáron celebeket meghazudtoló érdeklődést vív ki magának: orvosok, allergiás betegek, gyógyszerészek, törvényhozók és természetgyógyászok foglalkoznak vele.

Made in Fukusima: küzdenek a gazdák a bizalomért

Bő hét év telt el a szökőár okozta fukusimai atomkatasztrófa óta, ám annak ellenére, hogy a szigorú vizsgálatok nem mutatnak radioaktív szennyezést a régióban előállított élelmiszerekben, a termelők még mindig tapasztalják a fogyasztók bizalmatlanságát.