Back to top

Támogatná a kormány az agrárium napenergia fejlesztéseit

A kormány támogatja, hogy a földművesek, a földművesek tulajdonában álló gazdasági társaságok és mezőgazdasági vállalkozások kis teljesítményű erőművekből álló napelemfarmokat hozzanak létre legalább 600 darabos és legalább 300 megawatt összteljesítményt elérő naperőmű kiépítésével. A munkát a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara koordinálja nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásként.

A Magyar Közlönyből az is kiderül, hogy a kormány besegítene a napelemparkok hálózati csatlakozásának finanszírozásába és működtetésébe is. Szorgalmazza továbbá, hogy kedvezményes hitelprogram induljon az előbb felsorolt potenciális beruházói kör számára a napelemfarmok termőföldön való létesítéséhez.

A miniszterelnökséget vezető miniszternek kell (a nemzeti fejlesztési miniszter bevonásával) javaslatot készítenie a fenti beruházásokhoz igénybe vehető támogatási keretösszegre, valamint a működési támogatási keretösszegre. Szintén e miniszternek kell megjelölnie a kormány számára 2018. január 31-ig a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara javaslata alapján, hogy mely naperőműprojektek nyilváníthatók nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé. Ugyanerre a határidőre kell javaslatot tenni a napelemfarmok csatlakozását is megkönnyítő elosztóhálózati mintaprojektekre.

További feladat egy olyan földvédelmi szabályozási környezet kialakítása január 31-re, amely kizárja a spekulációt, és jogi akadálymentesítést jelent e beruházások számára. Így például fontos, hogy a naperőmű céljára történő földhasznosítás miatt önmagában ne keletkezzen adminisztratív teher, és ne legyen szükség földvédelmi eljárásra sem.

Arra már február 28-ig vár javaslatot a kormány, hogy mely kis teljesítményű erőművek hálózati csatlakozását kellene támogatni. Ideértendő az alállomások, illetve a csatlakozóvezetékek kiépítése és üzemeltetése is azzal, hogy biztosítani kell a kiemelt naperőművek által termelt áram kötelező átvételét. Ezeket a naperőműveket az érintett elosztótársaságoknak ingyen kell csatlakoztatniuk az áramhálózatra.

A hálózati csatlakozás költségeire legfeljebb 8 milliárd forintnak kell rendelkezésre állnia a költségvetésben a nemzetgazdasági szempontból kiemelt naperőmű-beruházások számára, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara pedig százmillió forintot kap a munka koordinálására. Február 28-ra kell kidolgozni a kedvezményes hitelprogram feltételeit is.

Lendületben

A kormány a közelmúltban mintegy száz naperőmű-beruházást minősített nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek, vagyis könnyítette meg számukra a projektek előkészítését, ügyintézését. E beruházások mindegyikén vagy majdnem mindegyikén az MVM Hungarowind dolgozik. Egy másik intézkedés révén a sikerrel pályázó közintézmények kedvezménnyel kapnak az MVM Hugarowind tüskésréti naperőművének áramából, ezzel csökken a fosszilisenergia-felhasználási igényük. Minden projektet érint, hogy ez év január 1-jétől kilogrammonként 114 forintról 57 forintra csökkent a napelemek után fizetendő termékdíj. A 2012 óta fizetendő összeg megfeleződése élénkítheti az ilyen eszközök telepítésére vonatkozó kedvet.

 

Forrás: 
Világgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kié a támogatás, ha kiskorú örököl?

Kiskorú is örökölheti a mezőgazdasági hasznosítású vagyonelemeket. Erre figyelemmel egyeztetett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Magyar Államkincstárral az érintettek érdekeinek védelmében, és kiderült, korlátozottan vehetnek részt a kiskorúak az agrártámogatási eljárásokban.

Idén jóval több szarvasmarha után kértek támogatást a gazdák

Rendben lezajlott az idei egységes kérelmek benyújtási időszaka, a május 15-i határidőig mintegy 171 ezer kérelem érkezett a Magyar Államkincstárhoz (MÁK).

Traktoros kontra autós: a gépkezelő felelőssége, hogy látható legyen

Javában tartanak a mezőgazdasági munkálatok, fokozottan számítani lehet az utakon haladó, lassabb mezőgazdasági gépekre. Mind a gépkezelőknek, mind az utakon közlekedő többi résztvevőnek kiemelten figyelnie kell egymásra a balesetek megelőzése érdekében.

Mennyit ér a magyar agrárium és élelmiszeripar?

A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek előtt kecsegtető exportlehetőségek vannak. A kérdés, hogy miként tudjuk kihasználni az adottságainkat, milyen választ találunk a munkaerőhiányra és hogyan sikerül a technológiai felzárkózás. Szakértők keresték a válaszokat a HG Media konferenciáján.

Egy hónap alatt nagyjából 11 milliárdos kárt szenvedett el a sertéságazat

Vizsgálja a kormány, hogyan segíthetné azokat a gazdákat, akiket veszteség ért a sertéspestis miatt. Magyarországon már több elhullott vaddisznót is találtak, emiatt több ország is embargót vezetett be a magyar sertésekre. Az országos főállatorvos szerint a kár elérheti a 11 milliárd forintot. Továbbra is arra hívják fel a gazdák figyelmét, hogy ügyeljenek a higiéniára – közölte az M1 Híradója.

A TOP 3 digitális trend a mezőgazdaságban

Az elmúlt néhány év a mezőgazdaság digitalizációjáról szólt. A következő két évtizedben az ágazat modernizációja megállíthatatlanul folytatódik. A jelenleg legnépszerűbb technológiai trendek között szemezgettünk.

Az állatjóléti támogatás meghosszabbítását kértük

A kormány 2019-től is fenn kívánja tartani a baromfiszektor állatjóléti támogatását. Magyarország az éves keretet 12 milliárd forintról 14,5 milliárd forintra emelné, miközben fenntartja a tojótyúkok állatjóléti támogatását is.

Gép emelgeti a paradicsomosrekeszeket

Számítógép-vezérelt áruelőkészítő, csomagoló gépsort üzemeltek be az orosházi Majsai kertészetben. Miután a szedők behelyezték a frissen szedett fürtöket a rekeszekbe, azokat már nem kell többé emelgetniük, és palettázáshoz sincs szükség kézimunkaerőre.

Elérhetőbbé válhat itthon a geotermikus energiaforrások lakossági hasznosítása

A geotermikus energiaforrásokkal kapcsolatos aktualitások kerültek napirendre a Magyar Tudományos Akadémia konferenciáján, melynek során kiderült: hazánk rendkívül jó adottságokkal rendelkezik e téren, s még ha ez nem is általános jelenség, egyre több helyen használják a technológiát, s nem kizárt, hogy azok rövid időn belül olcsóbbá is válhatnak.

Indul a munkavédelmi tudatosság növelését megcélzó projekt

A munkaügyi és munkavédelmi tudatosság növelésének mérföldköve lehet a 3,8 milliárd forintból megvalósuló Jogszerű foglalkoztatás fejlesztése nevű projekt - mondta Simon Attila István munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkár a projekt nyitórendezvényén.