Back to top

Támogatná a kormány az agrárium napenergia fejlesztéseit

A kormány támogatja, hogy a földművesek, a földművesek tulajdonában álló gazdasági társaságok és mezőgazdasági vállalkozások kis teljesítményű erőművekből álló napelemfarmokat hozzanak létre legalább 600 darabos és legalább 300 megawatt összteljesítményt elérő naperőmű kiépítésével. A munkát a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara koordinálja nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásként.

A Magyar Közlönyből az is kiderül, hogy a kormány besegítene a napelemparkok hálózati csatlakozásának finanszírozásába és működtetésébe is. Szorgalmazza továbbá, hogy kedvezményes hitelprogram induljon az előbb felsorolt potenciális beruházói kör számára a napelemfarmok termőföldön való létesítéséhez.

A miniszterelnökséget vezető miniszternek kell (a nemzeti fejlesztési miniszter bevonásával) javaslatot készítenie a fenti beruházásokhoz igénybe vehető támogatási keretösszegre, valamint a működési támogatási keretösszegre. Szintén e miniszternek kell megjelölnie a kormány számára 2018. január 31-ig a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara javaslata alapján, hogy mely naperőműprojektek nyilváníthatók nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé. Ugyanerre a határidőre kell javaslatot tenni a napelemfarmok csatlakozását is megkönnyítő elosztóhálózati mintaprojektekre.

További feladat egy olyan földvédelmi szabályozási környezet kialakítása január 31-re, amely kizárja a spekulációt, és jogi akadálymentesítést jelent e beruházások számára. Így például fontos, hogy a naperőmű céljára történő földhasznosítás miatt önmagában ne keletkezzen adminisztratív teher, és ne legyen szükség földvédelmi eljárásra sem.

Arra már február 28-ig vár javaslatot a kormány, hogy mely kis teljesítményű erőművek hálózati csatlakozását kellene támogatni. Ideértendő az alállomások, illetve a csatlakozóvezetékek kiépítése és üzemeltetése is azzal, hogy biztosítani kell a kiemelt naperőművek által termelt áram kötelező átvételét. Ezeket a naperőműveket az érintett elosztótársaságoknak ingyen kell csatlakoztatniuk az áramhálózatra.

A hálózati csatlakozás költségeire legfeljebb 8 milliárd forintnak kell rendelkezésre állnia a költségvetésben a nemzetgazdasági szempontból kiemelt naperőmű-beruházások számára, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara pedig százmillió forintot kap a munka koordinálására. Február 28-ra kell kidolgozni a kedvezményes hitelprogram feltételeit is.

Lendületben

A kormány a közelmúltban mintegy száz naperőmű-beruházást minősített nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek, vagyis könnyítette meg számukra a projektek előkészítését, ügyintézését. E beruházások mindegyikén vagy majdnem mindegyikén az MVM Hungarowind dolgozik. Egy másik intézkedés révén a sikerrel pályázó közintézmények kedvezménnyel kapnak az MVM Hugarowind tüskésréti naperőművének áramából, ezzel csökken a fosszilisenergia-felhasználási igényük. Minden projektet érint, hogy ez év január 1-jétől kilogrammonként 114 forintról 57 forintra csökkent a napelemek után fizetendő termékdíj. A 2012 óta fizetendő összeg megfeleződése élénkítheti az ilyen eszközök telepítésére vonatkozó kedvet.

 

Forrás: 
Világgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mire lehet jó az ipari és a mezőgazdasági szerves hulladék?

A mezőgazdaság és az ipar által termelt hulladékok és melléktermékek gyakran a talajban és a felszíni vizekben kötnek ki, vagyis szennyezik a talajt és a vízi környezetet. De mi történik akkor, ha ezeket a hulladékokat nem szemétnek, hanem hasznos anyagnak tekintjük?

Március közepéig várja a földgázigényeket a kamara a közös beszerzéshez

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tagjai számára vezetékes földgázbeszerzéssel kapcsolatos tendert indít. A tagi igények megismeréséhez, a pályázati feltételeinek kialakításához energetikai felmérés is kezdődött.

Felforgathatja az élelmiszergazdaság működését a blokklánc technológia

A kriptopénzek világán túl a hagyományos ágazatok is profitálhatnak a blokklánc technológiából. A fizikai árupiac mellett az élelmiszeripar működését, logisztikáját is átalakíthatja.

Rekordösszegű állami támogatást kapott az OTDK

A Kormány összesen 1 milliárd forinttal támogatja a Tudományos Diákköri Konferenciákat a következő időszakban – mondta Dr. Szendrő Péter, az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT) elnöke a Szent István Egyetem „SZIE Kiváló Tehetségei” konferenciáján, Gödöllőn.

Holnaptól igényelhető a fóliások viharkár támogatása

A 2017. októberi viharkár utáni mezőgazdasági jövedelempótló támogatást holnaptól kezdődően március 15-ig lehet kérelmezni. 100 millió forinton kell osztozkodni.

Lázár: a középosztályba emeljük az agráriummal foglalkozókat

A magyar nemzeti szuverenitás tartópillére az agrárium, az ágazat szempontjából azonban döntő jelentősége van az élelmiszer-kereskedelemnek - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter Hódmezővásárhelyen. Lázár János szerint még küzdeni kell a magyar áruk arányának növeléséért a kiskereskedelemben, és a kormánynak további erőfeszítéseket kell tennie a tulajdonosi középosztály erősítéséért.

Gépekkel a munkaerőhiány ellen

Az országszerte fokozódó munkaerőhiány miatt a díszfaiskolákban a kézimunkaerő-igényes munkafolyamatok, így a konténertelepek gyommentesen tartása is nehézségekbe ütközik. A gépesítés kérdéskörét, illetve a faiskolai dísznövények védelmének részleteit járták körbe az előadók az Alföldi Faiskolai Egyesület Kecskeméten rendezett tanácskozásán.

Egyre eredményesebb a hazai agrárium

A vidékfejlesztési program 2015-ös indulása óta 23 milliárd forint támogatás érkezett Zala megyébe, és ebből 7,3 milliárd beruházásokhoz köthető - mondta Kis Miklós Zsolt, Miniszterelnökség agrár- és vidékfejlesztésért felelős államtitkára egy zalaszentlászlói gazdafórumon.

KAP 2020: fókuszban a vidék felzárkóztatása

A 2020 utáni Közös Agrárpolitika (KAP) tervezett reformjairól és céljairól szóló nyilvános konzultációt tartott az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete, a Europe Direct Tájékoztató Központ a Szent István Egyetemen. Az egyik legfőbb változás, hogy a KAP kiemelt célja lesz a vidéki térségek társadalmi-gazdasági megerősítése, ezen felül pedig minden eddiginél nagyobb önállóságot kapnak a tagállamok.

Nem támogatjuk a Latin-Amerikával tervezett uniós szabadkereskedelmet

Több mint hétmilliárd eurós kárt okozhat az Európai Unió mezőgazdaságának a Mercosur-csoporttal kötendő szabadkereskedelmi egyezmény. A megállapodást több tagállam, köztük hazánk is ellenzi. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint minimálisra kellene csökkenteni a Dél-Amerikából érkező cukor-, baromfi-, etanol- és rizsimportot.