Back to top

Miért kockázatos az enyhe tél?

Télen a szőlő és a gyümölcsfák nyugalomban vannak, rügyeik nem hajtanak ki, ám a nagy hideg károsíthatja a növényeket. Egyelőre a szokottnál jóval melegebb a tél, ami komoly kockázatot jelent a növényekre, különösen az alacsonyabb hidegigényű, rövidebb mélynyugalmú fajokra. Mitől függ a fagytűrés és a télállóság?

A lombhullástól a kihajtásig tartó hosszú időszak két részre osztható fel: a mélynyugalomra és a kényszernyugalomra. Az első szakaszban a rügyek semmiképpen nem hajtanak ki, a kényszernyugalomban viszont a hőmérséklet szabja meg, hogy milyen gyorsan fejlődnek tovább, mikor pattannak meg a rügyek.

 

Fagypont alatt a rügyek nem fejlődnek, de a mérsékeltövi növények zöme csak akkor hoz termést, ha télen elég hosszú ideig hideg van, vagyis legalább 7 °C-nál hidegebb az idő. A mediterrán körzetekben termesztett csonthéjasoknak csak néhány száz ilyen hideg órára van szükségük a bő virágzáshoz, tehát gyorsabban fejlődnek a virágrügyeik és érzékenyebbek a késő téli, tavaszi lehűlésekre, mint a hosszabb hidegigényű fajták.

 

A nyugalmi szakaszokban a hidegtűrést a vesszőkben felhalmozott cukor határozza meg: minél magasabb a cukortartalom, annál fagytűrőbb az adott növényi rész. Nyár végétől fokozatosan készülnek a mérsékeltövi növények a télre, keményítőt halmoznak föl a vesszőkben, ami a tél folyamán cukorrá alakul. Szőlőben a cukortartalom maximuma decemberben, kajsziban januárban és februárban mérhető.

 

A mélynyugalmat követően megkezdődik a cukor visszaalakulása keményítővé, a növény készül a vegetációra. Ha ekkor, a  kényszernyugalom idején szobahőmérsékleten vízben tartjuk a vesszőket, rügyeik kihajtanak. A kényszernyugalmi időszakban az enye idő hatására a sejtekben lévő cukor elkezd visszaalakulni keményítővé, mennyisége a csökken. Majd ha ezt követően hirtelen lehűlés jön, a sejt károsodhat. Fokozatos lehűléskor a keményítőnek van ideje lebomlani cukorra, azaz védekezni a fagy ellen.

 

A szőlőfajták közül néhányan (pl. Kunleány) gyorsan reagálnak a hőmérséklet-változásra, a cukor-keményítő átalakulás gyorsan végbemegy, míg másoknál (pl. Rajnai rizling) lassabban, ez utóbbiak tehát jobb téltűrők még akkor is, ha fagytűrő képességük megegyezik a gyorsabban reagáló fajtákéval.

 

Egyrügyes szőlővesszők hajtatása
Fotó: Baglyas Ferenc
A szőlőnek összetett rügye van, vagyis a fejlett főrügy mellett másod- és harmadlagos rügyek is találhatók benne. Ha a főrügy nem károsodik, kihajt, a mellékrügyek viszont alva maradnak. Amennyiben a főrügy elfagy, de a fagyot jobban tűrő mellékrügyek még élnek, ezek közül a fejlettebb fog kihajtani. Ebben az esetben a hajtásokon kevesebb fürt lesz, mert a mellékrügy kevésbé termékeny, mint a főrügy.

 

A fagykárról pontos képet kaphatunk, ha kényszernyugalmi időszakban a vesszőt feldaraboljuk egyrügyes dugványokra és azokat vízben hajtatjuk.

 

A fagytűrést a fajta genetikai tulajdonságai mellett a megelőző tenyészidőszak környezeti tényezői és termesztési körülményei is befolyásolják. A nem megfelelő terhelés, túlzott nitrogén- és hiányos káliumellátottság, a kései öntözés esetén a vessző kevésbé érik be, csökken a fagytűrés.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Április 15-ig jelenthető be a téli fagykár

A mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti események miatti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény értelmében a termelők az idén is igényelhetnek támogatást a téli fagykárok után, figyelmeztet a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet.

Extrém drágulás és árcsökkenés lassítja a termelői árak emelkedését

Januárban tovább lassult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése, ezA termelői árak 2,1 százalékkal növekedtek az egy évvel korábbiakhoz képest a növényi termékek árának 2,6 és az élő állatok és állati termékek árának 1,4 százalékos növekedéséből eredően - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Együttműködő kertészeteket keres az Élelmiszerbank

Az Élelmiszerbank másodszüretek szervezéséhez, illetve mezőgazdaságban keletkező élelmiszer-feleslegek megmentéséhez keres partnereket. A megmentett feleslegeket az Élelmiszerbank rászorulókhoz juttatja el.

A gyümölcskutatás finanszírozása itthon és Nyugat-Európában

A gyümölcstermesztés és a hajtató zöldségtermesztés közt óriási szakadék tátong, kevés használható külföldi tudás érkezik a gyümölcsösökbe, és a támogatási rendszer olyanok fennmaradását is garantálja, amelyeknek már nem kellene működniük. A fejlődéshez alapvetően fontos lenne a hatékony, gyakorlatorientált kutatás - hangzott el a Zsendülés 2018 konferencián.

Mínusz 14 alatt biztos a fagykár a gyümölcsösben

Nem múltak el nyomtalanul a múlt heti fagyok a magyarországi gyümölcsösökben, Apáti Ferenc, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács gyümölcsfőbizottságának elnöke a Magyar Nemzetnek elmondta, a felmért rügykárokból kiderült, a kajszi- és az őszibaracknál már most számolhatnak a gazdák termésveszteséggel.

Húszezer hektárnyi szőlőterület újult meg 2010 óta 

Magyarországon 2010 óta 20 ezer hektárnyi szőlőültetvény újult meg, 1500-2000 hektárral nőtt a szőlőterület, a ténylegesen betelepített terület 80 ezer hektár - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a szőlő- és bortermelők számára készült tájékoztató kiadvány ismertetésekor.

Március végére derül ki, mennyi kárt tett a fagy

A múlt héten tapasztalt fagyos időjárás ugyan helyenként okozhatott károkat a szántóföldi növényeknél (főként ott, ahol nem védte hótakaró a növényeket), de országos problémáról nem beszélhetünk - közölte az MTI megkeresésére a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Zöldség-gyümölcsben erősít a Lidl

A Lidl német élelmiszerdiszkont-lánc tavaly Hollandiában már hatodik alkalommal nyerte el a legjobb zöldség-gyümölcs részlegnek járó elismerést, amit idei marketingkampányában már felhasznál. Napjainkban immár a Lidl is számottevő marketingbüdzsével rendelkezik, és versenytársaihoz hasonlóan többféle akciót szervez.

Négylábú „segítők” a szőlőültetvényen

A szőlőtermelőket általában csak panaszkodni halljuk arról, ha valamilyen állat megjelenik az ültetvényeikben, mivel azok legtöbbször csak kárt okoznak. De vajon minden állat káros, amely az ültetvényeinkben megjelenik, vagy esetleg saját hasznunkra is fel tudjuk őket használni?

Nem halogatható a zöldségek, gyümölcsök áfacsökkentése

Nemcsak az ágazat versenyképességét javítaná, hanem élelmiszerbiztonsági, és népegészségügyi szempontból is előnyös lenne, ha a zöldségek és gyümölcsök áfáját 5 százalékra csökkentenék. Ráadásul az ebből eredő bevételkiesés 20-30 százaléka valószínűleg visszaszivárogna az államháztartásba, mert a kisebb áfának köszönhető megtakarításaikat a fogyasztók előreláthatóan újabb vásárlásokra költenék.