Back to top

Már érezteti hatását a globális csicseriborsó-hiány

Szomorú hír a hummuszimádóknak, hogy a globális csicseriborsó-hiány van, és ezért az árak is elindultak felfelé. Legalábbis az Egyesült Királyságban biztosan - írta a G7.

A brit Grocer magazin felmérése szerint a 310 grammos kiszerelésű hummusz egy év alatt 29 százalékkal drágult, így már 1,47 fontba kerül. De Magyarországon is drágult a csicseriborsó-konzerv, a G-Roby webshopjában például 299 forintról 324-349 forintra emelkedett a 400 grammos kiszerelés.

A jelenlegi kínálat nem tudja kielégíteni a csicseriborsó iránti világpiaci keresletet, mondta a Grocer magazinnak egy természetes élelmiszereket forgalmazó cég, az EHL Ingridiens vezetője. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy az elmúlt egy évben több fontos termelő országban is kevés volt a termés – írja a Quartz.

A világ legnagyobb csicseriborsó termesztője egyébként India, őt Ausztrália és Pakisztán követi, ám a Közel-Keleten, a Földközi-tenger térségében és az Egyesült Államokban is sok az ültetvény.

A csicseriborsó termesztéssel a legnagyobb baj, hogy elképesztően vízigényes, a szarvasmarha tenyésztés után ez a növény igényli a legtöbb vizet a mezőgazdaságban. Egy uncia (kb. 30 gramm) csicseriborsó termesztéséhez 288 liter vízre van szükség. Ez 114 literrel több, mint amennyit a sertéstenyésztés igényel, míg a csirketartáshoz 80 liter szükséges.

Vagyis nem túl hatékony dolog csicseriborsót termeszteni, és néhány ország azért sem képes erre, mert nem rendelkezik annyi vízforrással, hogy megfelelően locsolni tudja az ültetvényeket. 

Update: Egy a csicseriborsó témában nálunk sokkal jártasabb olvasónk felhívta rá a figyelmünket, hogy a csicseriborsó valójában egy szárazságtűrő növény - írta a G7. “Csupán a kelés és a kezdeti fejlődés időszakában igényli a csapadékot”, írja honlapján a Nébih.

Forrás: 
g7.24.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Prémium készételeket gyárt majd a Fornetti alapítója

A Fornetti eladása után prémium ételgyárat indít Palásti József. A Fornetti látványpékségek alapítója csaknem kétéves fejlesztést követően idén ősszel lép piacra. A mintegy négymilliárd forintos befektetéssel létrehozott üzemben fokozatosan indul a termelés, a készételekkel várhatóan idén szeptemberben találkozhatnak először a megrendelők.

Mégsen gluténmentes az annak jelölt kukoricachips

Gluténmentes, bio kukorica chips-ben 29,4-33,1 mg/kg mennyiségű glutént mutatott ki önellenőrzés során a belga gyártó vállalat – értesült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a RASFF-on keresztül. A termékből Magyarország mellett 24 EU tagállamba és Svájcba szállítottak.

Jelentős beruházások voltak az élelmiszeriparban

2017-ben a 96 beruházással 3,5 milliárd eurónyi befektetés érkezett Magyarországra. Ebből hét az élelmiszeripar területén valósult meg.

Seregszemle "a vasvillától az ezüstvilláig"

A jó gasztronómiához megvannak a földrajzi adottságaink, az egyéb feltételeken még javítani kell, például a szaktudás bővítésén, a kreativitás és az innováció szélesebb körű alkalmazásán - mondta Nagy István, az FM államtitkára. Erős az idei Bocus D'or mezőnye, bárki befuthat győztesként - mondta Hamvas Zoltán, a SIRHA Budapest 2018 élelmiszeripari és HORECA szakkiállítás elnöke a megnyitón.

Fazekas: az embargó ellenére nőtt az oroszországi agrárexport

Magyarország az élelmiszerembargó ellenére növelni tudta az Oroszországba irányuló élelmiszerexportját és a vegyesvállalati együttműködés növekedésével is számol - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az MTI-nek, miután Moszkvában megbeszélést folytatott Alekszandr Tkacsovval agrárminiszterrel és rész vett a 25. ProdExpo nemzetközi élelmiszeripari és mezőgazdasági szakvásár megnyitóján.

Nagy dobásra készül a Coca-Cola Magyarországon

Másfélszeresére növelte dunaharaszti központi gyártóbázisa területét a Coca-Cola HBC Magyarország. Hazánk legnagyobb üdítőital-gyártó cége 2020-ig újabb jelentős kapacitásbővítést tervez a most vásárolt 13 hektáros ingatlanon, amelyen a cégcsoport legnagyobb közép-európai gyártóbázisa jöhet létre.

Bűvül az élelmiszerexportunk Brazíliába

Huszonegy marha- és sertéshús-feldolgozó, valamint tejüzem szerzett kiviteli engedélyt Brazíliába, további hat magyar vállalat pedig az eddiginél több terméket küldhet a latin-amerikai országba.

Tulajdonost vált a legnagyobb hazai laborcég

Felvásárolta a Food Analytica Kft.-t a világ vezető élelmiszer-vizsgáló csoportja, az Eurofins. A gyulai társaságnak 90 alkalmazottja van és négy laboratóriummal rendelkezik Dél-Kelet Magyarországon.

Káposztalé és tücsökmüzli – élelmiszeripari startupok Berlinben

Holnap nyit a Grüne Woche, Európa legismertebb mezőgazdasági, élelmiszeripari óriáskiállítása. A kétségtelenül roppant erős közönségszórakoztató vonal mellett lesz pár érdekes gyöngyszem kifejezetten szakmai látogatóknak is: például az élelmiszeripari startupok bemutatkozása, amelyre kizárólag szakemberek hivatalosak.

Budapesten lesz a gasztronómiai világ egyik legrangosabb eseménye

Budapesten rendezik március 26-án a gasztronómiai világ egyik legrangosabb eseményét: a Michelin és a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) együttműködésében bemutatják a Michelin-kalauz európai éttermeinek friss listáját - közölte Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója egy más témában tartott sajtótájékoztatón hétfőn.