Back to top

Legyen malacod!

Vásárolj egy malacot és mi felneveljük neked – javasolják a cégénydányádiak a vidéki ízek kedvelőinek. A Szamos parti település egyedi ötlettel állt elő: bárki megvásárolhat és felnevelhet anélkül egy hízót, hogy valós dolga lenne vele. Az ólakat bekamerázzák, így a tulajdonosok amikor csak akarják, követhetik a jószágaik fejlődését.

Cégénydányád polgármestere, Kelemen Róbert sokat törte a fejét, hogyan lehetne az ott élőknek munkát és megélhetést adni. Mit tudnának csinálni azok az emberek, akiknek nincsen vállalkozási vénájuk, kurrens szakmájuk, és nem akarják elhagyni a települést. Hogyan lehet kihasználni a környék, a Szamos adta természeti adottságokat, és úgy vendégeket csalogatni ebbe a szatmári térségbe, hogy a helyiek még most tanulják a vendégfogadás szakmai fogásait. A megoldások keresgélésénél a munkahelyteremtés mellett a kulcsszó az egészség volt, a leendő terméknek, szolgáltatásnak ehhez kellett kapcsolódnia, illetve ezt kell szolgálnia.  

Az alapötletet az egykor népszerű Tamagocsi játék adta. Ebben az esetben azonban nem egy tenyérnyi elektromos kütyünek kell a gondját viseli, hanem egy megvásárolt malac hizlalására vállalkozhatunk. Mégpedig virtuálisan, vagyis úgy juthatunk egészséges, minőségi hústermékekhez, hogy nem kell etetni, itatni, ganézni a jószágot, de ha akarjuk, minden nap, sőt akár a nap bármely pillanatában láthatjuk, ellenőrizhetjük malacunk gyarapodását a hat hónapig tartó hizlalási idő alatt. Az állatokat hagyományos módon nevelik, tág életteret kapnak a jószágok. Ügyelnek az ellátásukra és a tisztaságukra. A gondozók mindent megtesznek azért, hogy jó körülmények között nevelkedjenek. A takarmányukat a település termelőitől, lakóitól vásárolt terményekből állítják össze.

A vevőknek egy hízó nagyjából kilencven ezer forintjába kerül. Ebben az összegben benne foglaltatik az állat gondozása, takarmányozása, ebből fizetik a dolgozókat, illetve az állatorvost. A hizlalási idő letelte után aztán eldöntheti, hogy elviszi-e az állatot, vagy inkább a cégénydányádi falusi vendéglátókat kéri meg a sertés vágására és feldolgozására. Amilyen testrészre nincs szüksége, azt a falu konyhája átveszi, de tárgyalnak már egy környékbeli húsüzemmel a felvásárlásról.

A legyen malacod! projektet két hónapja indította a falu által létrehozott Szatmár Farm Szociális, Mezőgazdasági és Értékesítő Szövetkezet. Az épület, ahol a hízókat tartják a falu tulajdonában áll, az induláshoz szükséges forrást pályázat útján nyerték. Ebből tudták megvenni az első állatokat, a takarmányt, és ebből vették a kamerákat is. A program jelenleg nyolc embernek ad főállásban munkát, ami a program bővülésével tovább növekedhet. Cégénydányádban ugyanis már gondolkodnak a további fejlesztésekről, a jövőben akár más állatok tartása is bekerülhetnek a programba.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A hőstressz hatása

A nyári meleg időszakban fellépő termelés-visszaesés egyre jelentősebb az utóbbi években fokozódó kánikulák miatt. A nagy genetikai képességű gazdasági haszonállatok ugyanis igen erősen reagálnak a tartósan magas környezeti hőmérsékletre. Az intenzíven tejelő tehenek esetében a nyári hónapokban a hőstressz következtében csökken a napi tejtermelés, illetve romlanak a szaporodásbiológiai mutatók is.

Többet költünk állateledelekre

Dinamikusan nőtt az állateledelek piaca, 2017. február és 2018. január között kutyaeledelre 7 százalékkal, míg macskaeledelre 10 százalékkal többet költöttek a magyarok - derül ki a Nielsen legfrissebb felméréséből.

Hideg, meleg ellen védi a borjakat az iglu

Ma már sokaknak elképzelni is nehéz, de 20 évvel ezelőtt még nem létezett általánosan elterjedt, profi megoldás a borjak nagyobb csoportjainak kültéri elhelyezésére. Az áttörést egy német cég Igloo néven bemutatott borjúházai hozták el, melyek akár 15 borjú elhelyezésére is alkalmasak és szinte elpusztíthatatlanok.

Gyöngytyúkunk őse a fekete kontinensen

A sisakos gyöngytyúkról, mint házi gyöngytyúkunk őséről viszonylag gyakrabban olvashatunk különféle szakkönyvekben – az elmúlt években több kutatás is irányult vadonbéli viselkedésének megfigyelésére. Ezek eredményei alapján ma már könnyebben érthetjük meg gyöngytyúkjaink viselkedését, ami a gazdaságos termelés egyik alapja is.

Miért mondjuk: „iszik, mint a gödény”?

A rózsás gödény mintegy másfél méteres testhosszával, hatalmas, jellegzetes csőrével lenyűgözi a madárbarátokat. Csőrét lényegében egy hatalmas halfogó eszköznek is tekinthetjük. Felső kávája kampós, míg az alsón egy terjedelmes, torokra is kiterjedő bőrzacskó található.

Könnyű észrevenni, nehéz ellopni

Az utóbbi évtizedekben Európában is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a tinker, ír cob, vagy gypsy vanner neveken elhíresült lófajta különleges, magával ragadó képviselői, melyek hosszú és dús sörényükkel, farokszőrzetükkel, valamint bokaszőrzetükkel egyre keresettebbek a magyar lótartók körében is.

Galambtenyésztő gazdaság - Hazai idegenkedés, exportlehetőség

Egykor majd minden háznál tartottak galambot, népélelmezési cikk volt a galambhús. Mára jelentéktelenné vált, pedig kiváló biológiai értékű élelmiszerről van szó. Újra éleszthető a húsgalamb tenyésztése? A vidéki gazdaság egyik kitörési pontjává tehetjük?

Lassult a mezőgazdasági termékek drágulása decemberben

Tavaly decemberben a mezőgazdasági termelői árak 5,1 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz mérve a novemberi 7,7 százalék után. A növényi termékek 6,0, az élő állatok, állati termékek 3,8 százalékkal drágultak. A tavalyi egész év átlagában a mezőgazdasági termelői árak 5,6, százalékkal voltak magasabbak, mint 2016-ban - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Megállíthatatlan a sertésállomány zsugorodása

Az elmúlt egy évben 18 ezerrel nőtt a szarvasmarha-, 6 ezerrel a juhállomány, ugyanakkor a sertések száma 37 ezerrel, a tyúkoké pedig 183 ezerrel csökkent - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Milyen a jó kantár alapanyaga?

A bőr a lovaglás kellékeinek klasszikus anyaga. Mellette azonban időről időre megjelennek a piacon más, általában szintetikus variációk is. Leginkább a natural horsemanship (természetes lókiképzés) világméretű térhódításával, újrafelfedezésével váltak népszerűvé a zsinórból készült kötőfékek és kötelek.