Back to top

Módosultak a tej és tejtermékek elemzési és minőségértékelési módszerei

Megjelent az Európai Bizottság 2018/150/EU végrehajtási rendelete a 2016/1240/EU végrehajtási rendeletnek az állami intervencióra és magántárolási támogatásra jogosult tej és tejtermékek elemzési és minőségértékelési módszerei tekintetében történő módosításáról. A változtatást az indokolja, hogy az elemzési és minőségértékelési módszerekben jelentős műszaki fejlődés ment végbe.

Az 2016/1238/EU felhatalmazáson alapuló bizottsági rendelet és a 2016/1240/EU bizottsági végrehajtási rendelet rögzíti az állami intervencióra és a magántárolási támogatásra vonatkozó szabályokat. A 273/2008/EK bizottsági rendelet meghatározza azokat a módszereket, amelyeket annak értékelésekor kell alkalmazni, hogy a tej és a tejtermékek megfelelnek-e az állami intervenció és a magántárolási támogatás tekintetében a vonatkozó rendeletekben megállapított támogathatósági követelményeknek.

A tej és a tejtermékek elemzési és minőségértékelési módszerei tekintetében végbement műszaki fejlődés fényében lényeges változtatásokra van szükség az ISO-szabványokra történő hivatkozások egyszerűsítése és korszerűsítése érdekében. Az egyértelműség és a hatékonyság érdekében, valamint tekintettel a 273/2008/EK rendeletben foglalt rendelkezések módosításainak mértékére és technikai jellegére, az említett rendelet vonatkozó rendelkezéseit be kell építeni az (EU) 2016/1240 végrehajtási rendeletbe. Ennek érdekében a 2016/1240/EU végrehajtási rendelete szövegezését a 2018/150/EU végrehajtási rendeletben foglaltak szerint módosítani kell, valamint egyértelműség érdekében a 273/2008/EK rendeletet hatályon kívül kell helyezni.

A rendelet a kihirdetést (2018. január 31.) követő hetedik napon lépett hatályba, amely az Európai Unió Hivatalos Lapjában is olvasható.

Forrás: 
NAK

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Több a hazai tej a boltok polcain

A tej terméktanács szerint míg a kiskereskedelmi láncok döntő többsége már a hazai termelésből származó tejet részesíti előnyben, ugyanakkor sajtból még mindig a külföldiből van több az áruházakban - olvasható a Magyar Idők csütörtöki számában.

Ismét lejárt alapanyaggal trükköző céget talált a Nébih

Egyadagos házhoz szállítást végző konyhaüzemben tartott ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Dunakeszin. A hatóság több mint 5 tonna alapanyag és helyben készített félkész étel forgalomba hozatalát tiltotta meg, valamint elrendelte annak megsemmisítését.

Mégsen gluténmentes az annak jelölt kukoricachips

Gluténmentes, bio kukorica chips-ben 29,4-33,1 mg/kg mennyiségű glutént mutatott ki önellenőrzés során a belga gyártó vállalat – értesült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a RASFF-on keresztül. A termékből Magyarország mellett 24 EU tagállamba és Svájcba szállítottak.

Lassult a mezőgazdasági termékek drágulása decemberben

Tavaly decemberben a mezőgazdasági termelői árak 5,1 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz mérve a novemberi 7,7 százalék után. A növényi termékek 6,0, az élő állatok, állati termékek 3,8 százalékkal drágultak. A tavalyi egész év átlagában a mezőgazdasági termelői árak 5,6, százalékkal voltak magasabbak, mint 2016-ban - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az infláció sokszorosával drágultak az alapvető élelmiszerek

Januárban a fogyasztói árak átlagosan 2,1 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál, decemberhez viszonyítva pedig 0,3 százalékkal nőttek - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A legjobban a szeszes italok, dohányáruk, valamint az élelmiszerek ára nőtt az előző év azonos időszakához képest, a tűzifa 13,7, a palackos gáz 10,4 százalékkal drágult.

Főzni való krumplit ne süssünk!

A kereskedelembe kerülő burgonyák felhasználási ajánlását kötelező a terméken feltüntetni. A jelölés azért is fontos, mert például, ha nem sütni való krumpliból készül a hasábburgonya, megnövekedhet az étel akrilamid tartalma, ami rákkeltő hatású. Mi az okozza ezt, és hogyan kerülhető el ennek a káros anyagnak a felszaporodása – kérdeztük a Nébih-től.

Enyhén emelkedett a szalmonella-fertőzések száma az uniós tagállamokban 

Enyhén nőtt a szalmonellózishoz köthető esetek száma az uniós tagállamokban 2016-ban az EU legfrissebb, zoonózisokat (állatról emberre vagy emberről állatra terjedő megbetegedéseket) összegző jelentése szerint. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) azt tapasztalja, hogy Magyarországon is mérsékelten növekszik a szalmonella-fertőzések száma.

400 kamionnyi élelmiszer menekült meg a kidobástól

Míg napjainkban világszerte hatalmas élelmiszerpazarlás zajlik, egyre nagyobb hangsúlyt kap az élelmiszerfeleslegek megmentése is. Az Élelmiszerbank két fő célja, hogy csökkentse az élelmiszerpazarlást és mérsékelje a nélkülözést. A tavalyi évben a korábbi eredmény közel kétszeresét, 9300 tonna élelmiszert mentett meg az egyesület, amivel több mint 300 000 rászorulónak tudtak segítséget nyújtani.

Lombikborjak, donortehenek és –üszők

Az állattenyésztési technológiák forradalmát éljük. A Kaposvári Egyetem oktatói, kutatói igyekeznek lépést tartani a változásokkal. Két éve olyan embrióátültető központ fejlesztésébe kezdtek, amelyikben a világ legkorszerűbb eszközeit alkalmazzák a szarvasmarhatenyésztés genetikai előrehaladása érdekében.

Előnyben a magyar gazdák a Lidl-nél

Egységes irányelvek alapján szerződik a gyümölcsök és zöldségek beszállítóival 29 országban a Lidl, a nemzetközi szabályokat Magyarországon február 1-jével vezetik be – közölte a társaság. A Lidl ugyanakkor kiemelte: a 67 ezer tonna terményt szállító magyarországi termelők már most ezek alapján végzik munkájukat.