Back to top

Drágultak a gyümölcsök

Mélyebben a zsebébe kell nyúlnia annak, aki friss gyümölcsökből kívánja pótolni az influenzaszezonban igencsak fontosnak számító vitaminokat. A citrusfélék és déligyümölcsök, köztük a narancs és a banán is drágábban kapható a boltokban, de a nagy mennyiségben termelt magyar almáért is többet kell fizetni.

Bár az év ezen időszakában nagy szükség van a friss gyümölcsök fogyasztására, a háztartásoknak egyre magasabb összeget kell fizetniük, ha a vitaminokat ebben a formában szeretnék pótolni. Az elmúlt hónapokban ugyanis nagyot nőtt az importból beszerzett gyümölcsfélék ára, ahogyan a magyar termékek is drágábban kaphatók a boltokban.

A legfontosabb hazai gyümölcs ebben az időszakban az alma, a tavalyi tavaszi fagykárok miatt azonban igencsak magas szintre került a termék ára. Míg a legtöbb évben a nagy mennyiségben importált lengyel alma veri le az árakat, ebben a szezonban erre sem lehet számítani, a kontinens egyik legnagyobb termelőjének számító országban ugyanis óriási kiesést okozott az időjárás.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) piaci árinformációs rendszere szerint a hazai almát fajtától függően tavaly 160 forinttól 205 forintig kínálták február első hetében a fővárosi nagybani piacon, idén 190 forinttól 240 forintig terjedt a kínálat. A legolcsóbb fajta a jonathan volt, a legdrágább pedig a gala és a starking. Az import alma is jelen volt a nagybanin, az előző évi 90-160 forint helyett 160-180 forint körül alakultak az árak, a fajtakínálat pedig jóval gyérebb volt, mint egy évvel ezelőtt.

Az alma fogyasztói ára az üzletláncokban átlagosan 411 forint volt ­február elején, ami az előző évhez képest 60 forintos drágulásnak felel meg. Az import almáért még magasabb összeget, átlagosan 469 forintot kértek az áruházak, míg egy éve 290 forint körül mozogtak az árak.

További drágulásra már nem kell számítani az almánál, a szakemberek szerint ugyanis vélhetően ez az a szint, amely felett már drasztikusan csökkenne az alma iránti kereslet, ez pedig sem a kereskedőknek, sem a termelőknek nem kedvezne.

A téli időszakban jellemzően nagy népszerűségnek örvendenek itthon a különböző citrusfélék, ám az idén a déligyümölcsökért is magasabb összeget kell fizetniük a vásárlóknak. Az AKI adatai szerint a narancs átlagos fogyasztói ára az üzletláncokban 429 forint volt február első hetében, míg egy évvel ezelőtt még 355 forintért kínálták a gyümölcs kilóját a kereskedők.

Nagyot nőtt a banán ára is, az áruházakban átlagosan 514 forintba került egy kiló az év hatodik hetében, tavaly még 437 forint körül alakult az átlagár. Ennek oka, hogy a jelentős banántermesztő országokban csökkent a termés mennyisége.

Forrás: 
Magyar Idők

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az Agrárminisztérium kiáll az almatermesztők mellett

Az Agrárminisztérium számára kiemelten fontos az almatermelő gazdák és családjaik mezőgazdasági termelésből történő megélhetése, a hazai almatermesztés jövője, ezért kulcsfontosságúnak tartja, hogy a felvásárlók, feldolgozóüzemek a piaci viszonyokat figyelembe vevő, az elvégzett munka értékének megfelelő árat fizessenek az almáért.

Kevesebb és rosszabb minőségű a gabonatermés Csehországban is

Csehországban a tavalyinál várhatóan mintegy 7,5 százalékkal kevesebb, 6,345 millió tonna gabonát takarítanak be az idén.

Nem éri meg ennyiért almát termeszteni, tüntetnek a gazdák

Méltatlan helyzetbe hozza a termelőket az ipari alma kirívóan alacsony ára, mivel a jelenlegi kilogrammonként 13 forintos felvásárlási ár mellett a termelők önköltsége, így a betakarítás és a beszállítás költsége sem térül meg.

Roadshow keretében tanulhatnak a modern technológiákról a dinnyetermesztők

Hamarosan befejeződik a dinnyeszezon a termelő körzetekben, de Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből még augusztus végéig bőségesen érkezik gyümölcs. Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kertészeti osztályának elnöke a Magyar Hírlapnak elmondta: az idei szezonban körülbelül két héttel korábban érkezett a piacokra az igen jó minőségű görögdinnye.

Kerti segítőinknek katica albérlet

Becse Ildikó, a Föngyöskert Gyógyító Völgy tervezője tele van jó ötletekkel. A Vértesacsa határában fekvő közel 10 hektáros területen katicák óvják a gyümölcsfákat. Ehhez a kert gondozói jópofa „szobácskát” tartanak fönt számukra.

Idén sok pénzt spórolhatunk ezen

Amellett, hogy növekszik a kukorica ára, várhatóan egy fontos költségtényező is kiesik idén. A szárítás tonnánként több ezer forintba kerül, de ebben az évben van esély arra, hogy erre nem kell költeniük a termelőknek.

Indul a pálinkaszezon: a szilva és a körte a befutó

Beindult a pálinkafőzési szezon, az első tapasztalatok alapján kajszicefrével csak elvétve találkoznak a bérfőzdékben, cseresznyéből és meggyből viszont már kicsit több van. Az árak ugyanakkor nem változtak.

Lassult a termelői árak emelkedésének üteme Kínában júliusban 

Kínában enyhén lassult a termelői árak emelkedésének üteme júliusban, miközben veszített lendületéből a gazdaság növekedése, és kiéleződött a kereskedelmi vita Peking és Washington között

Nem dől be a léalma ára, pedig nagyon jó termés várható

Átlagon felüli termés mellett átlagos árakra számíthatnak a szüret indulásakor a magyar almatermelők. Arányaiban több léalma terem majd, így a tavalyival ellentétben nem lesz hiány sűrítmény-alapanyagból, ez a mélybe taszíthatná a léalma felvásárlási árát, de a hazai termelők szerencséjére más tényezők is hatnak a piacon.

Fél évtizedes rekord dőlt meg: 3,4 százalékkal nőttek a fogyasztói árak

A fogyasztói árak átlagosan 3,4 százalékkal voltak magasabbak júliusban, mint egy évvel korábban, júniushoz viszonyítva pedig átlagosan 0,3 százalékkal nőttek - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.