Back to top

Drágultak a gyümölcsök

Mélyebben a zsebébe kell nyúlnia annak, aki friss gyümölcsökből kívánja pótolni az influenzaszezonban igencsak fontosnak számító vitaminokat. A citrusfélék és déligyümölcsök, köztük a narancs és a banán is drágábban kapható a boltokban, de a nagy mennyiségben termelt magyar almáért is többet kell fizetni.

Bár az év ezen időszakában nagy szükség van a friss gyümölcsök fogyasztására, a háztartásoknak egyre magasabb összeget kell fizetniük, ha a vitaminokat ebben a formában szeretnék pótolni. Az elmúlt hónapokban ugyanis nagyot nőtt az importból beszerzett gyümölcsfélék ára, ahogyan a magyar termékek is drágábban kaphatók a boltokban.

A legfontosabb hazai gyümölcs ebben az időszakban az alma, a tavalyi tavaszi fagykárok miatt azonban igencsak magas szintre került a termék ára. Míg a legtöbb évben a nagy mennyiségben importált lengyel alma veri le az árakat, ebben a szezonban erre sem lehet számítani, a kontinens egyik legnagyobb termelőjének számító országban ugyanis óriási kiesést okozott az időjárás.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) piaci árinformációs rendszere szerint a hazai almát fajtától függően tavaly 160 forinttól 205 forintig kínálták február első hetében a fővárosi nagybani piacon, idén 190 forinttól 240 forintig terjedt a kínálat. A legolcsóbb fajta a jonathan volt, a legdrágább pedig a gala és a starking. Az import alma is jelen volt a nagybanin, az előző évi 90-160 forint helyett 160-180 forint körül alakultak az árak, a fajtakínálat pedig jóval gyérebb volt, mint egy évvel ezelőtt.

Az alma fogyasztói ára az üzletláncokban átlagosan 411 forint volt ­február elején, ami az előző évhez képest 60 forintos drágulásnak felel meg. Az import almáért még magasabb összeget, átlagosan 469 forintot kértek az áruházak, míg egy éve 290 forint körül mozogtak az árak.

További drágulásra már nem kell számítani az almánál, a szakemberek szerint ugyanis vélhetően ez az a szint, amely felett már drasztikusan csökkenne az alma iránti kereslet, ez pedig sem a kereskedőknek, sem a termelőknek nem kedvezne.

A téli időszakban jellemzően nagy népszerűségnek örvendenek itthon a különböző citrusfélék, ám az idén a déligyümölcsökért is magasabb összeget kell fizetniük a vásárlóknak. Az AKI adatai szerint a narancs átlagos fogyasztói ára az üzletláncokban 429 forint volt február első hetében, míg egy évvel ezelőtt még 355 forintért kínálták a gyümölcs kilóját a kereskedők.

Nagyot nőtt a banán ára is, az áruházakban átlagosan 514 forintba került egy kiló az év hatodik hetében, tavaly még 437 forint körül alakult az átlagár. Ennek oka, hogy a jelentős banántermesztő országokban csökkent a termés mennyisége.

Forrás: 
Magyar Idők

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Még nem tudni pontosan, mennyivel drágul a kenyér

Hamarosan ismét többet kell fizetnünk a kenyérért és a péksüteményekért. Előbbi ára tíz forinttal is emelkedhet kilónként – hívta fel rá a figyelmet a Magyar Pékszövetség.

Normalizálódik a tojás ára

Nem lesz hiány tojásból húsvétkor – az örvendetes hírről a Magyar Idők számolt be. A lapnak Kele Attila, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének elmondta, hogy a tavalyi drágulást okozó helyzet év végére normalizálódott, így ma már nem lehet tojáshiányról beszélni az Európai Unióban.

Tíz éven belül átrendezi az online-boom a zöldség-gyümölcs kereskedelmet

A webáruházak folyamatos térnyerése a zöldség-gyümölcs kereskedelmet is átrendezi, a technológiai fejlődés teljesen megváltoztatja az áruk elérhetőségét és a terjesztés módját. A blokklánc technológia úttörő alkalmazása itt is segíthet. Igaz, a termesztők saját bevallása szerint egyelőre csak a termés negyede alkalmas rá, hogy fenntartások nélkül be merjenek vele szállni az online kereskedelembe.

Lassult a mezőgazdasági termékek drágulása decemberben

Tavaly decemberben a mezőgazdasági termelői árak 5,1 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz mérve a novemberi 7,7 százalék után. A növényi termékek 6,0, az élő állatok, állati termékek 3,8 százalékkal drágultak. A tavalyi egész év átlagában a mezőgazdasági termelői árak 5,6, százalékkal voltak magasabbak, mint 2016-ban - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Ezeknél a termelőknél lett profit

Az alacsony terményárak dacára jól teljesítettek az amerikai északnyugati vidék termelői, részben annak köszönhetően, hogy megfelelően diverz terménystruktúrával dolgoztak – írja banki szakemberekre és közgazdászokra hivatkozva a Capitalpress.com.

Változások 2018

A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács Változások 2018 címmel rendez évnyitó konferenciát március 2-án a Szent István Egyetem aulájában.

Tovább pörög a földpiac: tavaly 280 ezer hektár cserélt gazdát egyre drágábban

Tavaly Magyarországon a termőföld hektáronkénti átlagára 1,429 millió forint volt, több mint 16 százalékkal nőtt a 2016-oshoz képest - derül ki az Agrotax Kft. kiadványából, amelyet szerdán Budapesten mutattak be. Az Észak-Alföldön volt a legélénkebb a földpiac: 73 ezer hektár cserélt gazdát, Hajdú-Biharban például 27 százalékos átlagos áremelkedés mellett.

Szamócaszív: ügyes forgalombővítő ötlet Valentin-napra

Még éppen időben, Valentin-nap előtt rukkolt elő a SanLucar gyümölcs- és zöldségforgalmazó cég a szív alakú dobozba csomagolt ínycsiklandó eprekkel – és ezzel egészségesen édesíti meg ezt a különleges napot.

Nyílt napok a gyümölcs-génbankoknál

Hosszú fennállása alatt az idén először nyitja meg kapuit a széles közönség előtt a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutatóintézete négy génbanki gyűjteménye. Az 1970-es évektől begyűjtött tételek a kívánatos tulajdonságok tárházát képviselik: betegség-ellenálló, szárazságtűrő, egészségvédő anyagokban gazdag, vagy különleges alakú, színű változatok is vannak köztük.

Az infláció sokszorosával drágultak az alapvető élelmiszerek

Januárban a fogyasztói árak átlagosan 2,1 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál, decemberhez viszonyítva pedig 0,3 százalékkal nőttek - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A legjobban a szeszes italok, dohányáruk, valamint az élelmiszerek ára nőtt az előző év azonos időszakához képest, a tűzifa 13,7, a palackos gáz 10,4 százalékkal drágult.