Back to top

Drágultak a gyümölcsök

Mélyebben a zsebébe kell nyúlnia annak, aki friss gyümölcsökből kívánja pótolni az influenzaszezonban igencsak fontosnak számító vitaminokat. A citrusfélék és déligyümölcsök, köztük a narancs és a banán is drágábban kapható a boltokban, de a nagy mennyiségben termelt magyar almáért is többet kell fizetni.

Bár az év ezen időszakában nagy szükség van a friss gyümölcsök fogyasztására, a háztartásoknak egyre magasabb összeget kell fizetniük, ha a vitaminokat ebben a formában szeretnék pótolni. Az elmúlt hónapokban ugyanis nagyot nőtt az importból beszerzett gyümölcsfélék ára, ahogyan a magyar termékek is drágábban kaphatók a boltokban.

A legfontosabb hazai gyümölcs ebben az időszakban az alma, a tavalyi tavaszi fagykárok miatt azonban igencsak magas szintre került a termék ára. Míg a legtöbb évben a nagy mennyiségben importált lengyel alma veri le az árakat, ebben a szezonban erre sem lehet számítani, a kontinens egyik legnagyobb termelőjének számító országban ugyanis óriási kiesést okozott az időjárás.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) piaci árinformációs rendszere szerint a hazai almát fajtától függően tavaly 160 forinttól 205 forintig kínálták február első hetében a fővárosi nagybani piacon, idén 190 forinttól 240 forintig terjedt a kínálat. A legolcsóbb fajta a jonathan volt, a legdrágább pedig a gala és a starking. Az import alma is jelen volt a nagybanin, az előző évi 90-160 forint helyett 160-180 forint körül alakultak az árak, a fajtakínálat pedig jóval gyérebb volt, mint egy évvel ezelőtt.

Az alma fogyasztói ára az üzletláncokban átlagosan 411 forint volt ­február elején, ami az előző évhez képest 60 forintos drágulásnak felel meg. Az import almáért még magasabb összeget, átlagosan 469 forintot kértek az áruházak, míg egy éve 290 forint körül mozogtak az árak.

További drágulásra már nem kell számítani az almánál, a szakemberek szerint ugyanis vélhetően ez az a szint, amely felett már drasztikusan csökkenne az alma iránti kereslet, ez pedig sem a kereskedőknek, sem a termelőknek nem kedvezne.

A téli időszakban jellemzően nagy népszerűségnek örvendenek itthon a különböző citrusfélék, ám az idén a déligyümölcsökért is magasabb összeget kell fizetniük a vásárlóknak. Az AKI adatai szerint a narancs átlagos fogyasztói ára az üzletláncokban 429 forint volt február első hetében, míg egy évvel ezelőtt még 355 forintért kínálták a gyümölcs kilóját a kereskedők.

Nagyot nőtt a banán ára is, az áruházakban átlagosan 514 forintba került egy kiló az év hatodik hetében, tavaly még 437 forint körül alakult az átlagár. Ennek oka, hogy a jelentős banántermesztő országokban csökkent a termés mennyisége.

Forrás: 
Magyar Idők

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kezdődik a cseresznyeszezon

Már megkezdődött a legkorábbi cseresznyefajták szedése; felgyorsította a cseresznye fejlődését és érését az, hogy hirtelen felmelegedéssel érkezett idén is a tavasz – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből. A március eleji erős lehűlések a Dunántúlon és a Dél-Alföldön okoztak kisebb fagykárokat, de azok lényegesen alacsonyabbak voltak, mint a barackféléknél, és a korai fajtákat érintették.

Gyümölcságazat vércseszárnyakon

Az amerikai Michigan államban elsőre meredeknek hangzó kijelentést tett egy tudóscsoport: a tarka vércsék segítségével lehetne elérni a gazdasági növekedést. Közelebbről megvizsgálva azonban nem is olyan lehetetlen ez.

Az első negyedévben rekord mennyiségű juhot adtak el

Márciusban – 2017-he viszonyítva – a vágójuh és a vágómarha felvásárlási ára emelkedett a leginkább, kilónként 160 , illetve 67 forinttal adtak többet értük. A vágóbaromfi ára 8 forinttal nőtt, a vágósertésé viszont 12 forinttal csökkent. A tehéntejért 3, az étkezési tojásért pedig 1 forinttal fizettek magasabb árat, mint 2018 III. havában.

Egymilliárd forintból bővült a berkenyei gyümölcsfeldolgozó

Új gyümölcsfeldolgozó üzemet adott át a Nógrád megyei Berkenyei Faluszövetkezet csütörtökön; a szövetkezet tavaly 2800 tonna árut dolgozott fel, az egymilliárd forintos beruházás lehetővé teszi ennek megduplázását, ezzel a cég Magyarország egyik legnagyobb fagyasztottgyümölcs-feldolgozója lesz - mondta az ünnepélyes átadáson a faluszövetkezet elnöke.

Jó üzletek köttettek a baromfiárverésen

A jubileumi Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok egyik záróeseménye volt a baromfiárverés, melyre második alkalommal került sor a rangos esemény történetében. Egyértelmű, hogy a tavalyi árverést nem felejtette el a törzsközönség – sok ismerős arcot láthattunk a licitálók és az érdeklődők között. Idén azonban lényegesen többen vásároltak tárcsát, mint az előző évben.

Extrém gyümölcsdrágulás volt márciusban

Márciusban a mezőgazdasági termelői árak 2,5 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbiakhoz képest. Az emelkedés a növényi termékek árának 2,6 és az élő állatok és állati termékek árának 2,2 százalékos növekedéséből tevődik össze - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Krumpli kétszázszoros áron

Kilónként 2000 svéd koronáért (61 ezer forintért) árverezték el a héten az idény első burgonyatermését Svédországban.

Biztonságosak a magyar zöldségek, gyümölcsök

Franciaországban egy öt éves kutatás eredménye szerint a gyümölcsöknek 73, a zöldségeknek pedig 41 százaléka tartalmazott növényvédőszert. Ez az arány Magyarországon kedvezőbb: a zöldségek és gyümölcsök fele egyáltalán nem tartalmaz kimutatható szermaradékot, és csupán 1 százalék tartalmaz a határérték feletti növényvédőszer-maradványt - tudatta a WESSLING Hungary Kft. független laboratórium.

Továbbra is kevés a magyar hagyma

Kevesebb hagyma teremhet idén a hazai földeken. Bár az ősszel elvetett magok jó termést hoztak, a belvíz miatt megkésett tavaszi vetés kapcsán már kevésbé bizakodók a gazdálkodók. A hazai hagymatermesztés egyébként sem éli fénykorát, ágazati szakértők szerint a felzárkózáshoz elsősorban megfelelő vízgazdálkodásra, öntözésfejlesztésre és a termelők összefogására, integrációjára lenne szükség.

Csúcsra jár a munka a veszprémi földeken

Két hete még belvizeket kerülgettek a földeken dolgozók, most pedig az eget lesik pár milliméter csapadékért. Ilyenkor nagyon fontos a növényeket ért stresszhatás csökkentése.