Back to top

Borok Erdélyből

„A Kárpát-medence egységes ökológiai rendszer”- szögezte le Kiss Eliza a Kárpát-medencei Borkalauz Erdély kötetét bemutató sajtótájékoztatón. A Földművelésügyi Minisztérium kiemelt borágazati feladatokért felelős miniszteri biztosa hozzátette, mindezt nem csak a közös hagyományok, hanem az együtt gondolkodó borászok is bizonyítják.

Hét hónapos megfeszített munkával készült el az a közel negyven borászt bemutató kötet, amely Erdély borászai közé kalauzolja olvasóit. Bár öt éve megy már a Borkiválóság Program – melynek keretében magyar borok mutatkoznak be -, most először lépett ki a határon túlra az értékelő csapat. Mint elhangzott, nem volt könnyű feladat a minták begyűjtése. Sokak számára kellett elmagyarázni a célt, s akik ezek után sem értették meg fontosságát, nem kerültek be  a könyvbe.

Bár viszonylag alacsony volt a begyűjtött mintaszám, mégis markánsan kirajzolódik Erdély borászata. Az első kategóriát a helyi piacokon történő értékesítés, az alacsony technológiai színvonal jellemzi. Ezzel szemben állnak a nagyvilágra nyitott, korszerű eszközökkel, komoly felkészültséggel dolgozó borászatok. Viszont minden esetben megmutatkozik a termőhely és az ásványosság dominanciája. A borok között domináltak a helyi fajták – Királyleányka, Bakator, Fekete leányka, Kadarka – de a világfajták is megjelentek.

Kiss Eliza és Balla Géza a tájékoztatón
Fotó: viniczai

Balla Géza, erdélyi borász a hazai szakmával való együttműködés fontosságát hangsúlyozta. Mint elmondta, a határon túl Erdélyben vannak a legnagyobb szőlőterületek. Jó lenne egységes kárpát-medencei borról beszélni, de addig hosszú utat kell bejárnunk. Évente százezrek indulnak Erdélybe, ez a könyv kiváló kísérő egy útikalauz mellé.

Forrás: 
magyarmezogazdasag

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A ligeti szőlő badacsonyi karrierje

Nagy Zóra Annamária lelkesen beszél szakterületéről, mintha mindenki számára magától értetődő, hétköznapi dolgokról számolna be. Ennek ellenére erősen koncentrálnom kell, hogy a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet tudományos munkatársának minden szavát értsem. Munkáját máris sokszor és több helyen elismerték.

Pénteken kezdődik a Szőlő és klíma konferencia Kőszegen

Április 26-27-én ismét megrendezik Kőszegen a Szőlő és klíma konferenciát, ahol az éghajlatváltozásnak a szőlőre gyakorolt hatásáról és a lehetséges alkalmazkodási módokról lesz szó. Minden érdeklődőt várnak, regisztrálni vagy előre jelentkezni sem kell a részvételhez. Kőszegen a Szőlő jövésnek könyvében 1740-től vezetnek följegyzéseket a szőlő fejlődési állapotáról.

Kihajózik a Balatoni Kör

Rendhagyó helyszínre talált a Balatoni KÖR által életre hívott télen-nyáron nyitva tartó Balatont hirdető 2018/2019-es Gasztropiknik. A rendezvénysorozat utolsó állomása stílusosan a Balaton közepe lesz, ahol a pompás élőzene kiséretében elfogyasztott finom ételek-italok mellett bemutatásra kerül a legújabb Kóstold körbe kiadvány is.

Jó helyek a Dél-Balatonon

Bár rengeteg online felület ajánl utazási tippeket, mégis legszívesebben a helyiek tanácsát fogadjuk meg. Így sokszor olyan helyekre juthatunk el, egyedi élményeket szerezve, amelyekről az útikönyvek sem írnak.

Mobil borfogyasztási szokások: vásárlást segítő applikációk

A borvilág dinamikus terület, folyton mozgásban és változásban van. A Bloomberg 2018-ban végzett felmérést a trendeket keresve, és érdekes megállapításokat tett.

Egyre több a magyar bor

Az Európai Unió bortermelése a nemzetközi állománynak több mint hatvan százalékát tette ki az előző évben – derült ki az Agrárgazdasági Kutató Intézet jelentéséből

Egyeztettek az erdélyi gazdaszervezetek

Március elején volt a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének (SZGE) éves egyeztető fóruma Szovátán, amelyen a fórum általános bizottságának ülését is megtartották, és amin a szakemberek mellett magyarországi meghívottak és székelyföldi falugazdászok vettek részt.

400 millióból megújult a villányi Bognár Pincészet

Április közepén megnyitotta kapuit a felújított Villányi Borok Háza Szőlőtermelő és Szolgáltató Kft. új borászata, mely a Bognár Pincészet kiváló tételeit készíti nagy körültekintéssel és odaadással.

Csúcson a világ bortermelése

Tavaly 15 éve a legtöbb bort termelték a világon, 17 százalékkal többet a 2017. évinél. A Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) adatai szerint tavaly 292,3 millió hektoliter, másképpen számítva csaknem 39 milliárd üveg bor készült.

Bor, sajt, irodalom

„Három édes a magyarnak: bor, szerelem, dicsőség”. Jókai Mórt citálta meghívójára a Budapesti Gazdasági Egyetem ProGazstro Klubjának idei második meghívója, ahol Kiss Ferenc sajtász, Balla Géza borász mellett két Kossuth-díjas művész, az író Szigethy Gábor és az énekes Kovács Ákos várta az érdeklődőket.