Back to top

Borok Erdélyből

„A Kárpát-medence egységes ökológiai rendszer”- szögezte le Kiss Eliza a Kárpát-medencei Borkalauz Erdély kötetét bemutató sajtótájékoztatón. A Földművelésügyi Minisztérium kiemelt borágazati feladatokért felelős miniszteri biztosa hozzátette, mindezt nem csak a közös hagyományok, hanem az együtt gondolkodó borászok is bizonyítják.

Hét hónapos megfeszített munkával készült el az a közel negyven borászt bemutató kötet, amely Erdély borászai közé kalauzolja olvasóit. Bár öt éve megy már a Borkiválóság Program – melynek keretében magyar borok mutatkoznak be -, most először lépett ki a határon túlra az értékelő csapat. Mint elhangzott, nem volt könnyű feladat a minták begyűjtése. Sokak számára kellett elmagyarázni a célt, s akik ezek után sem értették meg fontosságát, nem kerültek be  a könyvbe.

Bár viszonylag alacsony volt a begyűjtött mintaszám, mégis markánsan kirajzolódik Erdély borászata. Az első kategóriát a helyi piacokon történő értékesítés, az alacsony technológiai színvonal jellemzi. Ezzel szemben állnak a nagyvilágra nyitott, korszerű eszközökkel, komoly felkészültséggel dolgozó borászatok. Viszont minden esetben megmutatkozik a termőhely és az ásványosság dominanciája. A borok között domináltak a helyi fajták – Királyleányka, Bakator, Fekete leányka, Kadarka – de a világfajták is megjelentek.

Kiss Eliza és Balla Géza a tájékoztatón
Fotó: viniczai

Balla Géza, erdélyi borász a hazai szakmával való együttműködés fontosságát hangsúlyozta. Mint elmondta, a határon túl Erdélyben vannak a legnagyobb szőlőterületek. Jó lenne egységes kárpát-medencei borról beszélni, de addig hosszú utat kell bejárnunk. Évente százezrek indulnak Erdélybe, ez a könyv kiváló kísérő egy útikalauz mellé.

Forrás: 
magyarmezogazdasag

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Megválasztották az ország legjobb Cserszegijét és Irsaiját

Az ország legnagyobb fajtaborversenyét rendezték április 24-én Soltvadkerten. A XXIII. Cserszegi Fűszeres és a VII. Irsai Olivér Országos Bor- és Pálinkaversenyre hetven hazai pincészet nevezett. Három bizottságban 106 bormintát, egy negyedikben pedig 16 pálinkát minősítettek az ítészek.

Izgalmas boros- és gasztroprogram Tállyán

Tavasz- és szőlővirágköszöntő tállyai bormustrán vehetnek részt a tokaji borvidéken kirándulók a hosszú hétvége során, ahol a tállyai családi pincészetek borait lehet végigkóstolni, egy helyszínen. A nagyobb boros kiállítások és kóstoló események mintájára a tállyai pincék közössége sétáló kóstolót tart a gyönyörű egykori nemesi kiskastélyban.

Muzeális aszúkra licitáltak Tokajban

Rekordáron keltek el a Grand Tokaj Zrt. muzeális aszúi a Tokaji Borlovagrend hatodik alkalommal megrendezett Nagy Tokaji Borárverésén, szombaton Tokajban.

A NAV 200 milliós adócsalást leplezett le

A NAV gyanúja szerint 200 millió forint adót csalt el egy tizenegy emberből álló borral kereskedő és fuvarozással foglalkozó bűnszervezet. Ügyüket vádemelési javaslattal adták át a Bács-Kiskun Megyei Főügyészségnek.

Szekszárdi Nyitott Pincék

Ahogy melegszik az idő, egyre vonzóbbak a szabadtéri programok, mind többen kerekednek fel, és látogatják meg hazánk különböző vidékeit. A Szekszárdi borvidék borászai tartják a hagyományt, és a pünkösdi hosszú hétvégén - 2018. május 18–21. között - nyitott pinceajtókkal és jó borokkal várják az érdeklődőket.

BorZsongás Villányban!

Már tizenharmadik alkalommal készülnek a Villányi borvidék pezsgő, vidám, barátságos fesztiváljára a BORZSONGÁSRA. Az idei évben hét településen tizenhét helyszínen várnak a szervezők mindenkit kedvenc majálisukra április 28-tól május 1-ig.

Több mint fröccs

Több mint fröccs – Fehér- és rozé borok nyárra címmel indít bortanfolyamot májustól a képzési kínálatát megújító Zsigmond Király Egyetem (ZSKE). Ez az első kurzus az egyetem Élményturizmus Akadémia sorozatában, amelynek célja, hogy izgalmas és korszerű gyakorlati ismereteket nyújtson az érdeklődők számára.

Konyári János lett 2018-ban a Borászok Borásza

Konyári János, a balatonboglári Konyári Pincészet alapítója nyerte el a Borászok Borásza címet, míg a Borászok Barátjának a brit Caroline Gilby borszakértőt választották. Konyári János 2017 májusában hunyt el, így borásztársai posztumusz díjjal ismerték el a balatonboglári bortermelő életművét.

A borstratégiában is segíti a vállalkozókat a Kisosz

Idén is támogatnák a somogyi borstratégiát és párbeszédet szeretnének a megválasztott országgyűlési képviselőkkel. Erről is szó esett a a Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók (Kisosz) Somogy Megyei Érdekképviselet küldöttgyűlésén.

Egy borászélet megkoronázása

Tiffán Ede, az Év Bortermelője-elismerés első, 1991-es díjazottja nélkül egész más lenne a hazai szakma, és Villány arculata. A Magyar Bor Akadémia 2017 áprilisában döntött arról, hogy a magyar bor ügyének egy életen át tartó kiemelkedő szolgálata elismeréseként Életmű díjat alapít, melynek első kitüntetettje Tiffán Ede, villányi borász.