Back to top

Borok Erdélyből

„A Kárpát-medence egységes ökológiai rendszer”- szögezte le Kiss Eliza a Kárpát-medencei Borkalauz Erdély kötetét bemutató sajtótájékoztatón. A Földművelésügyi Minisztérium kiemelt borágazati feladatokért felelős miniszteri biztosa hozzátette, mindezt nem csak a közös hagyományok, hanem az együtt gondolkodó borászok is bizonyítják.

Hét hónapos megfeszített munkával készült el az a közel negyven borászt bemutató kötet, amely Erdély borászai közé kalauzolja olvasóit. Bár öt éve megy már a Borkiválóság Program – melynek keretében magyar borok mutatkoznak be -, most először lépett ki a határon túlra az értékelő csapat. Mint elhangzott, nem volt könnyű feladat a minták begyűjtése. Sokak számára kellett elmagyarázni a célt, s akik ezek után sem értették meg fontosságát, nem kerültek be  a könyvbe.

Bár viszonylag alacsony volt a begyűjtött mintaszám, mégis markánsan kirajzolódik Erdély borászata. Az első kategóriát a helyi piacokon történő értékesítés, az alacsony technológiai színvonal jellemzi. Ezzel szemben állnak a nagyvilágra nyitott, korszerű eszközökkel, komoly felkészültséggel dolgozó borászatok. Viszont minden esetben megmutatkozik a termőhely és az ásványosság dominanciája. A borok között domináltak a helyi fajták – Királyleányka, Bakator, Fekete leányka, Kadarka – de a világfajták is megjelentek.

Kiss Eliza és Balla Géza a tájékoztatón
Fotó: viniczai

Balla Géza, erdélyi borász a hazai szakmával való együttműködés fontosságát hangsúlyozta. Mint elmondta, a határon túl Erdélyben vannak a legnagyobb szőlőterületek. Jó lenne egységes kárpát-medencei borról beszélni, de addig hosszú utat kell bejárnunk. Évente százezrek indulnak Erdélybe, ez a könyv kiváló kísérő egy útikalauz mellé.

Forrás: 
magyarmezogazdasag

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Korán indul a szüret Tokajban

A megszokottnál jóval korábban, már augusztusban megkezdődhet a hagyományos szőlőfajták szüretelése Tokaj-Hegyalján - közölte Molnár Péter, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke kedden az MTI-vel.

Aranyat érő CARASSIA a Szilágyságból

Megismételte és felülmúlta a tavalyi sikert a magyarországi érdekeltségű, észak-erdélyi Kárászteleki Pezsgőpincészet. Az idei Nemzetközi Champagne és Pezsgő Világbajnokságon (CSWWC 2018) egy CARASSIA tétel aranyérmes, egy másik pedig ezüstérmes lett.

Bortermelő nagyhatalom lehet Belgium

A klímaváltozás jelentősen átalakítja Európa szőlő- és bortermelési térképét, ami bizonyos esetekben akár kedvező is lehet. Az évtizedekkel ezelőtt meghatározott szőlőtermesztő övezet az éghajlatváltozás hatására egyre északabbra tolódik, és ez az északi országok számára jó lehetőséget kínál a szőlőtermesztés bővítésére.

Farkaslaka lovasa nyerte az idei Székely Vágtát

Farkaslaka lovasa, Tamás Csaba nyerte Fiber nevű lován a 2018-as Székely Vágtát, melyet szombaton és vasárnap a háromszéki Óriáspince-tetőn szerveztek meg immár nyolcadik alkalommal.

Nincs lemaradásban a szőlő Vas megyében

A szőlő nagy része a megelőző védekezésnek köszönhetően egészséges. Érési stádiumba lép, nincs lemaradásban a gyümölcs Vas megyében.

Drágult a bor, szűkült a piac, pedig a minőséggel nincs gond

A belföldi borfogyasztás jelentős visszaesése miatt a borkivitel bővítését sürgette a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára az Országgyűlés mezőgazdasági bizottság szőlő-, bor-, pálinka albizottságának csütörtöki ülésén.

A furmintnak is jár a flanc

Számít-e, hogy milyen pohárból isszuk a bort? A borszakértők erre határozott igennel válaszolnak, ezért létezik komoly borvidékeknek, és a kiemelt fontosságú fajtáknak saját pohara.

Tolnában már augusztus közepén indulhat a szüret

Várhatóan augusztus közepén elkezdődik a szüret Tolna megye két borvidékén. A termelők azt mondják, ilyen korai betakarításra nem is emlékeznek. Már színesedik az oportó, a Néró és egy-egy színes szemet már a később érő fajtákon is lehet találni. A termés szépnek ígérkezik, legalábbis ott, ahol a szőlőt meg tudták védeni a lisztharmattól.

Egyedi palack készül az Egri borvidék csúcsminőségű borai számára

Egyedi palack készül az Egri borvidék csúcsminőségű borai számára - tájékoztatta Eger és térsége országgyűlési képviselője az MTI-t.

Kéthetes előnyben a szőlő Villányban

Esős júniuson vagyunk túl, a párás, esős, meleg idő fokozott figyelmet igényel a gazdáktól. Oda kell figyelni, hogy szellős legyen a lombfelület és a növényvédő szereket kellő időben kijuttatni, abszolút kézben tartható. A Villányi Borvidéken minden rendben, a minőség továbbra is jó és a mennyiséggel is elégedettek lehetnek a gazdák.