Back to top

Pulykanevelés – nem ördöngösség

A tavasz beköszöntével többen kacérkodnak a pulykatartás gondolatával. Aztán, ahogy kezdenek utánajárni, lanyhul a lelkesedés, ugyanis a köztudatban úgy él, hogy a pulyka felnevelése felettébb sok problémával járhat. Pedig, ha néhány alapvető fogást betartunk, könnyen felnevelhetjük e gyönyörű megjelenésű és jóízű húst adó madarakat.

Amikor a kispulyka kibújik a tojásból, igen rosszul lát, és egy házityúk naposcsibéjéhez képest valóban kissé ügyetlen. Ezért legjobb, ha fekete fóliát vagy hullámpapírt teszünk alájuk, hogy így a világosabb színű takarmányt könnyebben észrevehessék. Igen hasznos az is, ha minden egyes apróságnak csőrét a vizesedénybe bedugjuk, így elkezdenek inni.

Vannak olyan tenyésztők is, akik a takarmányos vagy a vizesedénybe üveggolyót tesznek, s így az érdeklő pipék akaratlanul is rátalálnak az eleségre, ivóvízre. Legjobb, ha csak két hét után kapnak alomnak szecskázott búzaszalmát, esetleg faforgácsot, hiszen, ha még nem tanulták meg, hol keressék a táplálékot, képesek oly sok fölösleges alomanyagot felszedni, hogy az a begyükben felduzzadva akár elhullásukat is okozhatja.

Fotó: Tóth Zsigmond
A másik igen fontos dolog, hogy a pulyka nevelésénél magasabb hőmérsékletre van szükség, mint például a legtöbb más naposbaromfinál. Legjobb, ha egy 20-21 fokos helyiségben 35-37 °C-on kezdjük el nevelni állatainkat. Azonban sosem kell túlfűtenünk a helyiséget, mert ettől bágyadtabbak lesznek, kevés takarmányt fogyasztanak, növekedésük lelassulhat, miközben az energiát pazaroljuk.

Általában azt mondhatjuk, hogy a nevelés első heteiben a pulyka férőhelyigénye mintegy kétszerese a házityúk csibéiének. A vizet sose tegyük az infralámpa közelébe, attól a lehető legtávolabb helyezzük.

Bár ma már kiváló minőségű pulykatápok vannak forgalomban, gyakran előfordul, hogy mégsem juthatunk hozzá. Megtörténhet, hogy a terményesboltokban csak megrendelésre, zsákos kiszerelésben adják el a pulykatápokat, de ha csak pár pipénk van, ezt nem gazdaságos megvásárolni.

A kispulykáknak igen sok állati fehérjében gazdag takarmányra van szüksége a házityúk csibéjéhez képest, ezért kell takarmányukhoz túrót vagy főtt tojást is keverni. Ha mindezeket betartjuk, már csak arra kell ügyelnünk, hogy amikor a pulyka bőrképletei, azaz a bibircsókok előtűnnek, gyakran belázasodnak. Ilyenkor különösen kímélni kell őket a lehűléstől. Ezt követően azonban baromfiudvarunk legellenállóbb lakói közé fognak tartozni.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A nagy séta után hideg fürdőt vettek a bivalyok

Április 24-e, Szent György napja az állatok kihajtásának ideje a néphagyomány szerint. Kedden áthajtották téli szálláshelyükről a halasi Vasvarjú Alapítvány vízibivalyait is, szám szerint tízet. A bivalyok vonulása most is igazi látványosság volt.

Mindenkire szükség van a sertéspestis megfékezéséhez

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztatót készített a sertéstartók részére az idehaza is felbukkant afrikai sertéspestis kapcsán hozott intézkedésekről és az esetleges teendőkről.

Biológia, technológia, gazdaságosság – szakmai nap baromfitartóknak

Szárnyaljon velünk – hívta Tatárszentgyörgyre az újdonságok iránt érdeklődő baromfis partnereit a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. A résztvevők megismerhették a cég legújabb kutatás-fejlesztési eredményeit, sőt egyes területeken a gyakorlati tapasztalatokról is be tudtak már számolni az előadók. Emellett bemutatták egy zárttartásos lúdtenyésztési kísérlet eredményeit is.

Óvjuk kacsáinkat az alkoholtól!

Köztudott, hogy a kacsa sokféle takarmányt elfogyaszt, s az is, hogy a változatos takarmánnyal való ellátását igencsak meghálálja. Általában tavasztól őszig a gazdának inkább munkát szokott adni változatos táplálásuk, míg ősztől tavaszig inkább a pénztárcáját terheli meg.

Kártojás és balkéz

Sokan vannak, akik a tavasz beköszöntével baromfiudvarukat jércékkel népesítik be, s izgatottan várják, mikor jelenik meg munkájuk gyümölcse, az első tojás. Nem volt ez másképp a régmúlt idők gazdasszonyai esetében sem, ahol a jércetojáshoz különös babona is társult.

Folyamatosan nő a mangalicák száma hazánkban

Az áfacsökkentés óta tíz százalékkal nőtt a sertéshús fogyasztása. Ezzel párhuzamosan a mangalicák száma is megugrott. Magyarországon jelenleg 220 gazdaságban foglalkoznak e fajta tenyésztésével, a korábbi hatezres tenyészkoca-állomány is megközelíti a tízezret. Hazánkban évente 60–70 ezer mangalica hízót nevelnek.

Rekord mennyiségű haszonállat Bács-Kiskunban

A KSH a legutóbbi állatszámlálás alkalmával az évtized eddigi legnagyobb szarvasmarha- és tyúkállományát regisztrálta Bács-Kiskun megyében. Országos összehasonlításban csaknem minden tizedik tehenet hazánk legnagyobb agrármegyéjében fejik nap mint nap.

Könnyítések az anyatehén és a tejhasznú tehéntartási támogatásoknál

Idén az egységes kérelem benyújtásakor már nem kell csatolni a járási vagy hatósági állatorvos által aláírt igazolást a hármas-mentességről. Ezután a szaporítási adatok esetleges hiánya sem eredményez azonnali elutasítást.

Rekordszinten az agrárium hitelállománya

Az agrárgazdaság hitelállománya az elmúlt év végére elérte az 1084 milliárd forintot. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai szerint az egyéni gazdaságok hitelállománya az előző évhez képest 20,6 százalékkal, 309,7 milliárd forintra nőtt 2017-ben - írta a Magyar Idők.

Ne adjuk fel a nyúltartást egyhamar!

Napjainkban, mivel sokhelyütt újjáéledt a nyúltartási kedv, többen használják ki a húsvéti ajándékozás lehetőségét arra, hogy gyermekeiknek olyan nyulakat vegyenek, melyek később állományuk alapítói lehetnek. Azonban ezek az állatok gyakorta tápon éltek a tenyésztőnél.