Back to top

Pulykanevelés – nem ördöngösség

A tavasz beköszöntével többen kacérkodnak a pulykatartás gondolatával. Aztán, ahogy kezdenek utánajárni, lanyhul a lelkesedés, ugyanis a köztudatban úgy él, hogy a pulyka felnevelése felettébb sok problémával járhat. Pedig, ha néhány alapvető fogást betartunk, könnyen felnevelhetjük e gyönyörű megjelenésű és jóízű húst adó madarakat.

Amikor a kispulyka kibújik a tojásból, igen rosszul lát, és egy házityúk naposcsibéjéhez képest valóban kissé ügyetlen. Ezért legjobb, ha fekete fóliát vagy hullámpapírt teszünk alájuk, hogy így a világosabb színű takarmányt könnyebben észrevehessék. Igen hasznos az is, ha minden egyes apróságnak csőrét a vizesedénybe bedugjuk, így elkezdenek inni.

Vannak olyan tenyésztők is, akik a takarmányos vagy a vizesedénybe üveggolyót tesznek, s így az érdeklő pipék akaratlanul is rátalálnak az eleségre, ivóvízre. Legjobb, ha csak két hét után kapnak alomnak szecskázott búzaszalmát, esetleg faforgácsot, hiszen, ha még nem tanulták meg, hol keressék a táplálékot, képesek oly sok fölösleges alomanyagot felszedni, hogy az a begyükben felduzzadva akár elhullásukat is okozhatja.

Fotó: Tóth Zsigmond
A másik igen fontos dolog, hogy a pulyka nevelésénél magasabb hőmérsékletre van szükség, mint például a legtöbb más naposbaromfinál. Legjobb, ha egy 20-21 fokos helyiségben 35-37 °C-on kezdjük el nevelni állatainkat. Azonban sosem kell túlfűtenünk a helyiséget, mert ettől bágyadtabbak lesznek, kevés takarmányt fogyasztanak, növekedésük lelassulhat, miközben az energiát pazaroljuk.

Általában azt mondhatjuk, hogy a nevelés első heteiben a pulyka férőhelyigénye mintegy kétszerese a házityúk csibéiének. A vizet sose tegyük az infralámpa közelébe, attól a lehető legtávolabb helyezzük.

Bár ma már kiváló minőségű pulykatápok vannak forgalomban, gyakran előfordul, hogy mégsem juthatunk hozzá. Megtörténhet, hogy a terményesboltokban csak megrendelésre, zsákos kiszerelésben adják el a pulykatápokat, de ha csak pár pipénk van, ezt nem gazdaságos megvásárolni.

A kispulykáknak igen sok állati fehérjében gazdag takarmányra van szüksége a házityúk csibéjéhez képest, ezért kell takarmányukhoz túrót vagy főtt tojást is keverni. Ha mindezeket betartjuk, már csak arra kell ügyelnünk, hogy amikor a pulyka bőrképletei, azaz a bibircsókok előtűnnek, gyakran belázasodnak. Ilyenkor különösen kímélni kell őket a lehűléstől. Ezt követően azonban baromfiudvarunk legellenállóbb lakói közé fognak tartozni.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kutyás programok az örökbe fogadott állatok napján

Szeptember 23-án rendezik meg a VI. Örökbe fogadott Állatok Napját a Népligetben, a Planetárium mögött. A programon részt vevők nemcsak élményekkel, de a helyes állattartással kapcsolatos ismeretekkel is gazdagodhatnak – olvasható közleményükben.

Kevesebb takarmánykeveréket gyártottak tavaly

Magyarországon 3,526 millió tonna haszonállat-takarmánykeveréket állítottak elő 2017-ben, amely közel 4 százalékkal maradt el a 2016. évi mennyiségtől – közölte az Agrárgazdasági Kutató Intézet.

Ikercsikók születtek Egyházasrádócon

Két hét eltelt az előrejelzett időponthoz képest, mikor megindult az ellés, de végül minden rendben ment. A tulajdonos nagyon büszke vagyok a lovára, hogy könnyen, egyedül a világra hozta az ikreket.

A tojás árát is felfelé hajtja az aszály

Az aszály miatt dráguló takarmányok hajthatják felfelé a tojás árát a hazai piacon. Az ágazati szereplőket összefogó szervezet szerint a termelőknek a megnövekedett költségeik miatt emelniük kell az átadási árakon, a fogyasztók ugyanakkor ennél kisebb mértékű drágulással találkozhatnak majd a boltokban.

Védjük lovainkat a Nyugat-nílusi láztól!

A nyár és az ősz folyamán az Európai Unió több tagállamában, köztük Magyarországon is jelentették a lovak Nyugat-nílusi lázzal történő megfertőződését. 2018-ban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma hazánk 64 állattartó telepén mutatta ki a fertőzést.

Rangos kutyakiállítás a szomszédban

Közel ezer ebet mutattak be azon a nemzetközi kutyakiállításon, amelynek az elmúlt hét végén adott otthont a muravidéki kisváros, Lendava. A CACIB Lendava 2018 nevű versenyre számos magyarországi ebtartó is érkezett.

A díszpintyek királynője

Minden valószínűség szerint a gould amandina nyerné azt a szépségversenyt, melyet a fogságban gyakran tartott díszpintyek között rendeznének. Elnevezése is szépségére utal, ugyanis John Gould gyönyörű felesége tiszteletére nevezte el ezt az Ausztráliában honos madarat. Magyarországra még a két világháború között érkeztek első példányai.

Ismét akadálytalan a szarvasmarhák és juhok exportja Törökországba

A magyar állategészségügyi hatóság járványügyi intézkedései nyomán hazánk az idei évben teljesítette az Állategészségügyi Világszervezet kéknyelv betegségtől való mentességre vonatkozó feltételeit.

Egyre népszerűbb a tevetej, a tevesajt és jön a "teve fitnesz szelet"

A Közel-Keleten hagyományos és kulturális szempontból fontos italként ismertté vált tevetej nemzetközi szinten is egyre népszerűbbé válik.

Kecsketartás: az eredmény szüli az eredményt

Nyakunkon a fedeztetési szezon, most kellene a kecskéseknek megalapozniuk a jövő generációkat, és bizony, ilyenkor alaposan át kell gondolni bizonyos kérdéseket.