Back to top

Magyar találmány a Vízőr

A Water Retainer (VízŐr)-rel jelentős mértékű öntözővíz megtakarítás érhető el, ami hozzájárul ahhoz, hogy fenntarthatóbb, a környezetet kevésbé terhelő, biztonságos mezőgazdasági tevékenységet folytassunk.

Könnyen belátható, hogy a környezet kímélése és a gazdasági, megtérülési szempontok itt összefüggnek: a kisebb vízfelhasználás, az öntözés nélkül is magasabb terméshozam, és a jobb termelésbiztonság együtt a környezetnek és a gazdálkodóknak is kedvez. Nem csoda, hogy a magyar fejlesztésű készítmény iránt egyre komolyabb nemzetközi érdeklődés is mutatkozik. Jelenleg az EXIM közvetítésével előremutató tesztek folynak számos térségben, így például Indiában is, ahol az egyik legérdekesebb tesztet az EXIM-IFC együttműködés keretében állítják be. Vattay Richárd, a Water&Soil Kft. igazgatója a Water Retainer (VízŐr) fejlesztője elmondta, hogy amennyiben konkrét exportra kerül a sor, akkor is számít az EXIM segítségére.

Magyar fejlesztésű talajkondicionáló készítmény a Water Retainer (VízŐr), mely kiválóan képes javítani a talajok vízháztartását. Hatását három hónapon keresztül fejti ki. Ez alatt az idő alatt maradvány nélkül, organikusan lebomlik.

Alkalmazása öntözött növényi kultúrákban azzal az eredménnyel jár, hogy az öntözővíz felhasználás akár 50 százalékkal is csökkenhet. Ennek növényélettani, és talajbiológiai hatása egyértelmű, hiszen növekszik a talaj mikrobiológiai aktivitása, ugyanakkor csökken az öntözés következtében kialakuló szikesedés, lemosódás. Öntözés nélküli gazdálkodásban magasabb terméshozamra számíthatunk, mert több nedvesség marad a talajban a csapadékhiányos időszakokban.

Vattay Richárd, a Water&Soil Kft. igazgatója a Water Retainer (VízŐr) fejlesztőjeként lapunknak elmondta, hogy 2003-ban kezdtünk foglalkozni a talaj vízmegtartási képességeinek növelésével. Akkoriban a magyar golfszövetség alelnökeként volt jelen egy konferencián, a rendezvényen a golfpályák nedvességtartalmának megőrzéséről, ennek nehézségeiről volt szó. Már itt is elhangzott: a cél, hogy a vízkészlettel takarékosan bánjunk, mert a Föld édesvíz készlete egyre fogy. „Ennek felismerése volt az egyik legjelentősebb hajtóerő számunkra, amikor belekezdtünk a kutatásokba és kifejlesztettük a Water Retainer (VízŐr) talajkondicionáló vízmegtartó készítményünket”, mondta Vattay Richárd. Ő és testvére, Antal ezt követően kezdte meg azt a munkát, amely a Water Retainer létrehozásához vezetett.

A szer használata nagyon komoly hatással bír, a környezetet jelentősen kíméli azzal, hogy a készítmény csökkenti az öntözővíz felhasználást, és az aszály okozta kiszáradást. Ennek persze a gazdálkodásra, a megtérülésre is komoly hatása van. A kisebb vízfelhasználáson túlmenően, kevesebb az öntözéshez felhasznált energia költsége is. Vattay Richárd elmondta: öntözés nélkül termesztett kultúrákban a Water Retainer (VízŐr) használata azt eredményezi, hogy a talajban már meglévő nedvesség megőrződik, és kipárolgás helyett a növények gyökerén keresztül hasznosul. Ennek eredményeként növekszik az idő, melyet a növény csapadék nélkül képes elviselni. „Ideális esetben a vetés után az első alkalommal kijuttatott szer elegendő az egész tenyészidőszakra, hiszen annak hatása nagyjából három hónapig tart. Persze speciális esetekben akár meg is ismételhető a szer kijuttatása fenntartó kezelés formájában, pl.csökkentett dózissal” – tette hozzá.

A szer használata következtében aszályos, vagy egyenetlen csapadékeloszlású területeken növekszik a termelés biztonsága.

A pozitív növényélettani és talajbiológiai hatások ebben az esetben is jelentkeznek. Korábban nem biztonságosan művelhető területek is művelhetővé tehetőek. Ennek ismeretében nem meglepő, ha a gyártó komoly nemzetközi érdeklődést tapasztal.

A növénytermesztésben a termésmennyiséget limitáló környezeti tényezők közül térségünkben az aszály a legjelentősebb, mivel a vízhiány gyakran párosul igen magas, néha extrém magasságokat elérő hőmérséklettel is, ami további terméscsökkenéshez vezethet. A különböző fejlődési (fenológiai) fázisokban jelentkező szárazság eltérő mértékű terméscsökkenést és gazdasági károkat okoz szántóföldi és kertészeti növényeinknél, szőlőinkben és gyümölcsöseinkben.

Az elmúlt három és fél évtized átlagában az aszály- és a vízkár az összes mezőgazdasági kár 60 százalékát is meghaladta, mondta az igazgató. Az aszálykár következtében 2012-ben például nem kevesebb, mint 4 millió tonna volt a kukorica terméscsökkenése, ami megközelítőleg 300 milliárd forint veszteséget okozott. Az is megállapítható, hogy hazánkban csak a csapadékosabb években volt a kukorica országos termésátlaga hektáronként 6,5-7,5 tonna, aszályos években viszont 4 tonna alá csökkent.

A bemutatott, új, innovatív talajkondicionáló termék, a Water Retainer (VízŐr) az aszály kártételének nagyságát befolyásoló tényezők közül az evaporációt (párolgást) mérsékli, a talaj természetes víztartalmát több hónapig segít megőrizni a növények számára. A Water Retainer (VízŐr) egy organikus alapokon nyugvó talajkondicionáló készítmény, amelyet kémiai, mikrobiológiai, illetve állattenyésztési, növénytermesztési és közgazdász szakemberek fejlesztettek. A termék azáltal, hogy megőrzi a nedvességet a talajban, jelentőst megtakarítást biztosít.

A termék organikus alapú, s azáltal, hogy csökkenti a talaj párolgását (evaporációját), alkalmazásával akár amellett, hogy 50 százalékkal mérsékelhetjük az öntözési költségeket szántóföldi növények-, zöldségek-, szőlő-, és gyümölcs vagy akár még gombatermesztés esetében is, egyben a termelékenység is nő.

Öntözetlen művelésben történő alkalmazás esetén jelentősen – akár 1- 2-szer – megnő a növények aszálytűrő képessége, az aszálytűrés ideje, ezáltal jobb minőségű és nagyobb mennyiségű termés várható. A termelékenység növekedésének mértéke sok szemponttól függ, de az eddigi teszteredményekben 14-30 százalékos, esetenként ezt meghaladó bővülést is mutatott a terméshozam a kontrollhoz képest. A Water Retainer (VízŐr) másodlagos pozitív hatást is gyakorol a talajéletre. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a talaj kiegyensúlyozottabb vízháztartása következtében javulhat a műtrágyák hasznosulása és intenzívebbé válik a talajlakó mikroorganizmusok működése. (x)

Forrás: 
EXIM Bank

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A belvíztől a rizstermesztésig

A mezőgazdasági vízgazdálkodással és öntözésfejlesztéssel foglalkozik a szarvasi székhelyű Öntözési és Vízgazdálkodási Önálló Kutatási Osztály, amelynek mindezek mellett a rizstermesztés vizsgálata és fejlesztése az egyik feladata. A NAIK részeként működő osztály tevékenysége a klímaváltozás fenyegetése miatt is egyre fontosabb és egyre megkerülhetetlenebb.

Az öntözésfejlesztés a legfőbb célok egyike

Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár az Országos Szakmai Nap Konferencián foglalta össze az agrárágazat legfőbb aktualitásait. Beszédében kiemelten foglalkozott a 2020 utáni KAP tervezetével, valamint az öntözésfejlesztés szükségességével is.

Megint kihagyjuk az őszt: jönnek a talajmenti fagyok

Az előző héten még 30 fokos nyári meleget most talajmenti fagyok követhetik a két hullámban érkezett hideg levegő hatására. A légkör lassan megnyugszik és péntekig napos, száraz idő várható, a következő hidegfront szombatra valószínű.

Öntözési és vízgazdálkodási kutatóintézet alakult Szarvason

Az Öntözési és Vízgazdálkodási Kutatóintézet kutatási programjainak legfőbb célja a klímaváltozás negatív hatásainak mérséklése, létrehozását a jövőnk, földünk megóvása érdekében vállalt felelősség vezérelte - mondta az agrárminiszter szombaton Szarvason, amikor felavatta az újjáalakult kutatóintézetet.

„Eltört” kakaó helyett fenntartható gazdálkodás

Amerika egyik legnagyobb magánkézben lévő élelmiszeripari vállalat, a Mars új „kakaó stratégiával” rukkolt elő, melynek célja újratervezi az ellátási láncukat annak érdekében, hogy visszaszorítsák az erődirtásokat és a gyermekmunkát a kakaóültetvényekre építő országokban.

Kétmilliárdos program Törökszentmiklóson

Pannon Breeding Programot indított a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. A kutatók a projekt során olyan technológiákat, módszereket fejlesztenek, amelyek a korszerű és innovatív gazdálkodásra leginkább alkalmasak.

"Hosszú idő után ismét fontos tényező lehet az agráriumban Mezőhegyes"

A legkülönbözőbb gépekkel, hasznos előadásokkal és fajta-, illetve növénytermesztési bemutatókkal várják a gazdákat a II. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow szervezői. Az esemény megnyitóján felszólalok szerint a helyszínt adó Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság számára ez egy nagy lépés afelé, hogy hosszú évtizedek után ismét meghatározó mezőgazdasági vállalkozás váljon belőle.

A csillagászati ősszel az idő is hűvösebbre fordul

A csillagászati ősz beköszöntével az időjárás is ősziesre fordul a hétvégétől. Pénteken még csendes, többnyire napos, száraz és meleg időben lehet végezni a mezőgazdasági munkákat. A változás szombaton kezdődik, ekkortól a jövő hét elejéig több időjárási front is átvonul fölöttünk, és összességében mintegy 10 fokkal hűvösebbre, és szelesre fordul az idő. Szombaton és hétfőn sokfelé kell esőre is számítani.

A húsuk is egészségesebb: a csillagfürt, mint nyúltakarmány

A jelen és a jövő mezőgazdaságának egyik legnagyobb kihívása, hogy bolygónk növekvő népességének megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékot biztosítson, úgy, hogy közben a természeti erőforrásokat is megóvja. A Föld növekvő népességének élelmiszerszükségletét egyre csökkenő földterületen kell előállítani.

Átfogó természetvédelmi munka kezdődik a Túr mentén

A Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) és a szatmárnémeti központú Erdélyi Kárpát Egyesület a Túr folyó menti védett területek természetvédelmi kezelésének megalapozását és bemutató infrastruktúrájának fejlesztését valósítja meg 643,7 ezer euró összköltségvetésű közös projektben, az Interreg V-A Románia-Magyarország program támogatásával.