0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Strasbourg döntött: új szabályozás a bioélelmiszereknek

Nagy többséggel fogadta el a Strasbourgban éppen ülésező Európai Parlament a bioélelmiszerek szabályozásának átalakítását, amely 2021-től új alapokra helyezné a szektor működését az EU-ban. Az új szabályok esetenként nagyobb szigort eredményeznek, de lesz több könnyítés is.

Elfogadta az Európai Parlament csütörtökön azt a tervezetet, amely 20201-től jelentősen átalakítaná a bioélelmiszerek termelésének kereteit, illetve az ilyen termékek közösségen belüli jelölését. A Strasbourgban ülésező EP nagy többséggel, 466 igen, 124 nem, és 50 tartózkodás mellett döntött a kérdésben.

Az új szabályozás több fontos elemből áll, és fő célja, hogy

felkészítse az uniós biopiacot az egyre növekvő keresletre.

Ennek érdekében újraszabályozzák a harmadik országokból érkező bioélelmiszerek importját, és az EU-n belüli termelést is. Az egyik legfontosabb fejlemény az, hogy a bioélelmiszerek teljes termékpályáját ellenőrizni fogják főszabály szerint évente. Ez jelentheti a termelők, a feldolgozók, a szállítók és kereskedők ellenőrzését is, a kontroll pedig előzetes bejelentés nélküli lesz. Fontos változás az is, hogy a harmadik országokból érkező, esetenként ma még megengedő szabályozásnak véget fognak vetni, így az USA-ból, Kanadából, és máshonnan érkező biotermékeknek mindenben meg kell felelniük majd az EU előírásainak. Ha ez nem sikerül, akkor nem nevezhetik a terméket biónak az EU piacain.

De nem csupán a szigor uralja az új szabályozást, több ponton segíteni is akar az EU a biotermelés felfuttatása érdekében. A jövőbeni szabályozás elfogadja majd a vegyes gazdaságok létét, vagyis azt, ha egy szervezeten belül konvencionális – és biotermelést egyaránt folytatnak, amennyiben a kettőt világosan és szigorúan elválasztják egymástól. A kisebb termelőknek ezen felül az ígéretek szerint egyszerűbb adminisztrációval kell szembenézniük, ha biotermelésre akarnak áttérni.

Szó van még egy nagy adatbázis felállításáról is, amely a biominősítésű szaporítóanyagokat listázza majd, vagyis vetőmagokat, továbbtenyésztésre, szaporításra alkalmas állatokat tartalmazna. Ennek segítségével a biotermelők könnyebben jutnának ilyenekhez, és stabilabb utánpótlást tudnának biztosítani a további munkához.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu