Back to top

Robotautók viszik az élelmiszert?

Nem kizárt, hogy a jövőben a számítógép által irányított, önjáró járművek terítik az élelmiszert, az általuk biztosított flexibilitás és gyorsaság legalábbis már felkeltette az amerikai élelmiszeripar és kereskedelem figyelmét. Az ötlet már nem a sci-fi kategóriája, az első robotautók néhány éven belül engedélyt kapnak az Egyesült Államokban való közlekedésre.

Az Egyesült Államok élelmiszeripara keresi a növekedési lehetőségeket, az iparági szereplők figyelme pedig egyre inkább a robotautók, vagyis az emberi beavatkozás nélkül, saját magukat elirányító járművek felé fordul. A jelenségre az egyik robotautókat fejlesztő vállalat, a Seegrid marketing menedzsere hívta fel a figyelmet a cég hivatalos blogjában – számol be az AZoRobotics nevű robotikai szakportál.

Fantáziarajz az élelmiszerszállító robotautóról
Fantáziarajz az élelmiszerszállító robotautóról
Fotó: Stock

Dori Kozak a vállalati blogban kitér arra, hogy az élelmiszerek ellátási láncát koordinált és költséghatékony irányba kellene továbbfejleszteni, ebben pedig a robotautók kiváló lehetőséget jelentenek. Az önjáró járművek olyan flexibilitást nyújtanak a logisztikában, amely révén különösen az élelmiszerfeldolgozók és a hozzájuk kapcsolódó kiskereskedelmi szereplők profitálhatnak alkalmazásukból.

A logisztika fejlődését mára világszerte az élelmiszer-kereskedelem fűti.

A világ növekvő népessége egyre komolyabb élelmiszerigénnyel lép fel, amely az ellátási lánc radikális átalakítását kívánja meg a következő évtizedekben. A legkomolyabb logisztikai innovációk ezért éppen az élelmiszerkereskedelemhez kapcsolódnak.

Forrás: 
AZoRobotics.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Modellértékűek a mezőgazdasági kapcsolataink Laosszal

Magyarország elkötelezett a Laosszal megkötött, mezőgazdasági tárgyú együttműködések folytatásában – jelentette ki a mezőgazdaságért felelős államtitkár, amikor az Agrárminisztériumban fogadta a délkelet-ázsiai ország küldöttségét. Feldman Zsolt kiemelte, hazánk már a harmadik kötött segélyprogramot indította el Laoszban.

Keményítőben erősít az Opus

Az Opus Nyrt. tulajdonába kerül a keményítő-, alapanyaggyártással és forgalmazással foglalkozó Viresol Kft. 51 százalékos üzletrésze, ezzel újabb szakasz valósul meg az idén februárban bejelentett, a tőzsdei társaság működésében meghatározó tőkeemelés-sorozatból - közölte az Opus Nyrt. hétfőn a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

Szárazságtűrő kukoricák Muronyból

Kontinentális klímára, szárazság és aszály elviselésére nemesít kukoricafajtákat a KWS Magyarországon. A Muronyban folyó programból jövőre már a harmadik nemzedék új hibridjeit vezetik be a piacra. Pallós Mihály ügyvezető a nemesítőállomás bemutatóján elmondta, hogy a cég bevétele közel ötödét fordítja kutatás-fejlesztésre. A nagyok mellett nekik még többet kell letenni az asztalra a sikerhez.

Még tovább növekedne Csányi vágóhídja

Néhány éven beindulna a második műszak a mohácsi vágóhídon, amely már jelenleg is az ország legnagyobb ilyen jellegű üzeme. A mostani egyműszakos termelésben az idén 900 ezer állatot vágnak, hamarosan ez a duplájára nőhet.

Iskolakert a panelházak tövében

Budapesti iskolásoknak nyílik lehetőségük arra, hogy jobban megismerkedjenek a természettel, a saját maguk nevelte zöldségek, fűszerek zamatával az Agrárminisztérium és a Syngenta támogatásával átadott iskolakertben. A XVIII. kerületi Vörösmarty Mihály Ének-zenei, Nyelvi Általános Iskola és Gimnázium udvarán köszmétebokrokat, szedret, évelő dísznövényeket ültettek és magaságyásokat alakítottak ki.

Százezer tonna ipari paradicsom

Szinte egymást érik az ipari paradicsommal megrakott szerelvények az Univer Product Zrt. kecskeméti telepén. A két lépcsőben több, mint 9 milliárd forintból megvalósított műszaki, infrastrukturális, építési és technológiai fejlesztésnek köszönhetően idén már több mint 100 ezer tonna ipari paradicsomot dolgoznak föl az üzemben. Ezzel a 37. helyre kerültek a paradicsomföldolgozók világrangsorában.

Meleg őszre számíthatunk, jön El Niño

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) előrejelzése szerint 70 százalék eséllyel számíthatunk az idei év végén El Niño jelenségre.

Az indások beporzására fejlesztett „robot-poszméh” - videóval

A természetes beporzók példátlan gyorsasággal tűnnek el. Ez komoly veszélyt jelent a mezőgazdaságra és a gazdaságra, valamint az állatok és emberek fennmaradására. Mivel számtalan élelmiszer-növény beporzói is a méhek, az eltűnésük az élelmiszertermelést is veszélyezteti.

Érték és Minőség Nagydíj

Ünnepi külsőségek között, a Parlamentben adták át az idén először az Érték és Minőség Nagydíjakat a szigorú bírálaton átjutott hazai és határon túli termékek gyártóinak. A védjegy híd a gyártó és a fogyasztó között, segít a bizalom kialakulásában. Olyan magyar termékeknek vagy szolgáltatásoknak ítélik, amelyek innovatívak, magas minőséget képviselnek, megállják a helyüket a nemzetközi versenyben.

Indul a tizenharmadik Coop Rally

A tizenharmadik Coop Rally a Dunántúl nyolc helyszínét látogatja végig, élelmiszer-feldolgozó cégeket, papíripari üzemet és két Coop boltot is érint az idei rendezvény – hangzott el kedden az Agrárminisztériumban. A verseny célja ugyanakkor változatlan: fel akarják hívni a figyelmet a magyar élelmiszertermékek értékeire.