Back to top

Robotautók viszik az élelmiszert?

Nem kizárt, hogy a jövőben a számítógép által irányított, önjáró járművek terítik az élelmiszert, az általuk biztosított flexibilitás és gyorsaság legalábbis már felkeltette az amerikai élelmiszeripar és kereskedelem figyelmét. Az ötlet már nem a sci-fi kategóriája, az első robotautók néhány éven belül engedélyt kapnak az Egyesült Államokban való közlekedésre.

Az Egyesült Államok élelmiszeripara keresi a növekedési lehetőségeket, az iparági szereplők figyelme pedig egyre inkább a robotautók, vagyis az emberi beavatkozás nélkül, saját magukat elirányító járművek felé fordul. A jelenségre az egyik robotautókat fejlesztő vállalat, a Seegrid marketing menedzsere hívta fel a figyelmet a cég hivatalos blogjában – számol be az AZoRobotics nevű robotikai szakportál.

Fantáziarajz az élelmiszerszállító robotautóról
Fantáziarajz az élelmiszerszállító robotautóról
Fotó: Stock

Dori Kozak a vállalati blogban kitér arra, hogy az élelmiszerek ellátási láncát koordinált és költséghatékony irányba kellene továbbfejleszteni, ebben pedig a robotautók kiváló lehetőséget jelentenek. Az önjáró járművek olyan flexibilitást nyújtanak a logisztikában, amely révén különösen az élelmiszerfeldolgozók és a hozzájuk kapcsolódó kiskereskedelmi szereplők profitálhatnak alkalmazásukból.

A logisztika fejlődését mára világszerte az élelmiszer-kereskedelem fűti.

A világ növekvő népessége egyre komolyabb élelmiszerigénnyel lép fel, amely az ellátási lánc radikális átalakítását kívánja meg a következő évtizedekben. A legkomolyabb logisztikai innovációk ezért éppen az élelmiszerkereskedelemhez kapcsolódnak.

Forrás: 
AZoRobotics.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Milliárdos beruházás a SinoGrain-nél

A SinoGrain, Kína egyik vezető gabonakészletező és kereskedelmi vállalata 10 milliárd jüant, vagyis 1,61 milliárd dollárt költ gabonatároló kapacitásának, illetve az ehhez kapcsolódó infrastruktúra fejlesztésére – közölte a vállalat a közelmúltban.

Egyiptom dollármilliókat költ a búzatolvajok megfékezésére

Véget vethet az egyiptomi gabonakészletek megdézsmálásának az a fejlesztés, amelyet egy amerikai cég készített az ország számára.

A DNS teszt lerombolta a montanai szörny legendáját

Májusban került puskavégre az a jószág, melynek fotója bejárta az internetet. Spekulációk szerint farkas-sakál vagy farkas-kutya hibrid lehetett. Persze olyan földtől elrugaszkodott elméletek is szárnyra kaptak, hogy a lelőtt egyed egy új fajba tartozik, illetve, hogy egy vérfarkas lenne.

Elmossa az eső a meggypiacot

A június harmadik hetében hullott sok csapadék számottevően rontotta az éppen szüretelt Érdi bőtermő minőségét, a konzervgyárakba szállított meggy tetemes hányadát kellett átirányítani a légyártóknak. A FruitVeB június 15-én kiadott meggypiaci előrejelzésében a minőségi problémákra és a később szüretelhető fajták együttérésére figyelmeztet. A termés mennyisége várhatóan 80 ezer tonna körül alakul.

Első lett

A Hydrangea paniculata ‘Berg14’ (Polestar) fajta nyerte az idén először megrendezett hollandiai Garden Trials és Trade 2018 kiállítás első díját.

ProNutiva programot indít jövőre repcében az Arysta

Vácdukán jelentette be az Arysta LifeScience az induló ProNutiva programját, amit hazánkban először repcében vezetnek be jövőre. A program konkrét technológiai ajánlások révén több és jobb minőségű terméshez segíti a termelőket. A cég 40 éves algaalapú biológiai megoldásait és a hagyományos növényvédelmet ötvözik úgy, hogy az innovatív módszerrel mérhető eredményre lehessen jutni.

Május közepén indult a cseresznyeidény

Nehéz cseresznyeidény elé nézünk az idén - derült ki Érden, a NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézet szokásos cseresznye- és meggytermesztési tanácskozóján és fajtabemutatóján. Közép-Európában korai szüretkezdet, Görög- és Törökországban igen bő termés jellemző, és a később induló spanyol idény is belezavar a megszokott piaci viszonyokba.

Kutatási pénzeket akarnak a V4-ek

Közös stratégiát alkotnának a kelet-európai országok a balti tagállamokkal annak érdekében, hogy a következő ciklusban innovációra fordítható uniós forrásokat hatékonyabban tudják kiaknázni.

Fotók: így mosta el a víz a szilvásváradi kisvasutat

Éjszaka a rendkívül intenzív kétórás esőzésben, 180 mm-t meghaladó csapadék esett Szilvásváradon a Szalajka-völgyben, mely az egy havi átlagos csapadékmennyiséget is bőven meghaladja. A viharos eső a faluban átereszeket, hidakat mosott ki, házak pincéi teltek meg vízzel, autókat sodort el.

Nagy István: támogatjuk a kutatásaink gyakorlati hasznosítását

A magyar mezőgazdaság fellendítéséhez arra indít programot az agrártárca, hogy a kutatóintézetekben fölhalmozott tudás a gyakorlatban hasznosuljon, és hazánk 20 millió ember számára tudjon élelmiszert termelni. Nagy István agrárminiszter és Gyuricza Csaba a NAIK főigazgatója gödöllői sajtótájékoztatón beszélt az agrárkutatás és -felsőoktatás jelentőségéről az ágazat hosszú távú fejlődésében.