0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 26.

A Bence-hegyi kilátó

Fejér megye legnagyobb erdőgazdálkodója, a VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. az erdészeti, vadászati és kereskedelmi feladatai mellett számos közjóléti beruházással járult hozzá a régió turisztikai vonzerejének növeléséhez. Legutóbb a Bence-hegyi kilátóval gazdagodott a környék.

Az erdőgazdaságnak a Velencei-tónál betöltött közjóléti szerepe hosszú évekkel ezelőtt, 1992-ben kezdődött, amikor a pákozdi Mészeg-hegyen megnyitotta a Pákozd-Sukorói Arborétumot, hogy kulturált üdülő-, ismeretterjesztő-, oktatási- és sportbázis jöjjön létre. Az arborétum a közelmúltban számos átalakuláson, fejlesztésen esett át, így a többi közt vadasparkkal gyarapodott és szabadidőközponttá nőtte ki magát. A társaságot a Velencei-tavi térség fejlesztése melletti elkötelezettsége állította még nagyobb kihívás elé, amikor úgy döntött, hogy hiánypótló, emblematikus kilátót épít a Bence-hegyen, ahonnan a lehető legszebb a rálátás a tóra.

A Miniszterelnökség és a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával a társaság a Velencei-tó és környéke, Váli völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanáccsal közösen 2014-ben építészeti ötletpályázatot írt ki kilátóra, amelyre összesen 156 terv érkezett. A pályaműveket szakmai zsűri értékelte és 2015 áprilisában három, összesen egymillió forinttal díjazott alkotást választottak ki: a Hello

Wood (I. díj), a Kruppa Gábor–Merkel Tamás páros (II. díj), illetve a kézdivásárhelyi Bartha Zoltán–Béres Csaba–Bozsó Barna hármas (III. díj) munkáját. Velence polgárai a lakossági szavazás alapján úgy döntöttek, hogy a három közül a Kruppa Gábor és Merkel Tamás által tervezett építményt szeretnék az egykori kilátó helyére megépíttetni.

Idézzük a zsűri véleményét a kilátóról: „Az elsődíjas pályaműhöz hasonlóan ezt a vasbeton építményt is organikus formavilág ihlette. Növényi vagy hüllőformára emlékeztető, kétágú fejezet: minden irányból másmilyen, de arányos és egyedi megoldást kínál a kilátó megformálásához. Kivitelezése igényes vasbeton építészetet vár el – mivel ez a karakter nem jelent még meg itthon, a kísérletet különösen nagyra értékelte a zsűri.”

Az új kilátó a VADEX Mezőföldi Zrt. kivitelezésében, a Velencei-tó térségében tervezett átfogó turisztikai fejlesztés során készült el, amely része a Bejárható Magyarország Programnak is, így a Velencei-tó környékének kiemelkedő turisztikai célpontjává, meghatározó létesítményévé válhat. Helyén korábban az egykori olajfúrótoronyból átalakított kilátó állt, az egyszerű, vasszerkezetű építményt azonban kikezdte az idő vasfoga, így 1988-ban elbontották. A helyiek által Nadapi kilátónak is nevezett hegytetőről gyönyörű körpanoráma nyílik a tóra és a környező településekre, Nadapra, Sukoróra, Kápolnásnyékre és Velencére.

A március 20-ától látogatható, pontosan 1848 centiméter magas (ezzel is tisztelegve a forradalom és szabadságharc előtt) építményre 118 lépcsőfokon sétálva juthatnak fel az érdeklődők. A kilátó alakja – ahogy azt a tervezők is megálmodták – többféle formát idéz: a kőből és csiszolt betonból készített építmény – attól függően, hogy melyik oldalát, milyen szögből nézzük – egyszerre emlékeztet a természeti formákra, az elemi erőkre, de láthatjuk azt szélfútta fának, hajlott levélkehelynek, vagy akár virágsziromnak is. A kilátó építészeti bravúrral kialakított kinyúló teraszáról megcsodálhatjuk a Velencei-tavat és annak környező településeit.

A kilátóhoz érkezőknek érdemes a terület egyéb látványosságait is felfedezni, például a 7 kilométerre található Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadasparkot, amely a térség és a budapesti agglomeráció népszerű kirándulóhelye. A kikapcsolódásra, tanulásra vágyók a belépőjegy megváltását követően felmehetnek a 15 méter magas Panoráma-kilátóba és végigmehetnek az 1300 méter hosszú Erdészeti Tanösvényen. A Tájmúzeumban a preparátumok és interaktív tájékoztató eszközök segítségével tanulhatnak a terület élővilágáról. Élő állatokkal (szarvasok, vaddisznók, muflonok, őzek, vadpulykák, fácánok) találkozhatnak testközelből a 2017-ben átadott vadasparkban és a madárröpténél. Sütésre és főzésre is van lehetőség a tűzrakó helyeknek és az erdei pihenőhelyeknek köszönhetően. Az óriás kalandjátszóteret kisebb és nagyobb gyermekek egyaránt kipróbálhatják. Az arborétum céges és családi napoknak is kiváló helyszíne, így akár célpontja lehet a kilátó meglátogatásával egybekötött csapatépítő programnak. (Nyitva tartás március közepétől november végéig.)

Szintén a közelben, az arborétum szomszédságában helyezkedik el a Katonai Emlékpark, amely a pénztárnál megvásárolható kombinált jeggyel is meglátogatható.

Az érdeklődők 15 perces sétával eljuthatnak a Bence-hegyi Borkert és Bormúzeumba is. (Nyitva tartás május és szep­tember között.) A látogatás összekapcsolható nyári strandolással vagy téli korcsolyázással is, ugyanis a Velencei-tó legkedveltebb szabadstrandjának helyet adó Velence Korzó mindössze 5 kilométerre található a kilátótól.

Forrás: A Mi Erdőnk