Back to top

Újdonságok a nemzetközi kertészeti technikában

Június 12. és 14. között szervezte meg harmadik alkalommal az amszterdami RAI rendezvényközpont a holland üvegház-építészeti és -technológiai szövetséggel közösen az európai kertészeti technológia-ipar fiatal, de évről évre rangosabb és nemzetközibb szakkiállítását, a GreenTech-et.

A GreenTech szakvásáron négy kategóriában díjazzák az újdonságokat, a legkorszerűbb kertészeti-technológiai fejlesztéseket. A szakértőkből álló zsűri az idén 22 jelölt közül választotta ki azt a négyet, amelyeket a legelőremutatóbb fejlesztéseknek ítél meg. Elsősorban a tudásátadást, a fenntarthatóságot és a takarékosságot díjazták.

A GreenTech szakvásáron az összes nevezett technológiai újdonságot fölvonultatták a GreenTech Innováció Sétányon, illetve működés közben is meg lehetett tekinteni azokat az Innováció Laborban.

Az idén 22 jelölt kertészeti technológia újdonság közül négy érdemelte ki a GreenTech innovációs díjait
Az idén 22 jelölt kertészeti technológia újdonság közül négy érdemelte ki a GreenTech innovációs díjait

A GreenTech a kertészeti technológia-ipar kétévente megrendezett nemzetközi találkozóhelye, amit 2014-ben rendeztek meg először a RAI Amsterdam Kongresszusi Központban. Társszervezője a holland üvegház-építészeti és -technológiai szövetség (AVAG). A szakvásár célja, hogy az európai kertészeti ipar „fellegvásárban”, Hollandiában elsőként mutassa be a „legforróbb” újdonságokat, találmányokat, fejlesztéseket. A háromnapos rendezvény az idén nagy sikerrel zárult. A 2016-os eseményhez képest mind a kiállítók, mind pedig a látogatók száma nőtt. Ez is azt bizonyítja, hogy a növényház-technológiai iparág világszerte feltörekvőben van. Az időpontot a szervezők úgy választották meg, hogy egybeessen a népszerű FlowerTrials szaporítóanyag-bemutatóval, amelyre a világ minden tájáról sok ezer szakember érkezik, hogy megismerje a legújabb fajtákat. A nagy sikerre való tekintette a GreenTech kertészeti technológiai szakvásárt ezentúl évente rendezik meg, 2019-ben június 11. és 13. között várja a látogatókat.

A legforróbb kertészeti technológiai újdonságokról a Kertészet és Szőlészet 28. számában olvashat.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2018/28 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szebb és főleg olcsóbb termények: a bolgárkertészek titka

Az 1800-as évek végén Magyarországra települt, nagyobb, szebb és főleg olcsóbb terményeik miatt sokszor utált bolgár kertészcsaládok sikerének egyik titka az öntözés volt.

Két héttel hamarabb érkezik az őszibarack

Kajszibarackból nagyon gyenge, őszibarackból pedig átlag alatti termés válható idén a kora tavaszi erős fagy miatt - mondta a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szakmai igazgatója, Hunyadi István.

Az idei magyar dinnyeszezon számokban - videó

Idén a görögdinnye várható termésmennyisége 192 ezer tonna lesz, mintegy 5 százalékkal kevesebb a tavalyinál. Pedig az éves dinnyefogyasztás 10 éve fejenként csak 8-9 kilogramm volt, míg mostanában 13-15 kilogrammot eszünk évente.

Növényvédelmi előrejelzés – jégverés után rezezzünk

Terjed az alma- és körtevarasodás, az almamoly folyamatosan rajzik, erősödött a vértetűfertőzés, az őszibarack pedig lisztharmatosodik. Sajnos jég is volt, az érintett ültetvényekben azonnal kezelni kell a sebeket, mielőtt fertőzés súlyosbítja a bajt.

Rohamosan terjednek a pettyesszárnyú muslicák

Rohamos tempóban terjedt el világszerte, és az idei enyhébb, csapadékosabb nyáron Magyarországon is jelentős károkat okozhat a bogyós gyümölcsökben a pettyesszárnyú muslica.

Mégsem tűnik el a magyar málna

Szomorú hírrel volt tele a magyar sajtó néhány napig: eszerint kiveszőfélben van hazánkból a málna. Venyimen rácáfolnak, ahol Rendkívül finom termést hoznak az új nemesítésű málnafajták.

FlowerTrials 2018 – élő katalógus

Azoknak az egynyári- és balkonnövény-termelőknek, akik követni szeretnék a legfrissebb trendeket, tilos kihagyni a FlowerTrials négy napját. A Németországban és Hollandiában 32 helyszínen mintegy 60 szaporítóanyag-termelő és nemesítő cég várta immár 15. alkalommal a szakmai közönséget.

Egyre népszerűbb ez az egészséges gyümölcs

Napjainkban az áfonya iránti kereslet folyamatosan növekszik, hiszen a gyümölcs amellett, hogy finom, egészséges is, jól illik az egészségtudatos táplálkozás alapanyagai közé. Jó tudni azonban, hogy hazánkban kevés helyen terem meg. A vásárlók megtévesztésének megakadályozása érdekében a Nébih fokozottan ellenőrzi a hazai boltokban és piacokon eladásra kínált áfonya származását.

Meggy-exportban verhetetlenek vagyunk

Nagyot nőtt tavaly a meggy kivitele, az idén ugyanakkor visszaesésre számíthatnak a termelők. Nemcsak nálunk, hanem a versenytársainknál is bőséges volt az idei termés, így a külföldi érdeklődés is alacsonyabb a friss magyar alapanyag iránt.

Egészségesek az iskolakerti talajok

2017 végétől 2018 elejéig immár harmadik alkalommal zajlottak le sikeresen az Iskolakert-hálózat kertjeinek talajvizsgálatai. A Nébih tanakajdi laboratóriumának szakemberei 9 iskolakert 2-2 talajmintáját analizálták. Az iskolakertek egyéni kiértékelést és javaslatokat is kapnak a talajjal kapcsolatos további teendőikről.