Back to top

Újdonságok a nemzetközi kertészeti technikában

Június 12. és 14. között szervezte meg harmadik alkalommal az amszterdami RAI rendezvényközpont a holland üvegház-építészeti és -technológiai szövetséggel közösen az európai kertészeti technológia-ipar fiatal, de évről évre rangosabb és nemzetközibb szakkiállítását, a GreenTech-et.

A GreenTech szakvásáron négy kategóriában díjazzák az újdonságokat, a legkorszerűbb kertészeti-technológiai fejlesztéseket. A szakértőkből álló zsűri az idén 22 jelölt közül választotta ki azt a négyet, amelyeket a legelőremutatóbb fejlesztéseknek ítél meg. Elsősorban a tudásátadást, a fenntarthatóságot és a takarékosságot díjazták.

A GreenTech szakvásáron az összes nevezett technológiai újdonságot fölvonultatták a GreenTech Innováció Sétányon, illetve működés közben is meg lehetett tekinteni azokat az Innováció Laborban.

Az idén 22 jelölt kertészeti technológia újdonság közül négy érdemelte ki a GreenTech innovációs díjait
Az idén 22 jelölt kertészeti technológia újdonság közül négy érdemelte ki a GreenTech innovációs díjait

A GreenTech a kertészeti technológia-ipar kétévente megrendezett nemzetközi találkozóhelye, amit 2014-ben rendeztek meg először a RAI Amsterdam Kongresszusi Központban. Társszervezője a holland üvegház-építészeti és -technológiai szövetség (AVAG). A szakvásár célja, hogy az európai kertészeti ipar „fellegvásárban”, Hollandiában elsőként mutassa be a „legforróbb” újdonságokat, találmányokat, fejlesztéseket. A háromnapos rendezvény az idén nagy sikerrel zárult. A 2016-os eseményhez képest mind a kiállítók, mind pedig a látogatók száma nőtt. Ez is azt bizonyítja, hogy a növényház-technológiai iparág világszerte feltörekvőben van. Az időpontot a szervezők úgy választották meg, hogy egybeessen a népszerű FlowerTrials szaporítóanyag-bemutatóval, amelyre a világ minden tájáról sok ezer szakember érkezik, hogy megismerje a legújabb fajtákat. A nagy sikerre való tekintette a GreenTech kertészeti technológiai szakvásárt ezentúl évente rendezik meg, 2019-ben június 11. és 13. között várja a látogatókat.

A legforróbb kertészeti technológiai újdonságokról a Kertészet és Szőlészet 28. számában olvashat.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2018/28 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Még nem kell félniük a hétvégi fagyoktól a gyümölcstermesztőknek

Aggódnak a gyümölcstermesztők. A héten volt olyan nap, amikor 15-17 C-fokot is mértek, de napközben országszerte is 8-10 C-fok körül alakult a hőmérséklet. A hétvégére viszont erős lehűlést jeleztek a meteorológusok. A bogyós gyümölcsök már elkezdtek hajtani, mi lesz így a növényekkel – kérdeztük Ledó Ferenctől FruitVeB elnökétől.

Egészséges függőség a kertészkedés

Ha egész életedben boldog akarsz lenni, kertészkedj, ajánlja a kínai mondás, mely szerint egy nap boldogsághoz elég berúgni, egy hónapnyihoz pedig megnősülni. A legújabb élettani kutatások alátámasztják ezt a régi nézetet. A kertészkedés az egyik legbiztosabb módja az egészség és a lelki nyugalom megőrzésének, amit már számos tudományos eredmény igazol.

A növénytermesztők most elmondhatják a véleményüket

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) kérdőíves felmérést indít a magyarországi szaporítóanyag-felhasználási szokások, stratégiák, választást segítő tényezők megismerése érdekében.

Rózsák Afrikából

Kenya a világ legnagyobb rózsa­exportőre. A Kenyai Virágiroda szerint az ország virágkertészeti ipara 2016-ban 890 millió USD bevétellel zárt.

Frissítették a génmódosított petúniák jegyzékét

Két évvel ezelőtt botrányt keltett szakmai körökben, amikor génmódosított narancsszínű petúnia tűnt fel számos uniós tagállamban. Az elmúlt két év a petúniaállomány GMO-fajtáktól való megtisztításáról szólt, a Nébih honlapján most elolvasható a GM-petúniák egyesített és frissített európai jegyzéke.

Időszerű növényvédelmi teendők a közterületeken

A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Pest megyei szervezete 2018-ban ismét összeállította a közterületi sorfák jegyzékét, a növényeket növényvédelmi igényük szerint is értékelték. A védekezésben pedig már most is vannak tennivalók.

Mogyoró: bujtványt vagy merisztéma-szaporításút?

Kissé megfeledkeztünk a kevésbé jelentős gyümölcsfajainkról, pedig véleményem szerint manapság mind nagyobb figyelmet érdemelnek. A mogyorófajtákat köztudottan bujtással szaporított gyökeres sarjakkal telepítették régen és Magyarországon még ma is. A világon azonban több új módszert is kifejlesztettek, amivel a mogyorótermesztés egyes problémái elkerülhetők.

Hol terem a legjobban a szamóca?

A mezőgazdaság sokat profitál a viráglátogató méhekből és más beporzó rovarokból. A bokorsávok és az erdőszélek pedig nagyon fontos élőhelyeik ezeknek az állatoknak. A kutatók most azt vizsgálják, hogyan hatnak ezek a cserjesávok, illetve azok közelsége az erdőszélhez a szamóca beporzóira.

Valentin-nap: még mindig a vörös rózsa a legnépszerűbb

A hazai virágüzletek forgalma megduplázódik Valentin-napkor, de még az azt követő pár napban is erős. Az utóbbi években február 14-én – az ilyenkor még külföldről behozott – vörös rózsa mellett egyre több fogyott a piros, pink és bordó színűből, illetve divatba jött a nárcisz és a jácint – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből.

Nyitnikék magbörze Rákosmentén

Első ízben, hagyományteremtő szándékkal szervezte meg a Budapesti Kertbarát Szövetség a Nyitnikék vetőmag- és szaporítóanyag börzét rákoskeresztúri Vigyázó Sándor Művelődési Házban. A rendezvényen a résztevők előadásokon gyarapíthatták tudásukat, vetőmagot és szaporítóanyagot cserélhettek és vásárolhattak, illetve növényvédelmi szaktanácsokat is kaphattak.