Back to top

Újdonságok a nemzetközi kertészeti technikában

Június 12. és 14. között szervezte meg harmadik alkalommal az amszterdami RAI rendezvényközpont a holland üvegház-építészeti és -technológiai szövetséggel közösen az európai kertészeti technológia-ipar fiatal, de évről évre rangosabb és nemzetközibb szakkiállítását, a GreenTech-et.

A GreenTech szakvásáron négy kategóriában díjazzák az újdonságokat, a legkorszerűbb kertészeti-technológiai fejlesztéseket. A szakértőkből álló zsűri az idén 22 jelölt közül választotta ki azt a négyet, amelyeket a legelőremutatóbb fejlesztéseknek ítél meg. Elsősorban a tudásátadást, a fenntarthatóságot és a takarékosságot díjazták.

A GreenTech szakvásáron az összes nevezett technológiai újdonságot fölvonultatták a GreenTech Innováció Sétányon, illetve működés közben is meg lehetett tekinteni azokat az Innováció Laborban.

Az idén 22 jelölt kertészeti technológia újdonság közül négy érdemelte ki a GreenTech innovációs díjait
Az idén 22 jelölt kertészeti technológia újdonság közül négy érdemelte ki a GreenTech innovációs díjait

A GreenTech a kertészeti technológia-ipar kétévente megrendezett nemzetközi találkozóhelye, amit 2014-ben rendeztek meg először a RAI Amsterdam Kongresszusi Központban. Társszervezője a holland üvegház-építészeti és -technológiai szövetség (AVAG). A szakvásár célja, hogy az európai kertészeti ipar „fellegvásárban”, Hollandiában elsőként mutassa be a „legforróbb” újdonságokat, találmányokat, fejlesztéseket. A háromnapos rendezvény az idén nagy sikerrel zárult. A 2016-os eseményhez képest mind a kiállítók, mind pedig a látogatók száma nőtt. Ez is azt bizonyítja, hogy a növényház-technológiai iparág világszerte feltörekvőben van. Az időpontot a szervezők úgy választották meg, hogy egybeessen a népszerű FlowerTrials szaporítóanyag-bemutatóval, amelyre a világ minden tájáról sok ezer szakember érkezik, hogy megismerje a legújabb fajtákat. A nagy sikerre való tekintette a GreenTech kertészeti technológiai szakvásárt ezentúl évente rendezik meg, 2019-ben június 11. és 13. között várja a látogatókat.

A legforróbb kertészeti technológiai újdonságokról a Kertészet és Szőlészet 28. számában olvashat.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2018/28 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Melyik a legszebb dió?

Először rendeznek Országos Dió Szépségversenyt Somogyapátiban a Diós Kertvendéglőben, ahol évek óta Diófesztivált tartanak. A bírálatra bárki beküldheti szépnek, értékesnek vélt gyümölcseit október 1-6. közt a Diós Kertvendéglőbe. A minták számától függően több zsűri bírálja el szakmai szempontok szerint a diófajtákat, az eredményhirdetésre október 6-án, szombaton 14 órakor kerül sor.

Növényvédelmi előrejelzés – mindenki a moníliára panaszkodik

Zajlik a szőlő- és gyümölcsszüret, de már a következő idényre is gondolni kell, egyebek között azzal, hogy nem hagyjuk a fán a moníliás termést, és szükség esetén őszi olajos lemosó permetezést is bevetünk. Puszpángmoly-fronton sem árt az éberség.

Nagy István: sürgető a technológia- és gondolkodásbéli változás

Nagy István agrárminiszter is részt vett az Agrárközösség által szervezett innovációs bemutató és gazdanapon, amelynek megnyitóján úgy fogalmazott: olyan kihívásokkal kell szembenéznünk, amikre néhány éve azt hittük, leghamarabb évtizedek múlva lehetnek csak esedékesek.

Több mint 2 hektárral bővíti palántanevelő-felületét az Árpád-Agrár Zrt.

A szentesi Árpád-Agrár Zrt. az elmúlt néhány évben egymás után építette korszerű, termálvíz-fűtésű hajtatóházait. Decemberi átadással pedig összesen 22 ezer négyzetméterrel bővül a palántanevelő ágazata a szegvári telephelyén. A beruházás segíthet abban, hogy az országosan megnövekedett hajtatófelület miatti nagyobb palántaigényt minél nagyobb arányban itthonról elégítsük ki.

Bérelhető babérok

A babérról legtöbbünknek a győztesek jutalmául adott koszorú vagy a karakteres konyhai fűszer jut az eszébe. A babérból azonban elegáns dísznövény is nevelhető, amit akár királyi esküvőkre is bérbe lehet venni.

Ha a fele védett, az egész védett

Hatékonyan vissza lehet szorítani a burgonya fitoftórás betegségét, ha regionális szinten megszervezik, melyik parcellákon teremjenek rezisztens fajták. A teljes régió akkor tekinthető kellően védettnek, ha összességében a termőterület ötven százalékán fitoftórarezisztens burgonyát ültetnek – állítja doktori disszertációjában a Wageningen Egyetem kutatója, Francine Pacilly.

Virágba borultak a szilvafák a kaposmérői háznál

A kaposmérői férfi háza előtt az összes szilvafa virágba borult. A nem mindennapi jelenség a kellemes időjárásnak köszönhető.

Növényvédelmi előrejelzés – gyorsan a szőlőszürettel

Szeptember első napjaiban gyökeresen megváltozott az időjárás a korábbi időszakhoz képest: a Dunántúlon és Közép-Magyarországon néhány nap alatt a sokévi átlag másfél-kétszerese hullott csapadékból, helyenként jéggel társulva, ami a szüret alatti gyümölcsösöket és szőlőt károsította. Csapadékos vidékeken a szőlőt a szürkepenészes rothadás, a gyümölcsféléket pedig a gyümölcsmonília-fertőzés veszélyezteti, különösen a jégjárta helyeken.

Áfonyát konténerben

Hazánkban csak néhány körülhatárolt terület alkalmas a savanyú talajt és kiegyenlített, hűvös, csapadékos klímát kedvelő áfonya számára. Fák árnyékában azonban bárhol termeszthetjük nagy konténerben, ehhez adunk tanácsokat.

Külföldön is nagyon keresett a jó minőségű, magyar dió

A dió termesztése a gazdálkodók körében egyre népszerűbb, termőterülete évről évre dinamikusan növekszik, mostanra elérte a 7130 hektárt, az átlagos termés pedig az utóbbi években megközelítette a tízezer tonna héjas diót – hangzott el a Lengyeltótiban megtartott dió szakmai konferencián.