Back to top

Újdonságok a nemzetközi kertészeti technikában

Június 12. és 14. között szervezte meg harmadik alkalommal az amszterdami RAI rendezvényközpont a holland üvegház-építészeti és -technológiai szövetséggel közösen az európai kertészeti technológia-ipar fiatal, de évről évre rangosabb és nemzetközibb szakkiállítását, a GreenTech-et.

A GreenTech szakvásáron négy kategóriában díjazzák az újdonságokat, a legkorszerűbb kertészeti-technológiai fejlesztéseket. A szakértőkből álló zsűri az idén 22 jelölt közül választotta ki azt a négyet, amelyeket a legelőremutatóbb fejlesztéseknek ítél meg. Elsősorban a tudásátadást, a fenntarthatóságot és a takarékosságot díjazták.

A GreenTech szakvásáron az összes nevezett technológiai újdonságot fölvonultatták a GreenTech Innováció Sétányon, illetve működés közben is meg lehetett tekinteni azokat az Innováció Laborban.

Az idén 22 jelölt kertészeti technológia újdonság közül négy érdemelte ki a GreenTech innovációs díjait
Az idén 22 jelölt kertészeti technológia újdonság közül négy érdemelte ki a GreenTech innovációs díjait

A GreenTech a kertészeti technológia-ipar kétévente megrendezett nemzetközi találkozóhelye, amit 2014-ben rendeztek meg először a RAI Amsterdam Kongresszusi Központban. Társszervezője a holland üvegház-építészeti és -technológiai szövetség (AVAG). A szakvásár célja, hogy az európai kertészeti ipar „fellegvásárban”, Hollandiában elsőként mutassa be a „legforróbb” újdonságokat, találmányokat, fejlesztéseket. A háromnapos rendezvény az idén nagy sikerrel zárult. A 2016-os eseményhez képest mind a kiállítók, mind pedig a látogatók száma nőtt. Ez is azt bizonyítja, hogy a növényház-technológiai iparág világszerte feltörekvőben van. Az időpontot a szervezők úgy választották meg, hogy egybeessen a népszerű FlowerTrials szaporítóanyag-bemutatóval, amelyre a világ minden tájáról sok ezer szakember érkezik, hogy megismerje a legújabb fajtákat. A nagy sikerre való tekintette a GreenTech kertészeti technológiai szakvásárt ezentúl évente rendezik meg, 2019-ben június 11. és 13. között várja a látogatókat.

A legforróbb kertészeti technológiai újdonságokról a Kertészet és Szőlészet 28. számában olvashat.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2018/28 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A marha nem csak steaknek jó

A mázsás állatok nem csak a tányérunkon végezhetik a vágás után. Manapság, a mindennapi élet során használt tárgyaink nagy része mesterséges alapanyagokból készül. Azonban akad néhány olyan termék, amely természetes, állati nyersanyagokat használ fel.

Flower Power Keukenhofban

A „virágok erejével” ünnepli a Hollandia legnépszerűbb tulipánparkja fennállásának 70. évfordulóját 2019-ben. Élénk színek, hippik, béke és popzene. A hatvanas és hetvenes évek fordulójának életérzése, a vietnámi háborúval szembeni passzív ellenállás jelképe, a Flower Power a tematikája a jövő évi hagymakiültetéseknek a Keukenhof virágparkban.

Gesztenye és aszalt szilva

A gesztenyére keresleti piac van, az árak folyamatosan emelkednek, érdemes termelni - hangzott el a Pölöskén tartott aszalt szilva és gesztenye szakmai napon. Gesztenyéből jelenleg mintegy 300-400 hektárnyi területen körülbelül 1000 tonna terem az országban.

Testünk őrei, a bioflavonoidok a fiatalság titkát rejtik

A citrusfélékben is megtalálható bioflavonoidok nemcsak a gyümölcsök és fűszerek ízét adják, de sejtjeink felett is őrködnek. Antioxidáns hatásuk pedig segít megőrizni a bőr fiatalságát.

Örökölt örökzöldek

Keskeny kis szerpentinen kapaszkodunk föl a Badacsonyörs fölött magasodó Örsi-hegyre, ahol az ország egyetlen teraszos arborétuma található. A világ minden tájáról származó örökzöld különlegességek élnek itt, gyűjteményüket a Folly család négy generációja hozta létre, gyarapította, őrizte és fejleszti a mai napig is.

Franciaország betiltja a metám-nátriumot

A francia élelmiszerbiztonsági, környezetvédelmi és foglalkozás-egészségügyi kormányügynökség az emberi egészségre és a környezetre ártalmasnak nyilvánította, és javasolta a metám-nátrium hatóanyagú készítmények forgalmazásának betiltását, miután Nyugat-Franciaországban több gazdálkodó, illetve a gazdaságok szomszédságában lakó emberek légúti mérgezést szenvedtek a hatóanyag használata után.

Őshonos fákra cserélik az invazívakat Pécsen

A Tettye környékén bálványfákat vágtak ki. A fák ugyan egészségesek voltak, azonban inváziós fajnak számítanak, így egy kormányrendelet értelmében irtani kell őket. A város azonban gondoskodik a pótlásukról ott, ahol szükséges: helyükre őshonos fafajok kerülnek.

Foltosszárnyú muslica szamócában

Hazánkban is mind nagyobb gondot okoz a nemrégiben megtelepedett foltosszárnyú muslica kártétele. A Magyarországon is tevékenykedő holland szaktanácsadó, Klaas Plas tanácsait adjuk közre szamócatermesztőknek. Európában mindenütt terjed a kártevő, és az érőfélben lévő, ép gyümölcsöt károsítja. Szamócában különösen nehezen vehető észre, csak a szedéskor könnyen nyomódó gyümölcsök árulkodnak róla.

Az arborétum a második otthona

Vérbeli kiránduló izgalmával és ezernyi kérdéssel érkezem az Agostyáni Arborétumba. Amint belépek a nagy székely kapun, a csönd magával ragad. A lombok árnyékában közelítek a kicsi faházikó felé, ahol Rozmann Hajnalka mindig mosolygós arca fogad. Mint vendéget a házigazda köszönt, ő az arborétum vezetője.

A növényorvosokon is múlik a mezőgazdaság jövője

Az élelmiszer-biztonság kulcsa a növényorvos szlogennel rendezték meg a XIII. Növényorvos Napot, ahol a résztvevők nagy tapssal fogadták annak bejelentését, hogy a növényorvosok szaktudását, munkájuk jelentőségét szakmai doktori címmel tervezik elismerni. Elvárás ugyanakkor, hogy olyan fenntartható növényvédelmet folytassunk, ahol az utolsó megoldás a növényorvosi vény kiállítása.