Back to top

Mit tegyünk, ha malacunkat „megüti a guta”?

Ebben az időszakban gyakori, hogy romlik a termelőképesség, szaporodásbiológiai zavarok jelentkezhetnek és nő az elhullások száma. A sertések alkatuknál fogva különösen érzékenyek a hőstresszre.

A hőstressz jelei

Hosszan tartó, nagy melegben az állat anyagcseréje felgyorsul, emelkedik a légzésszám, nő az ivóvíz- felvétel, melynek hatására fokozódik a vizelet és bélsár ürítés, ennek következtében ásványianyag és elektrolit hiány léphet fel.

A hőstressz szaporodásbiológiai zavarokat is okozhat. A termékenyülés jelentősen visszaeshet akár 20 százalékra.

Ez komoly gondot jelenthet a gazdáknak, hiszen a haszon szempontjából nem mindegy, hogy hány malac születik és ezekből mennyi kerül vágósorba. Kocáknál a vemhesség korai szakaszában és a szoptatás ideje alatt keletkező hőstressz növeli az embrió elhalásokat és csökkenti az anyák takarmányfelvételét, ezáltal romlik a kondíciójuk. 20 ⁰C felett akár 1,5 százalékkal csökkenhet a takarmányfelvétel minden egyes hőmérséklet emelkedésre. Kan esetében pedig romlik az ondó minősége, a here kedvezőtlen hőszabályozása miatt.

Hogyan védhetjük meg állatainkat a hőstressz okozta károktól?

Tartástechnológiai szempontból fontos a megfelelő belmagasságú, jól szellőztethető épület kialakítása.

Jó szolgálatot tehet a szoptató kocáknál a permetezés, amit párakapuk kialakításával érhetünk el.

Érdemes az állománysűrűséget csökkenteni, hiszen a nagy melegben fokozott a hőleadás, az állatok gyakorlatilag egymást „fűtik”.

Nagy szolgálatot tehetünk sertéseinkért, ha a folyamatos hideg ivóvíz adagolása mellett módosítjuk a takarmányozásukat. Érdemes a takarmányt savanyítani, és nedves granulált formában etetni. A takarmánykeverék összeállításakor a nyersrost és nyersfehérje arányát csökkenteni kell, az energiát pedig emelni. Utóbbit zsírok és olajok kiegészítő adagolásával érhetjük el. A vitamin és ásványi anyag kiosztást is célszerű megemelni. A fokozott vizelet ürítés miatt fontos a nátrium és kálim pótlása. A-, E- és C- vitaminból pedig 1,5- 2-szeres emelés javasolt.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Megrohamozták a magyar pavilont a torinói ízfesztiválon

Hatalmas érdeklődés fogadta Magyarország standját és az ott kiállított minőségi termékeket a Slow Food mozgalom gasztronómiai örökség megőrzésének szentelt nemzetközi fesztiválján Torinóban, amelyet a hétfői zárónapig az becslések szerint mintegy másfél millióan keresnek fel.

A marhahúsfogyasztás népszerűsítése a cél

A marhatartásnak hagyománya volt Zalában is, de a rendszerváltást követően ez a helyzet az egész országban megváltozott. Az utóbbi években azonban növekszik az állattenyésztés volumene, azon belül is kimagasló a húsmarhatartás jelentősége. A közelmúltban a megyében tartott regionális szakmai napot a Magyar Charolais Tenyésztők Egyesülete.

Hogy kerülhetjük el a tollcsipkedést a baromfiudvarban?

A háztáji baromfitartóknak gyakori problémát okoz, hogy az állatok csipkedik egymást, olyannyira, hogy akár a testfelület jelentős részén tollhiányos állapot alakul ki, s komoly sebek is keletkezhetnek. A tollcsipkedés leggyakrabban két okra vezethető vissza.

Nébih farm a belvárosban

Két új városrésszel bővíti a MiniPoliszt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A hatóság egyúttal bekapcsolódik az interaktív kiállítás élménypedagógiai programjaiba is. E csatlakozásnak köszönhetően a jövőben a felelős állattartásról, az állatorvosi hivatásról, az élelmiszerlánc-biztonságról vagy éppen az erdőtűz-megelőzésről is tanulhatnak az érdeklődő gyermekek.

A darázsölyvek is később vonultak

Az utóbbi hetek feltűnően meleg időjárása a madarak viselkedését is megváltoztatta. A legtöbb tőlünk vonuló tollas a megszokottnál később indult a hosszú utazásra, de északról sem jelentek meg idejében tömegesen a Kárpát-medencébe a szokásosan ősz közeledtével érkezők. Így még az elmúlt hetekben is megfigyelhetünk olyan fajokat – például a darázsölyvet –, melyek nálunk költenek, de télire elvándorolnak.

Sánta tehenek a platón

Hogy elég egészséges-e egy marha a szállításhoz attól függ, hogy kinek kell róla dönteni. Az Aarhus Egyetem tudósai azt kutatták, hogyan ítélik meg a marhák szállíthatóságát az állattartók, a sofőrök illetve az állatorvosok. Kísérletükben megkérték a három csoport képviselőit, hogy a szarvasmarhákról készült videók alapján értékeljék az állatok sántaságát, illetve hogy szállítható-e még az adott jószág.

Sorra nyeri kutyáival a nemzetközi versenyeket

Franciaországban rendezett, nemzetközi kutyakiállításon szerzett első helyezést a hónap elején Chloe nevű kutyájával a kisterenyei Verebélyi Orsolya. A tizenkét, gyönyörű bordeaux-i dogból álló tenyészet tulajdonosa beszélt az ebekkel való mély kapcsolatáról, a versenyekre való felkészítésről és a külföldi megmérettetéseken átélt ­izgalmakról.

Informatika az istállóban

„Az informatika rendszerekben, míg a gazdálkodó megoldásokban gondolkodik”- hívta fel a figyelmet Kövesdi József. Az Okosfarm Kft. ügyvezetője hozzátette, informatikai kultúrát kell teremteni a mezőgazdaságban.

A húsuk is egészségesebb: a csillagfürt, mint nyúltakarmány

A jelen és a jövő mezőgazdaságának egyik legnagyobb kihívása, hogy bolygónk növekvő népességének megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékot biztosítson, úgy, hogy közben a természeti erőforrásokat is megóvja. A Föld növekvő népességének élelmiszerszükségletét egyre csökkenő földterületen kell előállítani.

Tizenegy ország tiltotta ki a belga sertéshúst

Az afrikai sertéspestis miatt tizenegy Európai Unión kívüli ország függesztette fel a sertéshús importját Belgiumból - közölte a Le Soir című belga napilap szerdán.