Back to top

Mit tegyünk, ha malacunkat „megüti a guta”?

Ebben az időszakban gyakori, hogy romlik a termelőképesség, szaporodásbiológiai zavarok jelentkezhetnek és nő az elhullások száma. A sertések alkatuknál fogva különösen érzékenyek a hőstresszre.

A hőstressz jelei

Hosszan tartó, nagy melegben az állat anyagcseréje felgyorsul, emelkedik a légzésszám, nő az ivóvíz- felvétel, melynek hatására fokozódik a vizelet és bélsár ürítés, ennek következtében ásványianyag és elektrolit hiány léphet fel.

A hőstressz szaporodásbiológiai zavarokat is okozhat. A termékenyülés jelentősen visszaeshet akár 20 százalékra.

Ez komoly gondot jelenthet a gazdáknak, hiszen a haszon szempontjából nem mindegy, hogy hány malac születik és ezekből mennyi kerül vágósorba. Kocáknál a vemhesség korai szakaszában és a szoptatás ideje alatt keletkező hőstressz növeli az embrió elhalásokat és csökkenti az anyák takarmányfelvételét, ezáltal romlik a kondíciójuk. 20 ⁰C felett akár 1,5 százalékkal csökkenhet a takarmányfelvétel minden egyes hőmérséklet emelkedésre. Kan esetében pedig romlik az ondó minősége, a here kedvezőtlen hőszabályozása miatt.

Hogyan védhetjük meg állatainkat a hőstressz okozta károktól?

Tartástechnológiai szempontból fontos a megfelelő belmagasságú, jól szellőztethető épület kialakítása.

Jó szolgálatot tehet a szoptató kocáknál a permetezés, amit párakapuk kialakításával érhetünk el.

Érdemes az állománysűrűséget csökkenteni, hiszen a nagy melegben fokozott a hőleadás, az állatok gyakorlatilag egymást „fűtik”.

Nagy szolgálatot tehetünk sertéseinkért, ha a folyamatos hideg ivóvíz adagolása mellett módosítjuk a takarmányozásukat. Érdemes a takarmányt savanyítani, és nedves granulált formában etetni. A takarmánykeverék összeállításakor a nyersrost és nyersfehérje arányát csökkenteni kell, az energiát pedig emelni. Utóbbit zsírok és olajok kiegészítő adagolásával érhetjük el. A vitamin és ásványi anyag kiosztást is célszerű megemelni. A fokozott vizelet ürítés miatt fontos a nátrium és kálim pótlása. A-, E- és C- vitaminból pedig 1,5- 2-szeres emelés javasolt.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ritka, mint a fehér bivaly?

Október végén hófehér, kis bivaly született a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban, a Kis-Balatonon található Zalaváron. A szokatlan színű borjú egyelőre az anyja mellől szemléli a világot.

Jövőre drágul a baromfi

A fogyasztók számára jó hír, hogy idén karácsonykor nem lesz drágább a az ünnepi asztalra szánt pulyka, és általában sem emelkednek a baromfihús és készítmények árai. A rossz hír, hogy 2019-től ezek a termékek drágulnak és nem is kevéssel.

Díjazott takarmánykeverő és -kiosztó

A takarmányozás napi feladatait több cég is komoly fejlesztésekkel próbálja megkönnyíteni. A robotizáció ezen a területen már jó ideje megjelent, a fejlesztők évről-évre izgalmas újításokkal jelennek meg a szakmai rendezvényeken.

A méheket pusztítja az atka, sok az üres kaptár Tolna megyében

A hosszan tartó meleg őszi napoknak nem örültek a megye méhészei. Attól tartanak ugyanis, hogy a kaptárakban a téli időszakra szánt mézkészlet idő előtt elfogyhat. Az idei év amúgy is sok bosszúságot okozott a termelőknek. A méztermés közepesre sikerült, az atkás betegség pedig sok kaptárt meggyérített.

Állatorvoslás és vállalkozás

Az állatorvosi pályán is mind nagyobb szükség van a szaktudás mellett üzletviteli ismeretekre. E felismerés jegyében rendezte meg december 17-én a 12. Praxismenedzsment konferenciát az Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft. az Állatorvostudományi Egyetemen (ÁTE).

Tovább terjedt az ASP

Újabb Bihar megyei településeken mutatta ki az afrikai sertéspestis kórokozóját a romániai állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági szakhatóság – közölte hétfőn az Agerpres hírügynökség.

Kevés a biogazda Magyarországon

Miközben az ökológiai gazdálkodásra alkalmas táblák összterülete egyre nagyobb, a biogazdaságokban tartott jószágok száma több fajta esetében jelentősen visszaesett az utóbbi időben.

„Méhcsípés-terápia” Kairóban

Ezerszámra tenyészti a méheket Omar Abulhassan Kairó külvárosában – de nem a méz, hanem a méreg miatt.

Az „akváriumi halak királya”, a vitorlás

Akinek megfelelő méretű az akváriuma, annak bizton ajánlható a vitorláshal. Ma már szinte minden állatkereskedésben beszerezhető, gondozása egyszerű és több változata is ismert. Ám nem volt mindig így.

Nehogy kártérítést kelljen fizetnünk! A lótartás árnyoldalai

Az állattartás nemcsak örömet okoz vagy hasznot hajt az állattartónak, hanem felelősséggel is jár. A állatokkal kapcsolatos jogi felelősség egy olyan örökzöld téma, amihez többször vissza kell térnünk, mivel Kistermelők Lapjának olvasói is keresnek minket ebbe a körbe tartozó konkrét kérdésekkel.