Back to top

Mit tegyünk, ha malacunkat „megüti a guta”?

Ebben az időszakban gyakori, hogy romlik a termelőképesség, szaporodásbiológiai zavarok jelentkezhetnek és nő az elhullások száma. A sertések alkatuknál fogva különösen érzékenyek a hőstresszre.

A hőstressz jelei

Hosszan tartó, nagy melegben az állat anyagcseréje felgyorsul, emelkedik a légzésszám, nő az ivóvíz- felvétel, melynek hatására fokozódik a vizelet és bélsár ürítés, ennek következtében ásványianyag és elektrolit hiány léphet fel.

A hőstressz szaporodásbiológiai zavarokat is okozhat. A termékenyülés jelentősen visszaeshet akár 20 százalékra.

Ez komoly gondot jelenthet a gazdáknak, hiszen a haszon szempontjából nem mindegy, hogy hány malac születik és ezekből mennyi kerül vágósorba. Kocáknál a vemhesség korai szakaszában és a szoptatás ideje alatt keletkező hőstressz növeli az embrió elhalásokat és csökkenti az anyák takarmányfelvételét, ezáltal romlik a kondíciójuk. 20 ⁰C felett akár 1,5 százalékkal csökkenhet a takarmányfelvétel minden egyes hőmérséklet emelkedésre. Kan esetében pedig romlik az ondó minősége, a here kedvezőtlen hőszabályozása miatt.

Hogyan védhetjük meg állatainkat a hőstressz okozta károktól?

Tartástechnológiai szempontból fontos a megfelelő belmagasságú, jól szellőztethető épület kialakítása.

Jó szolgálatot tehet a szoptató kocáknál a permetezés, amit párakapuk kialakításával érhetünk el.

Érdemes az állománysűrűséget csökkenteni, hiszen a nagy melegben fokozott a hőleadás, az állatok gyakorlatilag egymást „fűtik”.

Nagy szolgálatot tehetünk sertéseinkért, ha a folyamatos hideg ivóvíz adagolása mellett módosítjuk a takarmányozásukat. Érdemes a takarmányt savanyítani, és nedves granulált formában etetni. A takarmánykeverék összeállításakor a nyersrost és nyersfehérje arányát csökkenteni kell, az energiát pedig emelni. Utóbbit zsírok és olajok kiegészítő adagolásával érhetjük el. A vitamin és ásványi anyag kiosztást is célszerű megemelni. A fokozott vizelet ürítés miatt fontos a nátrium és kálim pótlása. A-, E- és C- vitaminból pedig 1,5- 2-szeres emelés javasolt.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Haszongalambok takarmányozása (2. rész) - Takarmány-kiegészítők és természetes anyagok

Húsgalambjaink takarmányozásában az ásványi kiegészítők közül a konyhasó használata a leggyakoribb, mint erről már korábban is említést tettünk. Fontos a só tisztasága, és mivel nedvszívó anyag, gyorsan csomósodik. A galambok elé tett sóban előforduló sócsomók akár sómérgezést is okozhatnak.

Robot cowboy segít terelni a marhákat - videóval

Az USA egyik nagy marhavágóhídján egy robot is munkába állt. A távirányítású masina feladata, hogy az emberek munkáját biztonságosabbá tegye – elvégre napi 5000 darab, 600 kilónál is nehezebb marhát kell megmozgatniuk.

Kasztrálás csak teljes érzéstelenítéssel

Németországban 2021-től tilos lesz teljes érzéstelenítés nélkül állatokat kasztrálni. A 2018. decemberében elfogadott új törvény az eddigi legnagyobb lépés, amit az EU tett a malacok kasztrálásának befejezése felé.

Ha kistermelőktől vásárolna, ezt az oldalt önnek találták ki

Nem szükséges többé zord téli időben a termelői kispiacon dideregni. Egy vállalkozó kedvű szegedi könyvelő egyszerű megoldása segítségével jóval könnyebben találkozhatnak a kistermelők és vevőik. A Microker új térképes kereső alkalmazása segít a termelőknek és a vevőknek egymásra találni.

Idén is lesz állásbörze az állatorvosoknak

A tavalyi első, állatorvosoknak szóló állásbörze sikerén felbuzdulva újabb, potenciális munkáltatóknak és lelkes pályakezdőknek szóló eseményt szerveznek idén is az Állatorvostudományi Egyetemen.

Kutyamentés Dél-Koreában

Dél-koreai állatvédő aktivisták akciót szerveztek kétszáz kutya megmentéséért. A derék négylábúakat ugyanis a koreai hagyományoknak megfelelően vendéglők étlapjaira szánták.

Nő az állatorvosi praxisok száma

Egyre több cég nyújt állatorvosi szolgáltatásokat, míg 2015-ben 866 vállalkozás jelölte meg fő tevékenységeként az állategészségügyi ellátást, addig számuk tavaly elérte a 881-et az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint.

Sok lúd disznót győz?

Miközben a baromfi ára emelkedett, a sertés termelői ára 10 százalékkal volt alacsonyabb az elmúlt évben, mint egy évvel korábban – derül ki a KSH tájékoztatójából.

Tejminőséget javító takarmánykiegészítő

Az A-One Danmark vállalkozás új terméke egy olyan takarmánykiegészítő, aminek a használatával kimutathatóan emelkedik a föcstejben található antitestek száma, a laktáció későbbi szakaszában pedig magasabb lesz a koca tejének laktóz- és zsírtartalma.

Ártalmatlan faj megtévesztő külsővel: a vörös királysiklók

A vörös királysiklók (Lampropeltis triangulum sinaloae) kis méretüknek és feltűnő színezetüknek köszönhetően a terráriumok gyakori és népszerű lakói. Első ránézésre talán nem is gondolnánk, hogy a kirívó kültakaró valójában az álcázást szolgálja.