Back to top

Az olasz borok idén is letarolják a világot

A tavalyi évhez képest 2018-ban várhatóan 15 százalékkal több bor készül Olaszországban. Összesen 49 millió hektoliter borral Olaszország megőrzi vezető szerepét a világ borpiacán.

A 15 százalékos növekedés arányban van az elmúlt évek átlagával – derül ki abból a tanulmányból, melyet az ISMEA (egy olasz agrárgazdasági és piackutató intézet) és az olasz borászok szövetsége publikált.

Az ISMEA ügyvezető igazgatója, Raffaele Borriello úgy gondolja, hogy az idei növekedés segít az olasz bortermelőknek kilábalni a tavalyi krízisből.

Itthon is emlékezhetünk rá, hogy 2017 elején egész Európában kései fagyok tizedelték a szőlőtőkéket, később az aszály szárította ki a földeket. Ennek hatásra 26 százalékkal esett vissza az olasz bortermelés.

2017-ben így 42,5 millió hektoliteres eredményt ért el az ágazat Olaszországban, idén ehhez képest 15 százalékkal több bort, 49 millió hektolitert várnak az elemzők.

Visszaesett az export

Mivel az év elején kevesebb bor volt elérhető, ráadásul az árak is nőttek, a világ borexportjában 10 százalékos csökkenés volt tapasztalható. Májusig az németek és a britek is kevesebb olasz bort vásároltak, ráadásul Franciaország átvette a vezető szerepet Olaszországtól legalábbis, mint a legnagyobb Amerikai borexportőr.

Az ISMEA előrejelzése szerint, mivel 2018-ban sokkal jobb évet zárnak az ágazati szereplők, ez az export mértékén is meg fog látszani, mely elérheti összértékben a 6 milliárd eurót is az év végéig. 2019-re az olasz piackutató további mennyiségi növekedést vár, melynek értéke elérheti az 50 millió hektolitert is.

Amennyiben a fenti adatok az év végén beigazolódnak, úgy Olaszország idén is megőrzi vezető szerepét a világ borpiacán

– annak ellenére, hogy Franciaországban (46,1 millió hektoliter) és Spanyolországban (43 millió hektoliter) is jelentős növekedésről számoltak be.

Forrás: 
esmmagazine.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mit tudnak a szőlőkombájnok?

A szőlőkombájnon belül különböző szállítóberendezések mozgatják az anyagot. A vízszintes irányú szállítást szállítószalagok, kaparószalagok, a ferde és függőleges irányú anyagmozgatást nyitott vagy zárt házban futó kaparóelemes, rekeszes szállítószalagok, illetve serleges felvonók biztosítják. A szállítóberendezések rendszert képeznek, a szállítás végpontja a gyűjtőtartály.

Agrárvonatkozású miniszteri rendeletek módosulnak októberben

A Magyar Közlönyben 2018. október 11-én megjelent a 30/2018. (X.11.) AM rendelet az egyes agrártárgyú miniszteri rendeletek módosításáról. A NAK elemzése következik:

Növényvédelmi előrejelzés – jön a mezei pocok

A mezei pocok ez idáig sem a szántóföldön, sem pedig a gyümölcsös ültetvényekben nem okozott gondot. Most azonban fordulat állt be, mindenütt aktivizálódását lehet megfigyelni. Jelentős, gócos kolóniák alakultak ki a füvesített sorközökben, ahol semmi sem gátolja a szaporodását.

Mindig úttörő volt a Varga Pincészet

Nem hiányzott a vállalkozó szellem Varga Péter családjából, derült ki az egyik legnagyobb hazai borászat, a Varga Pincészet 25 évét bemutató sajtótájékoztatón. A cégtulajdonos az első hazai magánvállalkozók között volt, és már gyakorlottként vásárolta meg a Badacsonyi Állami Gazdaság pincészetét, hogy negyedszázad alatta legnagyobb hazai borászattá fejlessze.

Élénkülnek a magyar-kínai agrárkapcsolatok

Nagy István az Agrárminisztériumban fogadta a Kínai Népi Gyűlés Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottságának delegációját. A találkozó során a felek a Magyarország és Kína agrárkapcsolatait érintő aktuális kérdéseket vitatták meg.

A magyar bor a külföldi turisták kedvence

Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy 850 palack bor fogy el egyetlen nap alatt a budapesti repülőtér duty-free üzleteiben. Késői szüretelésű tokaji édes fehérborból fogy a legtöbb a Liszt Ferenc Repülőtér duty-free üzleteiben, mert ez legnépszerűbb bor a magyar fővárost repülőgépen elhagyó utazók körében.

Tisztul a kép a KAP körül, de vannak még fehér foltok

A Copa-Cogeca (CC) 2018. október 10-12. között Linzben megrendezett Európai Gazdálkodói Kongresszusa olyan stratégiai fontosságú témák megvitatására helyezte a hangsúlyt, mint a következő uniós Többéves Pénzügyi Keret (MFF), a jövőbeli Közös Agrárpolitika (KAP), nemzetközi kereskedelmi vonatkozások, illetve a Brexit következményei.

Határtalan Kárpát-medencei borünnep

Idén 2. alkalommal kerül megrendezésre a BORmedence Kárpát-medencei borünnep.

Nem úszta meg Tokaj-hegyaljai borvidéken a Nébih ellenőrzést

Négynapos ellenőrzés-sorozatot tartott Nébih a Tokaj-hegyaljai borvidéken. A szakemberek az ellenőrzés során két esetben tapasztaltak olyan súlyos adminisztratív hiányosságokat, amelyek miatt az érintett egységek működését felfüggesztették.

Miért olyan meglepően drága a fejes vagy a kelkáposzta a pultokon?

A káposztafélék tömegtermékek, melyeket általában alacsony ár jellemez. Idén azonban soha nem látott magasságba emelkedett a termelői és fogyasztói áruk is. Mi vezetett idáig?