Back to top

Az olasz borok idén is letarolják a világot

A tavalyi évhez képest 2018-ban várhatóan 15 százalékkal több bor készül Olaszországban. Összesen 49 millió hektoliter borral Olaszország megőrzi vezető szerepét a világ borpiacán.

A 15 százalékos növekedés arányban van az elmúlt évek átlagával – derül ki abból a tanulmányból, melyet az ISMEA (egy olasz agrárgazdasági és piackutató intézet) és az olasz borászok szövetsége publikált.

Az ISMEA ügyvezető igazgatója, Raffaele Borriello úgy gondolja, hogy az idei növekedés segít az olasz bortermelőknek kilábalni a tavalyi krízisből.

Itthon is emlékezhetünk rá, hogy 2017 elején egész Európában kései fagyok tizedelték a szőlőtőkéket, később az aszály szárította ki a földeket. Ennek hatásra 26 százalékkal esett vissza az olasz bortermelés.

2017-ben így 42,5 millió hektoliteres eredményt ért el az ágazat Olaszországban, idén ehhez képest 15 százalékkal több bort, 49 millió hektolitert várnak az elemzők.

Visszaesett az export

Mivel az év elején kevesebb bor volt elérhető, ráadásul az árak is nőttek, a világ borexportjában 10 százalékos csökkenés volt tapasztalható. Májusig az németek és a britek is kevesebb olasz bort vásároltak, ráadásul Franciaország átvette a vezető szerepet Olaszországtól legalábbis, mint a legnagyobb Amerikai borexportőr.

Az ISMEA előrejelzése szerint, mivel 2018-ban sokkal jobb évet zárnak az ágazati szereplők, ez az export mértékén is meg fog látszani, mely elérheti összértékben a 6 milliárd eurót is az év végéig. 2019-re az olasz piackutató további mennyiségi növekedést vár, melynek értéke elérheti az 50 millió hektolitert is.

Amennyiben a fenti adatok az év végén beigazolódnak, úgy Olaszország idén is megőrzi vezető szerepét a világ borpiacán

– annak ellenére, hogy Franciaországban (46,1 millió hektoliter) és Spanyolországban (43 millió hektoliter) is jelentős növekedésről számoltak be.

Forrás: 
esmmagazine.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mézhamisítás: újratanulni Kínát

Magyarországon a méhészek körében a „kínai hamisított méz" egyfajta szitokszóvá vált, aminek már a közvéleményben is érzékelhető hatása van. Számos fogyasztó és méhész egyaránt úgy véli: a magyar méz értékesítésének egyik akadálya, hogy kínai méz „jön be" az országba. Ez persze jórészt a figyelem elterelése más, égetőbb gondokról.

A termelői közösségek az élő hagyományok, közös kincseink őrzői

A „Termelői Közösségek Napja” a hagyományos termékeket előállító közösségek ünnepére rendezett szakmai konferencia. A Termelői Közösségek Napjának évenkénti megszervezésével az agrártárca célul tűzte a hagyományos termékeket előállító közösségek tevékenységének szakmai támogatását, együttműködésük és tapasztalatcseréjük elősegítését.

Új fejezet nyílik a magyar-libanoni agrár-külkereskedelmi kapcsolatokban

Kétoldalú egyeztetést folytatott Nagy István agrárminiszter a Libanoni Köztársaság agrárminiszterével Budapesten, az Agrárminisztériumban. A felek mezőgazdasági együttműködésről szóló tárcaközi egyetértési szándéknyilatkozatot is aláírtak, valamint megnyitották az első Magyarországon rendezett libanoni termékbemutatót.

Amiről szőlész eleink nem is hallottak: tőkepótlás szőlőültetvényeinkben

Ha az interneten kutakodunk a tőkepótlás témakörében, azt tapasztaljuk, hogy a keresőprogramok általában gazdasági-pénzügyi oldalak felé irányítanak bennünket. Olvasóinkat – gyanítjuk – jobban érdekli a pótlás gyakorlata, így jelen írásunkban ezt szeretnénk körüljárni egy elismert szőlész kollégánk megjegyzéseivel, tanácsaival kiegészítve.

Vannak még lehetőségek az exportban

Kedvező kamatozású hitelkonstrukciók, biztosítások és egyéb eszközök érhetők el azon a termékkörön belül, amelyekkel az EXIM igyekszik bátorítani a hazai mező- és élelmiszergazdaság résztvevőit az exportpiacokra való kilépésre – hangzott el a témában megrendezett szakmai konferencián Bábolnán.

Először lett határon túli borász az Év Bortermelője

2018. december 5-én 12 órakor, sajtótájékoztató keretében kihirdették a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon 2018” cím nyertesét.

Külföldön is keresettek a magyar borok

Egyre kelendőbb a magyar bor külföldön, az idén augusztus végéig mintegy 64 százalékkal több palackos, illetve folyóbor került a nemzetközi piacokra. A kivitel várhatóan a jövőben is emelkedni fog.

A sikergyáros szója magyar specialitás lehet

Miközben egyes növények termesztésében évről évre ingadozások tanui lehetünk, a szója népszerűsége világszerte nő. Míg tavaly 331-333 millió tonnát állítottak elő, idén ez a mennnyiség legalább 20 százalékkal fogja azt meghaladni.

Édesebb függés és legalább legális: koka helyett kakaó

Megtérülni látszanak az amazóniai erőfeszítések a kokain visszaszorítására: egyre több gazda hagy fel a kokacserjével, és kezd inkább kakaó termesztésbe.

Meglehetősen "gumósra" sikerült az idei burgonyaszezon

Az idei szélsőséges időjárás a magyar burgonyatermesztőket is megizzasztotta. Szárazság itt, túl sok csapadék ott – az ország különböző részeinek eltérő viszonyaihoz nehéz volt alkalmazkodni. Erről és ennek következményeiről esett szó a Solanum Kft. évek óta megrendezett berzencei Burgonyás Napján, amit idén is nagy érdeklődés kísért.