Back to top

Az olasz borok idén is letarolják a világot

A tavalyi évhez képest 2018-ban várhatóan 15 százalékkal több bor készül Olaszországban. Összesen 49 millió hektoliter borral Olaszország megőrzi vezető szerepét a világ borpiacán.

A 15 százalékos növekedés arányban van az elmúlt évek átlagával – derül ki abból a tanulmányból, melyet az ISMEA (egy olasz agrárgazdasági és piackutató intézet) és az olasz borászok szövetsége publikált.

Az ISMEA ügyvezető igazgatója, Raffaele Borriello úgy gondolja, hogy az idei növekedés segít az olasz bortermelőknek kilábalni a tavalyi krízisből.

Itthon is emlékezhetünk rá, hogy 2017 elején egész Európában kései fagyok tizedelték a szőlőtőkéket, később az aszály szárította ki a földeket. Ennek hatásra 26 százalékkal esett vissza az olasz bortermelés.

2017-ben így 42,5 millió hektoliteres eredményt ért el az ágazat Olaszországban, idén ehhez képest 15 százalékkal több bort, 49 millió hektolitert várnak az elemzők.

Visszaesett az export

Mivel az év elején kevesebb bor volt elérhető, ráadásul az árak is nőttek, a világ borexportjában 10 százalékos csökkenés volt tapasztalható. Májusig az németek és a britek is kevesebb olasz bort vásároltak, ráadásul Franciaország átvette a vezető szerepet Olaszországtól legalábbis, mint a legnagyobb Amerikai borexportőr.

Az ISMEA előrejelzése szerint, mivel 2018-ban sokkal jobb évet zárnak az ágazati szereplők, ez az export mértékén is meg fog látszani, mely elérheti összértékben a 6 milliárd eurót is az év végéig. 2019-re az olasz piackutató további mennyiségi növekedést vár, melynek értéke elérheti az 50 millió hektolitert is.

Amennyiben a fenti adatok az év végén beigazolódnak, úgy Olaszország idén is megőrzi vezető szerepét a világ borpiacán

– annak ellenére, hogy Franciaországban (46,1 millió hektoliter) és Spanyolországban (43 millió hektoliter) is jelentős növekedésről számoltak be.

Forrás: 
esmmagazine.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egészséges függőség a kertészkedés

Ha egész életedben boldog akarsz lenni, kertészkedj, ajánlja a kínai mondás, mely szerint egy nap boldogsághoz elég berúgni, egy hónapnyihoz pedig megnősülni. A legújabb élettani kutatások alátámasztják ezt a régi nézetet. A kertészkedés az egyik legbiztosabb módja az egészség és a lelki nyugalom megőrzésének, amit már számos tudományos eredmény igazol.

Csúcsot döntött a skót whisky exportja

Kiemelkedően jó évet zártak a skót whiskyt előállítók és exportálók.Tavaly mind mennyiségében, mind értékében megdőlt az eddigi eladási rekord, s ezzel a kőolajat nem számítva, a brit exportbevétel 1 százaléka származott a skót whisky értékesítéséből.

Ködös Albion – ugrás az ismeretlenbe?

Nem oszlik, sőt inkább egyre sűrűbb a Londont borító legendás köd. A brit parlament példátlan többséggel utasította el január közepén az immár két éve formálódó, az Európai Unióból való kilépésnek szervezett keretet adó, a kilépés feltételeit megfogalmazó megállapodástervezetet. Az ellenzék túl puhának, a kormánypártiaknak pedig túl keménynek találták az Európai Bizottság konszenzusát bíró menetrendet.

A német élelmiszeripar az aszály és a Brexit árnyékában

„A német mezőgazdaság számára a legfőbb prioritás a nyitott piac fenntartása az Egyesült Királysággal”, mondta Joachim Rukwied, a Német Parasztszövetség (DBV) elnöke egy, a közelmúltban az ágazat helyzetéről tartott sajtótájékoztatón.

Nő a bioszőlők területe

A világ biotermékpiacát 2016-ban 84,7 milliárd euró értékűre becsülték, ennek 40%-át az Európai Unió teszi ki kb. 34 milliárd euróval. Igen dinamikusan fejlődő piacról van szó, hiszen tíz év alatt megháromszorozódott a világon a biotermékek iránti kereslet.

Jaj a levéltetveknek!

Új hatóanyagcsoportba tartozó rovarölő szert mutatott be a Bayer, amellyel a kertészek és szőlészek védekezhetnek a levéltetvek, a körte-levélbolha, a kabócák és a molytetvek ellen. A klímaváltozás várhatóan a szúró-szívó kártevők szaporodásával is jár, ezért is nagy jelentőségű egy ilyen fejlesztés.

Új magyar borászati kifejezések uniós oltalom alatt

Előrelépés történt a magyar borok uniós oltalma területén, ugyanis az Európai Bizottság foglalkozik a már öt éve benyújtott hagyományos magyar borászati kifejezések kérdésével, és hamarosan sor kerülhet ezek hivatalos bejegyzésére - közölte Erdős Norbert fideszes EP-képviselő az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Nemcsak kártevő lehet a rovar a szőlőben

A növényvédelemben minden olyan élőlény, amely károsítókkal táplálkozik, hasznosnak tekinthető. A biológiai védelem nemcsak az ökológiai gazdálkodásban valósítható meg, hanem a környezetbarát, a hasznos élő szervezeteket kímélő szőlőtermesztési technológiákban is.

Támogatás a szőlőkabóca elleni védekezéshez

Támogatási kérelem nyújtható be március 1-jétől a szőlőültetvényeken megvalósuló amerikai szőlőkabóca elleni megelőző védekezéshez. A Magyar Államkincstárhoz 2019. március 1-31. között lehet benyújtani a szőlőültetvények növényegészségügyi megelőző védekezésére, amely az amerikai szőlőkabóca által terjesztett szőlő aranyszínű sárgaságot okozó fitplazma, terjedését hivatott megelőzni.

Idén csökken az orosz részesedés a globális búzapiacon

Oroszország részesedése a globális búzapiacon 19 százalékra csökken a június végéig tartó folyó mezőgazdasági évben az egy évvel korábbi 23 százalékról.