Back to top

Medveháború tört ki Franciaországban

A medve-ellenes gazdákkal szemben az állatbarátok győzedelmeskedtek múlt csütörtökön, amikor a francia hatóságok titokban, légi úton juttatták el új élőhelyére a Pireneusokban azt a nősténymedvét, mely Szlovéniából érkezett.

A helyi gazdálkodók ugyanis tiltakozásul útzárakat emeltek, és azzal fenyegetőznek, hogy minden eszközzel elűzik a medvéket a környékükről.

A bálákból és traktorokból álló útzárat pásztorbotokkal felfegyverzett parasztok őrizték,

így próbálták megakadályozni, hogy az újonnan érkező vadállat a célállomásra érkezhessen. A hatóságok azonban kifogtak rajtuk: helikopterrel, a legnagyobb titoktartás közepette utaztatták a ragadozót új helyére. A tervek szerint hamarosan egy újabb – szintén nőstény – medve is érkezik mellé.

Oliver Maurin, egy helyi juhtenyésztő elmondása szerint hajtóvadászatot terveznek a medvék ellen, aminek célja, hogy messze zavarják a vadállatokat a háziállataiktól.

Jean-Pierre Chourrout-Pourtalet, a környékbeli Sarrance község polgármestere is csatlakozott tiltakozókhoz, és megígérte, hogy elűzik a medvéket a területükről.

„Olyan rendeletet hoztam, amely kitiltja a medvéket és a farkasokat a község határain belülről, és kötelességem, hogy ezt a jogszabályt be is tartassam”

– mondta a polgármester az AFP hírügynökségnek.

Mindenáron a medvék vesztét akarják a gazdák.
Mindenáron a medvék vesztét akarják a gazdák.
Fotó: Iroz Gaizka/AFP
A medve-ellenes gazdák korábban már kezükbe vették a jogszabály betartatását, és számtalan csapdát állítottak fel – például mézbe rejtettek üvegszilánkokat.

Francois de Rugy, Franciaország környezetvédelmi minisztere azonban kiáll amellett, hogy a kormány célja a biodiverzitás növelése, és ennek részeként igyekszenek visszatelepíteni a medvéket erre a vidékre. Egyelőre ugyanis két magányos hím medve él a Pireneusok ezen részén – apja és fia.

A France Info rádiónak adott nyilatkozatában hangsúlyozta hogy „elfogadhatatlan az a hozzáállás”, hogy néhányan „útzárakat állítanak és fegyverrel fenyegetnek meg engem.” Nem minden gazda van a medvék jelenléte ellen. Elise Thebault, egy juhtenyésztő Etsautból azt mondta:

„A medvék az idő hajnala óta itt vannak. Mindig is egymás mellett éltünk velük. Sosem láttuk őket, és a jelenlétük nem befolyásolta az állatainkat.”

A kormány pedig kompenzálja azokat a gazdákat, akiknek medvék pusztítják el az állataikat, azonban ez az intézkedés sem enyhített a feszültségeken.

Szlovéniából az 1990-es években hoztak először medvéket Franciaországba, mivel a vadászok teljesen kiírtották a francia állományt. Utoljára 2006-ban engedtek el 5 medvét a spanyol határ közelében, de azóta már csak két hím, Canellito és Néré maradt meg a Pireneusok nyugati oldalán.

A hegység középső részén további 37 medvét számoltak, a spanyol határ mentén.

A természetvédelmi szakemberek szerint azonban a két hím annyira elszigetelten él a többiektől, hogy nem valószínű, hogy érintkezni tudnának velük. Ha mégis odajutnának, akkor is meg kéne küzdeniük az ottani domináns hímekkel a párosodás jogáért.

A felmérések szerint a franciák nagyrésze a medvék mellett áll, azonban a gazdák több, mint 200 birka halálát írta a ragadozók számlájára 2017-ben. Szerintük ennyi állat pusztult el azért, mert a medvék lekergették őket a sziklákról.

A Közép-Pireneusokban található Ariége régióban az elmúlt 2 évben megduplázódott a medvékhez kötődő támadások száma: eddig 2018-ban több, mint 230 támadást tulajdonítottak a ragadozóknak.

Forrás: 
www.telegraph.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A természet megóvása csak közös összefogással lehetséges

Hazánk természeti öröksége, nemzeti kincs, amit közösen kell megóvnunk - jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára a Velencei-tavi Madárrezervátum Természetvédelmi Terület megalapításának 60. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen.

A gemenci sztárpár

Televíziók, hírportálok, újságok – köztük lapunk is – foglalkoznak hónapról hónapra Tóbiás és Sára magánéletével. Talán nincs is az országban olyan médiafogyasztó, aki ne hallott volna a híres gemenci feketególyapár életének egy-egy szívmelengető vagy éppen fájdalmas eseményéről.

Rekord alacsony a Duna: az iszap fogságába estek a kishajók Neszmélynél

Komáromtól Esztergomig régen nem látott alacsony vízállást mérnek a Dunán. A szakemberek véleménye szerint pedig ez még nem is a „mélypont”, hiszen az elkövetkező napokban legalább húsz-harminc centis további apadás várható.

Nagy átalakítást sürgetnek a klímaváltozás elleni harcban

A növényi eredetű ételekben gazdag, de húsban szegény flexitáriánus étrendre való áttérés, az élelmiszerhulladék felére csökkentése, valamint a mezőgazdasági termelés fejlesztése a három kulcslépés, hogy az emberiség fenntartható jövőt építsen ki magának 2050-re.

A Debreceni Nagyerdő védetté nyilvánítására emlékeztek

79 éve, 1939. október 10-én nyilvánították védetté a Debreceni Nagyerdő észak-keleti sarkának egy harminchektáros tölgyesét. A magyar Természetvédelmi Törzskönyv első tételeként jegyezték be ezt a területet és alább még öt kisebb darabot.

Együttélési kisokos az emberért és a medvéért

Az utóbbi időkben gyakoribbá váltak a medveészlelések hazánk területén. Bár ez alapvetően jót jelent, mindannyiunk közös érdeke, hogy elkerüljük a közvetlen találkozásokat, és néhány apró praktikával minimalizáljuk a konfliktusokat az együttélés érdekében. A WWF Magyarország ezért egy szórakoztató infografika-sorozatot indít, amelyből mindannyian tanulhatunk.

Új biológiai hulladéktechnológiát fejleszt a Profikomp Zrt.

Új, integrált biológiai hulladék feldolgozó technológiát fejleszt ki a gödöllői székhelyű Profikomp Környezettechnika Zrt. vezette konzorcium, amellyel elsősorban állattartó telepek állíthatnak elő új típusú szerves trágyát - közölték az MTI-vel.

Spontán jelent meg a poloskák ellensége

Az ázsiai márványpoloska az amerikai gyümölcsösökben is rengeteg kárt okoz. Mivel ott is inváziós fajnak számít, nincs természetes ellensége. A tudósok ezért eredeti otthonából, Ázsiából próbáltak behozni egy apró darázs-fajt, mely felveheti a versenyt a bűzös rovarral.

Mandulatej - pro és kontra

Szinte minden nap hallunk olyan új típusú ételekről, amelyek egészségesebbé teszik az életünket, mégis néhány trendi fittness élelmiszer sokkal bonyolultabb módon hat az életünkre, mint gondolnánk.

A cinkelányok félrelépnek

A japán széncinege (Parus minor) tojói alapvetően monogám párkapcsolatban élnek, azonban ha az első költés sikertelen, hajlamosak félrelépni a sikeres szaporodás reményében.