Back to top

Mandulatej - pro és kontra

Szinte minden nap hallunk olyan új típusú ételekről, amelyek egészségesebbé teszik az életünket, mégis néhány trendi fittness élelmiszer sokkal bonyolultabb módon hat az életünkre, mint gondolnánk.

Manapság gyakran szóba kerülnek a hagyományos ételeket és italokat helyettesítő alternatív élelmiszerek. Ide sorolhatók a tehéntejet felváltó növényi tejek, mint például a mandulatej.

Több tanulmány is beszámolt a mandula egészségre gyakorolt számos jótékony hatásáról. Többek között segít a fogyásban és különböző betegségek kialakulásának megelőzésében, mint például az Alzheimer-kór és a rák bizonyos típusai.

Sokan pedig azért fogyasztják, mert laktóz érzékenyek, vagy allergiások a tejfehérjére. Egy harvardi tanulmány szerint a csonthéjasokat tartalmazó étrend jelentősen növeli a várható élettartamot.

A mandulatejről gyakran azt állítják, hogy sokkal környezetkímélőbb, mint a hagyományos tehéntej.

Azonban az alternatív ételek „jónak” vagy „rossznak” való felcímkézése sokszor félrevezethető lehet.

A mandulatejből hiányzik a tehéntejben megtalálható magasabb minőségű fehérje és kalcium tartalom. Továbbá az egy literben megtalálható mandulák száma gyakran kevesebb, mint 2 százalék.

A mandulafának nagy a vízigénye. A világ mandulatermésének 80 százaléka Kaliforniából érkezik, ahol gyakoriak az aszályos időszakok. A megfelelő termésátlag elérése érdekében rendszeres öntözésre szorulnak a mandulaültetvények. A kaliforniai exportra irányuló mandulatermesztés éves vízfelhasználása egész Los Angeles vízellátását 3 évre tudná biztosítani. Felmerül a kérdés, hogy a világ egyik legszárazabb környezetében mennyire kíméli a környezetet egy olyan növény termesztése, amely rendszeres, nagy mennyiségű vízutánpótlásra szorul?

Tehát attól még, hogy egy ételre azt mondják egészséges, nem biztos, hogy a bolygó számára is az.

Forrás: 
http://www.bbc.com/www.motherjones.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Rangos nemzetközi kiállításon mutatkoznak be a magyar élelmiszerek

Elnézve kiállítóink termékeit joggal mondhatom, hogy Magyarország számottevő kapacitással rendelkezik kiváló minőségű, magas hozzáadott értéket képviselő élelmiszergazdasági termékekből és gasztronómiai különlegességekből, éppen ezért nagy eséllyel elnyerhetik a nemzetközi és a kifinomult ízlésű francia fogyasztók bizalmát is – mondta Zsigó Róbert a párizsi SIAL kiállításon.

Daruözön a Hortobágyon

Idén minden bizonnyal rekord születik Hortobágyon, ugyanis több szakértő szerint is több mint 160 ezer daru érkezett az őszi vonulás során hazánknak e területére. De az ország más tájain, mint például a Velencei-tónál is szép számmal figyelhetők meg ezek a gólyánál magasabb, hosszú lábú és nyakú madarak.

Csak óvatosan a fekete ételekkel!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) új élelmiszerbiztonsági kockázati tényezőként azonosította az ún. fekete élelmiszerek csoportját. Ezek, a napjainkban divatot, trendet képviselő élelmiszerek az aktív szénnek, ritkább esetben más élelmiszer-színezékeknek köszönhetően nyerik el a különlegességnek számító, egyeseknél averziót, másoknál fogyasztási kedvet kiváltó fekete színüket.

Közös érték, közös felelősség

Áder János köztársasági elnök kiemelt figyelmet fordít a minket körülvevő természetre. Az elmúlt évek során több kezdeményezéséből kiderült, hogy fontos számára a környezet sorsa. Köztudott, hogy elhivatott horgász, és szabadidejében szívesen evez, vagy kirándul családjával.

A Pécsi havi-hegyi mandulafa az Év Fája

A július óta tartó online szavazás végén, több mint ezer szavazattal előzte meg a második helyen állót a pécsi mandulafa az Év Fája versenyen, melyet 2010 óta szerveznek meg. Az Év Fája címet idén a pécsi havi hegyi mandulafa nyerte el, 4779 szavazattal. A Hős Fa címet a Római-parti fák, míg az Országos Erdészeti Egyesület különdíját pedig egy óriási tölgyfa, a szebényi nagy fa kapta.

A kávé titkos jótékony hatásai

A kávé felpörgető hatása már jól ismert, de lehet, hogy nemcsak az energiánk lesz több és a kedvünk jobb tőle?

A vadcseresznye magját is elroppantja

A meggyvágó verébnél nagyobb zömök testű pintyféle, hatalmas vaskos csőre miatt összetéveszthetetlen. Fejtetője, pofái, farkcsíkja és felső farkfedői fahéjbarnák, tarkója hamuszürke, csőre tövétől fekete sáv nyúlik a szem felé és körülöleli azt.

A pécsi havi-hegyi mandulafa az Év Fája

A július óta tartó online szavazás végén, több mint ezer szavazattal előzte meg a második helyen állót a pécsi mandulafa az Év Fája versenyen, melyet 2010 óta szervez meg az Ökotárs Alapítvány.

Úttörő beruházás: robotizált tehénistállót avattak Kocson

Október 18-án ünnepélyes keretek között került átadásra az egymilliárd forintos beruházással épült robotizált tehénistálló. Az Aranykocsi Zrt. tulajdonában lévő létesítmény úttörőnek számít Magyarországon, mivel a tehenek fejését teljes mértékben fejőrobotok végzik, és a takarmányozást és trágyázást is automatizálták.

Növekvő termelés, javuló jövedelmezőség a tejágazatban

A tejágazatban is a legfontosabb cél a versenyképesség növelése, ezért a tárca több intézkedéssel is segíti a tejelő tehéntartással foglalkozókat – mondta az Agrárminisztériumban szerdán megrendezett tejágazati fórumon Nagy István. Az agrárminiszter hozzátette: kívánatos a szarvasmarha állomány-létszámának növelése és a tej beltartalmi értékeinek javítása.