Back to top

Mandulatej - pro és kontra

Szinte minden nap hallunk olyan új típusú ételekről, amelyek egészségesebbé teszik az életünket, mégis néhány trendi fittness élelmiszer sokkal bonyolultabb módon hat az életünkre, mint gondolnánk.

Manapság gyakran szóba kerülnek a hagyományos ételeket és italokat helyettesítő alternatív élelmiszerek. Ide sorolhatók a tehéntejet felváltó növényi tejek, mint például a mandulatej.

Több tanulmány is beszámolt a mandula egészségre gyakorolt számos jótékony hatásáról. Többek között segít a fogyásban és különböző betegségek kialakulásának megelőzésében, mint például az Alzheimer-kór és a rák bizonyos típusai.

Sokan pedig azért fogyasztják, mert laktóz érzékenyek, vagy allergiások a tejfehérjére. Egy harvardi tanulmány szerint a csonthéjasokat tartalmazó étrend jelentősen növeli a várható élettartamot.

A mandulatejről gyakran azt állítják, hogy sokkal környezetkímélőbb, mint a hagyományos tehéntej.

Azonban az alternatív ételek „jónak” vagy „rossznak” való felcímkézése sokszor félrevezethető lehet.

A mandulatejből hiányzik a tehéntejben megtalálható magasabb minőségű fehérje és kalcium tartalom. Továbbá az egy literben megtalálható mandulák száma gyakran kevesebb, mint 2 százalék.

A mandulafának nagy a vízigénye. A világ mandulatermésének 80 százaléka Kaliforniából érkezik, ahol gyakoriak az aszályos időszakok. A megfelelő termésátlag elérése érdekében rendszeres öntözésre szorulnak a mandulaültetvények. A kaliforniai exportra irányuló mandulatermesztés éves vízfelhasználása egész Los Angeles vízellátását 3 évre tudná biztosítani. Felmerül a kérdés, hogy a világ egyik legszárazabb környezetében mennyire kíméli a környezetet egy olyan növény termesztése, amely rendszeres, nagy mennyiségű vízutánpótlásra szorul?

Tehát attól még, hogy egy ételre azt mondják egészséges, nem biztos, hogy a bolygó számára is az.

Forrás: 
http://www.bbc.com/www.motherjones.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A méhcsípések dícsérete

A méhcsípéssel való gyógyítás az ősi hagyományokat köti össze a modern kor természetgyógyászatával. Alkalmazása a legyengült immunrendszert erősíti. Legyünk óvatosak, csak kiképzett szakember által felügyelt terápiában vegyünk részt. Hatékonyságának feltétele, hogy az életmódunkon és táplálkozásunkon is szükséges változtatnunk. Továbbá el kell érnünk, hogy alvásunk megfelelően pihentető legyen.

Madagaszkári állatsorsok

Amikor, mintegy 2000 évvel ezelőtt Madagaszkáron partra szálltak az első emberek, hogy meghódítsák a sziget érintetlen ősvadonát, megdöbbentő állatokkal találkoztak. Ám azóta Madagaszkár bennszülött faunája igencsak megcsappant. Sajnos nem beszélhetünk múlt időről. A folyamat nemhogy lassult vagy megállt volna, hanem inkább gyorsult.

A kereskedelmi háború helyett az ASP tesz be a szójának

A Kína és az Amerikai Egyesült Államok között zajló kereskedelmi háborúban veszíteni látszott a szója. Azonban úgy tűnik, ennél sokkal nagyobb veszély les rá: a Kínában tomboló afrikai sertéspestis járvány következtében visszaesik a kereslet, így lesz miért aggódniuk az amerikai gazdáknak.

Kihajózik a Balatoni Kör

Rendhagyó helyszínre talált a Balatoni KÖR által életre hívott télen-nyáron nyitva tartó Balatont hirdető 2018/2019-es Gasztropiknik. A rendezvénysorozat utolsó állomása stílusosan a Balaton közepe lesz, ahol a pompás élőzene kiséretében elfogyasztott finom ételek-italok mellett bemutatásra kerül a legújabb Kóstold körbe kiadvány is.

Frászt kapott a túrázó, miután kibontotta a bozótosban talált zsákot

Felkerült a legnépszerűbb internetes oldalra egy bejegyzés, amely egy több szempontból is aggályos esetet taglal. A hozzászólók dühösen és értetlenkedve adtak hangot véleményüknek az ügy kapcsán, amelyet a hatóságok is igyekszenek felgöngyölíteni.

Villamossal szállíthatják házhoz az élelmiszert?

Az úgynevezett „utolsó mérföldek” mindenkinek feladják a leckét, aki házhoz szállítással foglalkozik. Frankfurtban ígéretes megoldásnak tűnik a villamosközlekedés bevonása a kiszállításba azzal együtt is, hogy pusztán a kötött pályára nem lehet alapozni.

Elő a naptárral: közeleg az év legnagyobb ökoturisztikai programja!

Javában zajlanak az előkészületei a Magyar Nemzeti Parkok Hete programjának, amelyen várhatóan idén is tömegek vesznek majd részt. Utánajártunk, mire számíthatnak azok, akik hazánk különleges természeti értékei közt szeretnék eltölteni szabadidejüket.

Nagy üzlet a feketególya-tenyésztés

A fekete gólya fenséges megjelenésével sokakat elkápráztat, nem véletlen tehát, hogy díszmadárként is megállja helyét. S mivel az utóbbi években gomba módra szaporodnak Földünkön a madárparkok, nem meglepő, hogy az irántuk való kereslet is jelentősen nőtt. Elsősorban Délkelet-Ázsia dinamikusan fejlődő országai a vásárlók, ott, ahol jelentős a turizmus.

Apró, okos és csinos madarunk: a mezei veréb

Csak egy veréb – mondják sokan lekicsinylőleg, pedig a verebek nagyon kedves, szép és okos madarak. A mezei veréb pedig a gyommagok fogyasztásával és a fiókáinak hordott rengeteg hernyóval kifejezetten hasznos.

Jó helyek a Dél-Balatonon

Bár rengeteg online felület ajánl utazási tippeket, mégis legszívesebben a helyiek tanácsát fogadjuk meg. Így sokszor olyan helyekre juthatunk el, egyedi élményeket szerezve, amelyekről az útikönyvek sem írnak.