Back to top

Mandulatej - pro és kontra

Szinte minden nap hallunk olyan új típusú ételekről, amelyek egészségesebbé teszik az életünket, mégis néhány trendi fittness élelmiszer sokkal bonyolultabb módon hat az életünkre, mint gondolnánk.

Manapság gyakran szóba kerülnek a hagyományos ételeket és italokat helyettesítő alternatív élelmiszerek. Ide sorolhatók a tehéntejet felváltó növényi tejek, mint például a mandulatej.

Több tanulmány is beszámolt a mandula egészségre gyakorolt számos jótékony hatásáról. Többek között segít a fogyásban és különböző betegségek kialakulásának megelőzésében, mint például az Alzheimer-kór és a rák bizonyos típusai.

Sokan pedig azért fogyasztják, mert laktóz érzékenyek, vagy allergiások a tejfehérjére. Egy harvardi tanulmány szerint a csonthéjasokat tartalmazó étrend jelentősen növeli a várható élettartamot.

A mandulatejről gyakran azt állítják, hogy sokkal környezetkímélőbb, mint a hagyományos tehéntej.

Azonban az alternatív ételek „jónak” vagy „rossznak” való felcímkézése sokszor félrevezethető lehet.

A mandulatejből hiányzik a tehéntejben megtalálható magasabb minőségű fehérje és kalcium tartalom. Továbbá az egy literben megtalálható mandulák száma gyakran kevesebb, mint 2 százalék.

A mandulafának nagy a vízigénye. A világ mandulatermésének 80 százaléka Kaliforniából érkezik, ahol gyakoriak az aszályos időszakok. A megfelelő termésátlag elérése érdekében rendszeres öntözésre szorulnak a mandulaültetvények. A kaliforniai exportra irányuló mandulatermesztés éves vízfelhasználása egész Los Angeles vízellátását 3 évre tudná biztosítani. Felmerül a kérdés, hogy a világ egyik legszárazabb környezetében mennyire kíméli a környezetet egy olyan növény termesztése, amely rendszeres, nagy mennyiségű vízutánpótlásra szorul?

Tehát attól még, hogy egy ételre azt mondják egészséges, nem biztos, hogy a bolygó számára is az.

Forrás: 
http://www.bbc.com/www.motherjones.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Testünk őrei, a bioflavonoidok a fiatalság titkát rejtik

A citrusfélékben is megtalálható bioflavonoidok nemcsak a gyümölcsök és fűszerek ízét adják, de sejtjeink felett is őrködnek. Antioxidáns hatásuk pedig segít megőrizni a bőr fiatalságát.

A vadludak védelmében nem lehet tűzijátékozni

A tatai Öreg-tavon több ezer vadmadár telel minden évben. A vadludak azonban érzékenyek a zavarásra, és a szilveszteri tűzijátékok már korábban is hetekre elriasztották őket. Amellett, hogy fölösleges stresszt okoznak az állatoknak, az éjszaka megriadó nappali madarak a sötétben nem tudnak úgy tájékozódni, és akár halálos baleset is érheti őket.

Szalmonellával szennyezett fűszerkeveréket hívott vissza a Lidl 

Pizza fűszerkeveréket hívott vissza a Lidl Magyarország, mert a cég saját minőségellenőrzési vizsgálatai során szalmonella-szennyezettséget mutatott ki a Mikadó elnevezésű termékben.

Csomagolóanyag-üzemet adtak át Hatvanban

Hárommilliárd forintból megépült, 100 embernek munkát adó csomagolóanyag-üzemet adtak át csütörtökön a Heves megyei Hatvanban, az eseményen a pénzügyminiszter a gazdaság egyik erősödő pillérének nevezte a csomagolóanyag-ipart.

Ezért kell emelni a kenyér árát

Újabb áremelkedésre számíthatunk a sütőipari ágazatban, akár 20–30 százalékkal is emelkedhet a kenyérgabona ára év végéig. Így persze a kenyér is többe kerül majd a boltokban.

Paul McCartney a vegetarianizmus mellett kampányol

Duettet énekelhet Paul McCartney-val az a szerencsés nyertes, aki néhány dollárral támogatja a zenész családja által indított Húsmentes Hétfő mozgalmat. A cél a nagyüzemi állattartás környezeti hatásainak mérséklése.

Van jövője a magyar tejnek!

November 15-én Velencén tartották a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács VIII. Tejágazati Konferenciáját, melynek során megtudhattuk, hogy a közelmúltban bevezetett 5 százalékra csökkentett ÁFA hatására mára a hazai tej aránya a boltok polcain jelentősen megemelkedett.

Fűszerezzünk! A kurkuma és a chili kedvező hatásai

Néhány fűszer nem csak ízt és aromát kölcsönöz az ételeinknek, hanem meglepő módon olyan, az egészségünkre jótékony hatással bírhatnak, mint a mentális egészség javítása és a rák elleni védelem. A kurkumát, vagy a chilit sokan használják a főzéshez anélkül, hogy tudnának a szervezetükre gyakorolt jótékony hatásairól.

A jó csomagolás véd, informál, reklámoz - sőt, védi a környezetet

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatósága szakmai rendezvényt tartott, amely az élelmiszeripari vállalatok tudás- és hatékonyság növelését volt hivatott elősegíteni a csomagolásfejlesztést érintő előadásokon keresztül.

Újraélesztenek a séfek és a pincérek

Teljes biztonságben érezhetik magukat a St. Andrea Wine&Gourmet Bár vendégei, mert az étterem minden alkalmazottja képes életet menteni, és egy defibrillátort is beszereztek. Az étterem elsőként reagált az országos mentőszolgálat Élet Mentő Pont felhívásához.