Back to top

Gyengébb? Nem! Női borászok mutatkoztak be Székesfehérváron

Huszonegy borászat az ország minden tájáról, egy tokaji pálinkaház és egy fehérvári sörfőző – ezek termékeit ízlelhették meg szombaton az érdeklődők a Székesfehérváron szervezett sétáló kóstolón. Különleges, hogy ezúttal kifejezetten a nők mutatkoztak be a közönségnek.

Egyre inkább előtérbe kerülnek a női borászok, ami nagymértékben köszönhető Szabó Editnek (középen)
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap
Tavaly jelent meg a Gyengébb? Nem! című interjúkötet Szabó Edit tollából, amelyben 26 női borász, pincetulajdonos, szőlész és birtokigazgató mesél az életéről, munkájáról.

Mindannyian olyan terepen mozognak, amely korábban csak a férfiak világa volt - írja a feol.hu. Ez a könyv – amelyben nem mellesleg szerepel 52 étel és 52 bor is – adta az apropóját a szombati kóstolónak, amelyet első alkalommal rendeztek meg ebben a formában. Nők korábban is szerezhettek borászdiplomát Magyarországon, csak borászként nem tudtak elhelyezkedni. Ma már jobb a helyzet, de többségük azt mondja, a borászszakmában ma is igaz, hogy nőként keményebben kell dolgozni és többet kell letenni ahhoz, hogy ugyanazt az elismertséget megkapják, mint férfi társaik.

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap
Aki részt vett a szombati kóstolón, tapasztalhatta, hogy nincs különbség a női és a férfi borászok borai között. Ami meghatározó, az a bor készítőjének az érintése, más szóval a borász habitusa.

Egy határozott egyéniségű női borász is tud erős, maszkulin bort készíteni, míg egy ábrándosabb lelkületű férfi kolléga keze alól is kerülhet ki könnyed nedű. Nos, szombaton lehetett kóstolni ebből is, abból is, de a habzóborokat kedvelők sem csalódtak.

Képgaléria az eseményről.

 

Forrás: 
feol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Óriási agrárholding jön létre

A Mészáros-csoport holdingba szervezi azokat a többségi tulajdonában lévő agrárérdekeltségeket, amelyek országszerte többféle mezőgazdasági és élelmiszeripari ágazatban tevékenykednek.

Az év legszebb szőlőbirtoka nem csak mutatós, "finom" is

A Bor és Piac Magazin által minden évben meghirdetett Magyarország legszebb szőlőbirtoka pályázaton a középbirtok kategória nyertese az egri Tóth Ferenc Pincészet lett.

Marihuánás bort karácsonyra?

Méregzöld bort kínál karácsonyra egy brit webáruház. A 9,5 százalék alkoholtartalmú, félédes, „Winabis” fantázianevű bor marihuánaszármazékot, pontosabban kannabiszolajat tartalmaz.

Borárverések újragondolva

Most először két tapasztalt fél összefog, hogy útjára indítson egy igazi, klasszikus kereskedelmi borárverést. Az Axioart valamint a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. egy karácsony előtti borárverést szervez abban bízva, hogy az elmúlt néhány évtizedben újra születtek kiemelkedő minőségű és sokáig eltartható bor tételek.

Átadták Az Év Tanyája díjakat

Az idén 15 tanyagazdaság pályázott a díjra, és most először a határon túli magyar lakta térségekből is neveztek egyéni gazdaságok. A díjátadón azokat az egyéni tanyagazdaságokat jutalmazták, amelyek jó mintául szolgálhatnak mások számára is.

Mibe is kóstoltunk bele?

2018-ban izgalmas előadássorozatot hirdetett meg a Budapesti Gazdasági Egyetem Nemzetközi Bormarketing Akadémia címmel. A rendezvényt a BGE Marketing Tanszékének kollégái - Totth Gedeon, Harsányi Dávid és Szabó Zoltán - hívták életre, melynek nem titkolt célja volt, hogy megismertesse a fiatalokat és az érdeklődőket a borágazat fontos vonatkozásaival, marketing kihívásaival.

Jönnek a lengyel borok?

A lengyel bort a jellegzetes ízéről és savasságáról lehet felismerni. Az európai desszertital piacon Lengyelország versenyképessé vált a jégborával. A lengyel borászatok már számos nemzetközi versenyen nyertek díjat boraikkal. A szakértők szerint Lengyelország hamarosan komoly versenytársa lesz az ismert bornagyhatalmaknak.

Buborékokkal teli borok a Dél-Balatonról

A Dél-Balaton számos szőlőfajtának ad otthont, de több tényező is közrejátszik abban, hogy remek habzó-, gyöngyözőborok és pezsgők készülnek a borvidéken. A löszös talaj miatt a borok gyümölcsösek, a Balaton közelsége és egyedi mikroklímája, az uralkodó északi szélirány, valamint az átlagosnál magasabb páratartalom pedig abban segít, hogy ne legyen perzselő forróság, és a savak is megmaradjanak.

A termelői közösségek az élő hagyományok, közös kincseink őrzői

A „Termelői Közösségek Napja” a hagyományos termékeket előállító közösségek ünnepére rendezett szakmai konferencia. A Termelői Közösségek Napjának évenkénti megszervezésével az agrártárca célul tűzte a hagyományos termékeket előállító közösségek tevékenységének szakmai támogatását, együttműködésük és tapasztalatcseréjük elősegítését.

Amiről szőlész eleink nem is hallottak: tőkepótlás szőlőültetvényeinkben

Ha az interneten kutakodunk a tőkepótlás témakörében, azt tapasztaljuk, hogy a keresőprogramok általában gazdasági-pénzügyi oldalak felé irányítanak bennünket. Olvasóinkat – gyanítjuk – jobban érdekli a pótlás gyakorlata, így jelen írásunkban ezt szeretnénk körüljárni egy elismert szőlész kollégánk megjegyzéseivel, tanácsaival kiegészítve.